Snowkiten, heb jij het al eens gedaan?
Snowkiten, heb jij het al eens gedaan?
Door Peter de Vries
Kitesurfen is al jarenlang populair op het water. En nog niet zo lang is deze sport ook overgegaan richting de sneeuw.
Een kleine groep wintersportliefhebbers pakken hun vliegers ook uit in de winter. Niet in de vertrouwde warmte boven de blauwe zee. Maar in een besneeuwde, witte en vooral koude omgeving.
Snowkiting is super spectaculair op te zien, het valt niet voor niets onder de ‘extreme sporten’. De enorme sprongen, soms wel tientallen meters in de lucht zijn machtig! De snelheden die gehaald kunnen worden wanneer je je voort laat trekken door een kite (vlieger) zijn ongekend. Je zweeft op je snowboard of ski’s met een grote vlieger, de ‘kite’, door het besneeuwde landschap en laat je meevoeren door de wind.
Maar toch lijkt het erop dat deze sport nog niet echt doorbreekt op de pistes. Hoe komt dat?
De plekken om te snowkiten zijn nogal dun bezaaid. Je hebt een grote open vlakte voor nodig om de sport uit te kunnen voeren.
Wil je het in de bergen doen, dan kom je vaak op een brede piste terecht, of op een bergmeer. Op de brede piste zijn vaak ook veel andere wintersporters actief, waardoor het haast niet te doen is om je er op een veilige manier tussendoor te bewegen met je kite.
Het effect van tussen de bergen kiten moet echter wel waanzinnig zijn. Door de thermiek, de stijgende warme lucht, blijven de kites nog langer in de lucht en kunnen de sprongen nog verder en hoger en langer gemaakt worden. Iets wat de paragliders natuurlijk al veel langer kennen.
Waar kun je snowkiten?
Er zijn natuurlijk wel plekken waar de sport wordt beoefend. Enkele hotspots om te gaan snowkiten in de Alpen zijn bijvoorbeeld in het Skigebied Obertauern, hier is een kitesurfschool gevestigd. In dit skigebied wat boven de 2000 meter ligt is een speciaal deel gereserveerd voor snowkiten. Met enige kitesurf en ski- of snowboard ervaring, heb je het snowkiten al met enkele lessen onder de knie.
In Tirol heb de Achensee, een groot meer van maar liefst 13.000 vierkante meter. Waar je op de bevroren vlakte eindeloos kunt oefenen met snowkiten.
Ook de grote vlakte net onderaan de gletsjer in Tignes is heel goed geschikt om te snowkiten. En in Serre Chevalier is een kiteschool gesitueerd, hier worden gedurende het jaar verschillende wedstijden gehouden.
In Duitsland, in het Zwarte Woud kun je ook prima snowkiten, indien er natuurlijk sneeuw ligt. Maar als dit het geval is, dan is bijvoorbeeld Feldberg een prima locatie om te kiten. Maar ook Wasserkupe-plateau is uitermate geschikt door de ligging. Het is een van de meest wind- en sneeuwzekere bestemmingen van Duitsland en nog niet eens zo ver van Nederland vandaan. Ook hier zijn er uitgestrekte vlaktes waarop het Snowkiten zeer goed is uit te voeren.
Binnenkort zijn wij in het Oostenrijkse Obertauern, waar we, als de omstandigheden goed zijn, zullen gaan snowkiten. We delen onze ervaringen dan natuurlijk graag met je!
Skiër, apres-skiër, mooi-weer-liefhebber, Italië en Oostenrijk fan. Daarnaast een passie voor schrijven en daarom al jaren reporter voor Snowrepublic. Daarnaast schrijft Maaike voor onze outdoormagazine Mountainreporters.