Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Doden door enorme lawine in Dachstein

Door: Karin Nijhof

Triest nieuws uit Oostenrijk. Vanochtend rond 9.30 zijn vijf sneeuwschoenwandelaars uit Tsjechië om het leven gekomen door een enorme lawine. De groep bestond uit drie vrouwen en twee mannen tussen de 27 en 46 jaar. Hoewel de reddingswerkers snel ter plaatse waren overleefde niemand de tragische gebeurtenis. 

Enorme lawine van 400 meter

Het is bekend dat de vijf sneeuwschoenwandelaars de nacht van zaterdag op zondag hebben doorgebracht in een berghut, (Seethaler) op de Hoher Dachstein. De volgende dag werden ze in de buurt van de hut in het Randkluft-gebied (een gebied met diepe openingen tussen rotsrichels en permanent ijs) gegrepen door de uitlopers (lawinebanen) van een enorme lawine. De lawine was tussen de 150 en 200 meter breed en wel 400 meter lang.
De Tsjechen werden bedolven onder de sneeuw en overleefden de lawine niet.

Mogelijke oorzaak van de lawine

De afgelopen dagen is er in het gebied veel sneeuw gevallen en ook waaide het er stevig. De kans is groot dat deze weeromstandigheden de lawine veroorzaakt hebben.
Volgens een woordvoerster van de politie had de groep sneeuwschoenwandelaars geen lawine-uitrusting mee.

De Hallstatt-gletsjer op de Hoher Dachstein is de afgelopen jaren flink gesmolten. Het gevolg hiervan is dat het gebied veel steiler is dan voorheen. Ook zijn er veel diepe kloven in de gletsjer.

Reddingsactie

Omdat er “getuigen” waren konden de hulpverleners snel worden ingeschakeld. Tijdens de reddingsactie werden er zes helikopters, meerdere bergreddingsteams en de politie ingezet. Op dit moment is de zoektocht gestaakt omdat er gedacht wordt dat er niet meer slachtoffers zijn.

Bron: nu en Salzburg24
Bron hoofdfoto: Pixabay

Lees meer artikelen over Dachstein op onze website

(Visited 2.006 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer