Doden door enorme lawine in Dachstein

Door: Karin Nijhof

Triest nieuws uit Oostenrijk. Vanochtend rond 9.30 zijn vijf sneeuwschoenwandelaars uit Tsjechië om het leven gekomen door een enorme lawine. De groep bestond uit drie vrouwen en twee mannen tussen de 27 en 46 jaar. Hoewel de reddingswerkers snel ter plaatse waren overleefde niemand de tragische gebeurtenis.

Enorme lawine van 400 meter

Het is bekend dat de vijf sneeuwschoenwandelaars de nacht van zaterdag op zondag hebben doorgebracht in een berghut, (Seethaler) op de Hoher Dachstein. De volgende dag werden ze in de buurt van de hut in het Randkluft-gebied (een gebied met diepe openingen tussen rotsrichels en permanent ijs) gegrepen door de uitlopers (lawinebanen) van een enorme lawine. De lawine was tussen de 150 en 200 meter breed en wel 400 meter lang.
De Tsjechen werden bedolven onder de sneeuw en overleefden de lawine niet.

Mogelijke oorzaak van de lawine

De afgelopen dagen is er in het gebied veel sneeuw gevallen en ook waaide het er stevig. De kans is groot dat deze weeromstandigheden de lawine veroorzaakt hebben.
Volgens een woordvoerster van de politie had de groep sneeuwschoenwandelaars geen lawine-uitrusting mee.

De Hallstatt-gletsjer op de Hoher Dachstein is de afgelopen jaren flink gesmolten. Het gevolg hiervan is dat het gebied veel steiler is dan voorheen. Ook zijn er veel diepe kloven in de gletsjer.

Reddingsactie

Omdat er “getuigen” waren konden de hulpverleners snel worden ingeschakeld. Tijdens de reddingsactie werden er zes helikopters, meerdere bergreddingsteams en de politie ingezet. Op dit moment is de zoektocht gestaakt omdat er gedacht wordt dat er niet meer slachtoffers zijn.

Bron: nu en Salzburg24
Bron hoofdfoto: Pixabay

Lees meer artikelen over Dachstein op onze website

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer