Doden door enorme lawine in Dachstein

Door: Karin Nijhof

Triest nieuws uit Oostenrijk. Vanochtend rond 9.30 zijn vijf sneeuwschoenwandelaars uit Tsjechië om het leven gekomen door een enorme lawine. De groep bestond uit drie vrouwen en twee mannen tussen de 27 en 46 jaar. Hoewel de reddingswerkers snel ter plaatse waren overleefde niemand de tragische gebeurtenis.

Enorme lawine van 400 meter

Het is bekend dat de vijf sneeuwschoenwandelaars de nacht van zaterdag op zondag hebben doorgebracht in een berghut, (Seethaler) op de Hoher Dachstein. De volgende dag werden ze in de buurt van de hut in het Randkluft-gebied (een gebied met diepe openingen tussen rotsrichels en permanent ijs) gegrepen door de uitlopers (lawinebanen) van een enorme lawine. De lawine was tussen de 150 en 200 meter breed en wel 400 meter lang.
De Tsjechen werden bedolven onder de sneeuw en overleefden de lawine niet.

Mogelijke oorzaak van de lawine

De afgelopen dagen is er in het gebied veel sneeuw gevallen en ook waaide het er stevig. De kans is groot dat deze weeromstandigheden de lawine veroorzaakt hebben.
Volgens een woordvoerster van de politie had de groep sneeuwschoenwandelaars geen lawine-uitrusting mee.

De Hallstatt-gletsjer op de Hoher Dachstein is de afgelopen jaren flink gesmolten. Het gevolg hiervan is dat het gebied veel steiler is dan voorheen. Ook zijn er veel diepe kloven in de gletsjer.

Reddingsactie

Omdat er “getuigen” waren konden de hulpverleners snel worden ingeschakeld. Tijdens de reddingsactie werden er zes helikopters, meerdere bergreddingsteams en de politie ingezet. Op dit moment is de zoektocht gestaakt omdat er gedacht wordt dat er niet meer slachtoffers zijn.

Bron: nu en Salzburg24
Bron hoofdfoto: Pixabay

Lees meer artikelen over Dachstein op onze website

(Visited 1.973 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.