Sneeuwverwachting december 2019: groene dalen en weinig wit?

Door Edwin Hagenouw | Bron: Weeroline.nl

Extreme sneeuwval in de maand november (artikel), waar op sommige plekken vier keer meer sneeuw viel dan normaal, waren geen voorteken voor een barre winter. Het gaat in december waarschijnlijk een stuk minder leuk worden voor ons wintersporters. Lees hieronder de sneeuwverwachting van onze vrienden van Weeronline.nl

Wel sneeuw op hoge pistes

De Alpen krijgen in december regelmatig te maken met zachte lucht afkomstig vanaf de oceaan. Dit betekent dat de vorstgrens meestal hoger ligt dan normaal. De kans op barre kou op de pistes is daarmee vrij klein. Wel moet vooral in de westelijke Alpen rekening gehouden worden met neerslag. Vooral op de hoge pistes valt sneeuw, terwijl de lage dalen in december groen kunnen zijn.

De afgelopen weken zijn veel wintersportgebieden al voorzien van een flink pak sneeuw. Het voorseizoen is dus gunstig verlopen. Het zachte decemberweer dat verwacht wordt zal de sneeuw vooral in de lagergelegen dalen laten smelten. Sommige dalafdalingen komen hierdoor mogelijk in gevaar. Op de toppen en in de hooggelegen wintersportgebieden blijft waarschijnlijk ruim voldoende sneeuw aanwezig.

Op de toppen en in de hooggelegen wintersportgebieden blijft waarschijnlijk ruim voldoende sneeuw aanwezig

In december is de kans groot dat hogedrukgebieden het weer in Italië domineren. Hierdoor is de kans op neerslag aan de zuidkant van de Alpen kleiner dan normaal. Aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen wordt een vrij normale hoeveelheid neerslag verwacht, terwijl het in de Zwitserse en Franse Alpen meer kan regenen en sneeuwen.

VIDEO: wintersportverwachting december

Sneeuw met Kerst?

Op deze termijn is nog niet aan te geven of tijdens de kerstdagen sneeuw valt of dat een lekker zonnetje schijnt. Wel laten de weermodellen ook voor die specifieke periode een behoorlijk grote kans zien op zachter weer dan gebruikelijk. Daarbij wordt aan de zuidkant van de Alpen relatief droog weer verwacht en aan de noordkant een normale hoeveelheid neerslag.

Wie in de middelgebergtes op wintersport gaat moet waarschijnlijk rekening houden met matige sneeuwcondities

Ook in Duitsland en Tsjechië is het zachter dan normaal en zullen in de middelgebergtes de sneeuwkanonnen vaak moeten worden ingezet. Voor de werking van de sneeuwkanonnen is het wel noodzakelijk dat het ’s nachts wel vriest. Wie in de middelgebergtes op wintersport gaat moet waarschijnlijk rekening houden met matige sneeuwcondities. Ook in een zachte wintermaand komt vaak wel een aantal koude dagen voor. Wat dat betreft is er nog hoop op koude dagen tijdens de kerstvakantie.

En de rest van het winterseizoen?

In januari en februari is het meestal kouder dan december. De seizoensmodellen schetsen echter ook voor deze wintermaanden een temperatuur die hoger ligt dan normaal. Daarbij lijkt de hogedrukinvloed vanaf de Middellandse Zee in januari wel sterk af te nemen, waardoor meer neerslag kan vallen dan normaal. Hoog in de bergen levert dit een flink pak sneeuw op. Dat is goed nieuws voor de aanloop naar de voorjaarsvakantie.


Lees hier alles over sneeuwverwachtingen en winterweer


(Visited 898 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.