Sneeuwval verlamt delen van Zuid-Tirol

Door Patricia Christiani

De chaos door de extreme sneeuwval in Zuid-Tirol is nog niet voorbij. Woensdag meldden we al problemen in Oostenrijk door de vroege sneeuwval, vandaag is er alleen maar meer sneeuw (en regen) bijgekomen. Dit veroorzaakt veel problemen op de wegen en in het elektriciteitsnet, waardoor op dit moment 4.500 huishoudens zonder stroom zitten. Ook veroorzaken omgevallen bomen veel problemen.

Grote hoeveelheden regen en sneeuw

In het westen van Zuid-Tirol, zoals de Ultenpas, de Passeierpas en het Martelltal, viel op vrijdag meer dan 60 liter regen per vierkante meter. De sneeuwvorstgrens lag rond 700 meter en daarboven viel meer dan 60 centimeter verse sneeuw.

De zware natte sneeuw veroorzaakt breuken in de hoogspanningskabels. Deze knappen door het zware gewicht, waardoor op dit moment meer dan 4.500 huishoudens zonder stroom zitten. De brandweer en wegenwacht zijn intussen al dagen druk met het weghalen van weggeslipte vrachtwagens, bussen en auto’s. Ook bomen bezwijken onder het gewicht van de sneeuw of waaien om door de wind en vallen over de weg. Scholen in Karinthië waren vandaag gesloten.

Het “Agentur für Bevölkerungsschutz” (Agentschap voor civiele bescherming) heeft in Zuid-Tirol het waarschuwingsniveau van 4 (normaal) naar 3 (“Bravo”) opgeschaald. Dit betekent dat er strijdkrachten ter plaatse zijn en autoriteiten klaar zijn voor actie.

De weersvoorspelling voor het gebied stelt nog niet gerust: morgen wordt het weliswaar wat rustiger, maar zondag gaat het opnieuw sneeuwen.

Lawinegevaar en storm

De vele sneeuwval zorgt ervoor dat het lawinegevaar steeds meer toeneemt. Omdat de verse sneeuw vrij veel water bevat, is deze zwaar en nat. Dat zorgt voor een grote kans op het gaan glijden van de verse sneeuw die zich nog niet goed genoeg op de (nog niet bevroren) onderlaag heeft kunnen vastzetten. Vandaag stond er ook nog eens een zware storm in de bergen, wat niet helpt bij de toch al onstabiele sneeuw.

Bron: ORF.at

Hoofdfoto: snowrepublic.nl

Anderen lazen ook:

Dit weekend 2 meter sneeuw verwacht. Lawinegevaar neemt toe

Problemen in Oostenrijk door vroege sneeuwval

Zeer veel sneeuw in de Alpen. Bekijk hier de beelden!

(Visited 429 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.