Sneeuwval legt openbare leven Alpenlanden plat

De zware sneeuwval die momenteel gaande is in delen van Duitsland en Oostenrijk zorgt voor een behoorlijke ontwrichting van het openbare leven daar. Zo is de stroom op een aantal plekken uitgevallen, wegen afgesloten en is er geen verkeer mogelijk op belangrijke wegen. En dat er ook té veel sneeuw kan zijn bewijzen de skigebieden van Ischgl en Sölden. Deze zijn dicht vanwege de sneeuwval. Een overzicht
Verkeer ontregeld
In Oostenrijk is de A21 (Neder-Oostenrijk) afgesloten in beide richtingen doordat voertuigen vast kwamen te zitten in de sneeuw. Ook aan de noordkant van de Alpen en de oostelijke rand van de Alpen is het bar en boos op de weg. Tal van ongelukken waren het gevolg van de hevige sneeuwval.
Ook op de A10 bij de bekende Tauerntunnel was het niet veel beter. De tunnel werd zelfs enige tijd afgesloten voor al het verkeer vanwege stroomuitval. Dit leidt tot grote problemen in de wijde omgeving. De weg naar Mayrhofen is gesloten vanwege het gevaar van omvallende bomen die door de sneeuw topzwaar zijn geworden. Ook op de Brennerpas zijn er ernstige problemen; daar zijn maar liefst 21 sneeuwschuivers aan de gang om de weg sneeuwvrij te maken. De A12 (Inntal) is eveneens in beide richtingen afgesloten. De A8 in Duitsland, München richting Stuttgart, is een groot gedeelte afgesloten.
Stroomuitval
In zowel Duitsland als Oostenrijk wordt melding gemaakt van stroomuitval. Duizenden huishoudens zitten zonder elektriciteit. De stroomuitval wordt veroorzaakt doordat bomen top zwaar zijn geworden door de sneeuw en op de bovenleidingen vallen.
Luchthaven München dicht; Innsbruck beperkt
Het vliegveld van München is gesloten vanwege de sneeuwval. Deze sluiting zal in ieder geval tot zondag duren. Zo’n 760 vluchten werden geschrapt. Passagiers wordt afgeraden om zaterdag naar het vliegveld te reizen. Of je dat überhaupt kunt of wilt is nog de vraag als je onderstaande twitter bericht ziet….
Het vliegveld van Innsbruck is slechts gedeeltelijk open. Een aantal vluchten is geschrapt en een aantal zijn uitgeweken naar andere luchthavens in Oostenrijk.
Geen treinverkeer
In de Allgäu (Duitsland) is geen treinverkeer meer mogelijk vanwege de sneeuwval. Ook in de andere delen zoals Beieren is momenteel geen treinverkeer meer mogelijk. In Oostenrijk is het treinverkeer gestremd tussen Salzburg en München en Kufstein. Ook rijden er geen treinen van en naar Seefeld.
Hoog lawinegevaar
In het westen van Oostenrijk is sprake van een verhoogd lawinegevaar door de sneeuwval van 50 centimeter. Daarom is er een waarschuwing van stufe 4 van kracht. Dit houdt in dat lawines uit zichzelf kunnen ontstaan. Ook in Duitsland is sprake van verhoogd gevaar, met name in de Beierse Alpen. De Beierse lawinewaarschuwingsdienst spreekt van een “aanzienlijk” gevaar boven de 1.600 meter met waarschuwingsniveau 3, daaronder is het gevaar “matig” op het tweede niveau. Het grootste probleem is de verse sneeuw. Dit kan worden veroorzaakt als een plaatlawine door een enkele wintersporter, aldus de lawinewaarschuwingsdienst. In rotsachtig steil terrein kan de sneeuw vanzelf oplossen als een losse sneeuwlawine. Op tussenliggende hoogten kunnen er geïsoleerde zelftriggerende glijlawines zijn.
Meer sneeuw en kou onderweg
Het sneeuw-laag trekt de komende 24 uur verder naar O-Europa – W-Rusland. Daarmee gaat de sneeuw eruit en gaat de deur wagenwijd open voor de “diepvries” kou. Op het 850 hPa vlak gaat het kwik naar de -10 tot -12 graden. Zondag *rustdag” en (zeer) koud. Maandag – dinsdag gaan volgende fronten vanuit het westen nieuwe sneeuw brengen en wordt de kou weer wat getemperd. (bron: @Alpenweerman op X)
Bronnen: tt.com | Orf. at | br.de | Hoofdfoto: Morzine-Avoriaz door Sam Ingles
Ik ben ontzettend gek op wintersporten. ’t Maakt me niet uit waar ik dat doe, als er maar sneeuw ligt. En als ik er maar schrijven kan, zoals ik dat sinds 2008 doe voor Snowrepublic. Na het snowboarden hou ik er ook enorm van om een biertje te drinken in de après-ski tent en de bekende après-ski nummers mee te lallen. En oh ja, ik ben die hard Goofy 🙂