Sneeuwval bereikt extreme waarden

Door: Saskia Smulders

Dorpen die afgesloten zijn van de buitenwereld, skigebieden ontruimd, noodtoestanden afgekondigd, grootschalige stroomuitval. De sneeuwval in Oostenrijk heeft extreme waarden bereikt. In Loser bijvoorbeeld ligt vijf meter sneeuw, in Sankt Anton, Lech en Zürs 4,5 meter en in Sölden vier meter sneeuw. Door de harde wind zijn er echter extreme verschillen in de sneeuwhoogte. Op sommige plekken heeft de wind veel sneeuw weggeblazen, terwijl juist op andere plekken meters hoge sneeuwbanken zijn ontstaan.

Leger ingezet

De sneeuw van de bomen langs de Inntal-snelweg werd donderdagmiddag door een helikopter door de bomen geblazen. In St. Johann hielp het leger bij het sneeuwvrij maken van de daken. Op een van de onderstaande foto’s kun je zien dat ook de brandweer regelmatig komt helpen bij het sneeuwvrij maken van de daken. 

Belasting van de daken

Ook de belasting op de daken van huizen door de extreme sneeuwval is nog steeds hoog. Maar volgens de Oostenrijkse weerdienst is er geen reden tot paniek, want de daken van de Oostenrijkse huizen kunnen dit over het algemeen goed hebben. Wij meldden dat al in ons artikel met meest gestelde vragen over de sneeuwsituatie.

LEES HIER DE LAATSTE SNEEUW- EN WINTERSPORT WEERBERICHTEN

In de besneeuwde regio’s is Oostenrijk is momenteel bijvoorbeeld 30 tot 40 procent van de standaard sneeuwbelasting bereikt. Tegen dinsdag zal dat waarschijnlijk 50 tot 60 procent zijn, af en toe tot 80 procent. Toch gaat ’t af en toe mis getuige het instorten van een dak van een productiebedrijf dat bezweek onder het gewicht van de sneeuw. 

Weer nieuwe sneeuw op komst

Vandaag sneeuwt het deels nog in Oostenrijk. Daarnaast kunnen er op diverse plekken eindelijk wat opklaringen komen en misschien zelfs wel de zon. Dat zal op veel plekken de eerste zon van 2019 zijn. Bizar!

Morgen zal er sprake zijn van een korte droge periode, waarna in de nacht van zaterdag naar zondag er opnieuw sneeuw komt. Opnieuw zijn het dan de stau gebieden die de meeste sneeuw te verduren krijgen. En opnieuw hebben Frankrijk en Italie het nakijken. Hoe het daarna gaat is nog erg onzeker. Lees het uitgebreide weerbericht op de site van Alpenweerman. 

Zondag opnieuw sneeuw | Bron: wetteronline

Gevolg van opwarming van de aarde?

“De hoeveelheid sneeuw in het Alpengebied varieert sterk van jaar tot jaar. Het is daarom moeilijk om er langetermijntrends uit te filteren, “legt Marc Olefs, hoofd van de ZAMG-afdeling voor klimaatonderzoek, uit over mogelijke verbanden tussen de huidige situatie en de klimaatcrisis.

“In de dalen tot zo’n 1500 meter, hebben we sinds de jaren zestig een langdurige daling van de hoeveelheid sneeuw gezien, voornamelijk veroorzaakt door de opwarming van de aarde en waarschijnlijk zal dat de komende decennia doorzetten. Aan de andere kant, op hoogtes boven de 1500 meter, zou de hoeveelheid sneeuw in de toekomst kunnen toenemen, maar er zijn grote onzekerheden in de neerslagscenario’s in de klimaatmodellen. “

Extreme situaties met meer impact

Een ander aspect is de verandering in de duur van extreme weersituaties. “Er zijn tekenen dat de weersomstandigheden langer duren. Een extreme weerssituatie, zoals de nord stau nu of een hittegolf in de zomer, heeft dus een grotere impact “, zei Olefs. “De reden voor deze langzame verandering zou de veranderingen in temperatuurverschillen op het noordelijk halfrond kunnen zijn.”

“Het smelten van het poolijs heeft het temperatuurverschil tussen noord en zuid verkleind. Dit beïnvloedt de dynamiek van de hoge en lage drukgebieden, “zei Olefs. Maar daarmee is de huidige situatie in de Alpen nog niet verklaard. Volgens Olefs is er “veel onderzoek nodig”.

Verlies inkomsten

De vele verse sneeuw zorgt ervoor dat veel pistes gesloten zijn, om van de gesloten gebieden en dorpen maar te zwijgen. Het zorgt ervoor dat de gebieden een verlies aan inkomsten hebben dat kan oplopen tot 20%. 

Bron: orf.at

Lees hier alles over het wintersportweer en de sneeuwberichten

 

 

(Visited 1.893 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.