Het langste skiseizoen van heel Zwitserland

Door: Pauline van der Waal | Engelberg

Het skiseizoen begon in Engelberg-Titlis al op 9 oktober op de gletsjer en het eindigt pas na 226 dagen op 22 mei 2022. Hierdoor heeft Engelberg-Titlis het langste winterseizoen van heel Zwitserland! Naast de gletsjer zorgt ook het bijzondere microklimaat voor de overvloed aan sneeuw in dit skigebied. En laat sneeuw nou net het allerbelangrijkste zijn voor een mooie skivakantie. Maar toch zijn er nog genoeg andere redenen om een vakantie naar Engelberg-Titlis te plannen. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

Hoera voor een super lang winterseizoen
Hoera voor een super lang winterseizoen

1. Langste piste met meer dan 2000 hoogtemeters

Een van de langste afdalingen in het Alpengebied loopt van de gletsjer van de berg Titlis tot aan Engelberg. Van boven naar beneden is de afdaling 12 kilometer lang en je overbrugt meer dan 2000 hoogtemeters over heerlijke sneeuw. Want als moeder natuur niet voor genoeg sneeuw zorgt, wordt dit aangevuld door sneeuwkanonnen.

Bovendien liggen er pistes aan weerszijden van het dal, Titlis en de zonzijde van Brunni, waardoor een zeer gevarieerd gebied ontstaat met zo’n 82 pistekilometers. De regio Engelberg-Titlis staat bovendien wereldwijd bekend om zijn vele off-piste afdalingen en is de place to be voor alle freeriders.

Heerlijk skiën in Engelberg
Heerlijk skiën in Engelberg

2. Op zoek naar The Big 5

Vijf unieke freeride-routes, die allemaal direct vanaf de kabelbanen of skiliften te bereiken zijn. Als je op zoek bent naar het ultieme freeride-avontuur, kun je de ‘Big 5’ in één dag doen en ongeveer 10.000 meter hoogte overbruggen. Een van de bekendste freeride-afdalingen ter wereld is de “Laub”. En niet zonder reden. Door zijn breedte oogt de Laub imposant en machtig. De steile afdaling met een hellingshoek van 32-38 graden is een hoogtepunt voor alle freeride-fans.

Tot de Big 5 behoren ook de Steinberg (via gletsjers), Steinitäli, Sulz en de machtige Galtiberg. De Galtiberg is een van de langste freeride-afdalingen ter wereld. De route voert van “Klein Titlis” op bijna 2000 meter hoogte terug naar het Engelbergdal. De tocht is pittig en alleen aanbevolen voor ervaren freeriders. Door zijn lengte en het unieke terrein is de Galtiberg zelfs voor freeride-professionals iets heel bijzonders.

Naast de Big 5 zijn er nog vele andere skitochten die op toerski’s gedaan kunnen worden. Het gebied rond Engelberg heeft vele toppen met adembenemende bergpanorama’s en steile afdalingen.

Freeriden in Engelberg
Freeriden in Engelberg

3. Gastronomie en Après-Ski

Voor een pauze tijdens of afsluiting na het skiën zijn er veel bergrestaurants met prachtige zonneterrassen, onbetaalbare uitzichten, pure ontspanning en heerlijke traditionele Zwitserse gerechten. Om de avond op een goede manier af te sluiten, kun je na een zware dag op en naast de piste afspreken in de Yucatan, Chalet, of in de Ski Lodge.

Gastronomie & Après-Ski
Gastronomie & Après-Ski

4. De hoogalpiene bestemming en het kloosterdorp

Engelberg-Titlis is het grootste wintersportgebied van Centraal-Zwitserland. Het kleine kloosterdorp ligt in een alpien gebied omringd door alpenbergen. En waar je ook gaat, het uitzicht is altijd een adembenemend bergpanorama. Het dorp heeft een internationale flair en maakt tegelijkertijd indruk met Zwitserse traditie en gezelligheid. Typisch voor het dorp is het benedictijnenklooster, waar nog steeds monniken actief zijn.

Welkom in Engelberg!
Welkom in Engelberg!

5. Activiteiten en plezier voor iedereen

Zowel in het dal als in de bergen zijn er wintersportactiviteiten voor iedereen. Van sleeën, langlaufen, sneeuwschoenwandelen en koetsritten tot wandelingen in de sneeuw. Heerlijke culinaire hoogstandjes zijn altijd dichtbij en traditionele Zwitserse gerechten zijn op elke hoek verkrijgbaar. Niemand hoeft zich ook maar een minuut te vervelen in Engelberg.

Wandelen in Engelberg
Wandelen in Engelberg

6. Officiële gezinsbestemming

Engelberg is een gecertificeerde familiebestemming. Naast verschillende beginnersskigebieden, die ook voor kinderen optimale omstandigheden bieden, zullen de kleintjes zich nooit vervelen door de afwisselende activiteiten. En bij slecht weer zorgt een binnenzwembad, klimhal of een bezoek aan de kaasmakerij voor een spannende dag.

Official Family Destination
Official Family Destination

7. Makkelijk en snel te bereiken

Als je met de auto naar Zwitserland komt, is Engelberg-Titlis een van de dichtstbijzijnde skibestemmingen bij de grens. En als je naar de luchthaven van Zürich vliegt, wachten de Powder Express, de Titlis Taxi en andere shuttlebussen al op hun gasten om ze in slechts ongeveer een uur rechtstreeks naar Engelberg te brengen. Een duurzamere manier is om met de trein te reizen. Twee uur na aankomst in Zürich sta je al op de ski’s en op de Titlis, 3020 meter boven zeeniveau.

Gemakkelijk bereikbaar per trein
Gemakkelijk bereikbaar per trein

8. Unieke gletsjerervaring

Een bezoek aan de Titlis-gletsjer is een must bij een bezoek aan Engelberg. De gletsjergrot neemt je mee naar een andere wereld en de hoogste hangbrug van Europa laat je hart sneller kloppen. Op 3020 meter geniet je van een kopje koffie met het beste uitzicht dat er bestaat. En je hoeft er ook niet veel moeite voor te doen, want het pas gewoon in een dagje skiën.

Hangbrug in Engelberg
Hangbrug in Engelberg

9. Duurzame bestemming

In Engelberg-Titlis is de indrukwekkende natuur altijd dichtbij. Daarom hechten de lokale bevolking en bedrijven veel belang aan een duurzame omgang met het milieu. Engelberg draagt het label “Energy Town” en zal de komende jaren nog meer projecten realiseren. Nu al draaien alle kabelbanen met Co2-vrije elektriciteit. De Brunni Bergbahnen is ook het eerste en enige Co2-neutraal geëxploiteerde bergspoorbedrijf in Zwitserland.

Sustainability is belangrijk in Engelberg
Sustainability is belangrijk in Engelberg

Ook naar Zwitserland? Lees meer over een wintersportvakantie in Engelberg

(Visited 201 times, 1 visits today)