Sneeuwdump in het westen en zware storm

Door Patricia Christiani

De tweede week van de voorjaarsvakantie is in volle gang, maar helaas hebben de vakantiegangers qua weer nogal turbulente dagen voor de boeg.

Vanaf vandaag gaat er tot in de lagere dalen weer sneeuw in de Alpen vallen, maar gaat dit mogelijk ook samen met een (zeer) zware storm. Koudere lucht en storingen vanuit het noordwesten zorgen voor (veel) verse sneeuw. De meeste sneeuw wordt verwacht aan de noordwestkant van de Alpen. Hogerop kan er de komende dagen tussen de 50 tot 100 cm aan verse sneeuw vallen. Daarnaast gaat de wind ook flink toenemen. De modelverwachtingen lopen nog wat uiteen maar zeer zware windstoten van meer dan 150 km/h zijn mogelijk.

Woensdag 26 februari 2020

Vanochtend begint de dag in de centrale Alpen overwegend droog waarbij er naast wolkenvelden ook wat ruimte voor de zon is. In het westen en oosten van de Alpen valt er in de ochtend alweer sneeuw tot in de lagere dalen.Gedurende de middag trek er een lagedrukgebied boven Noord-Italië weg richting het oosten. De storing vanuit het noordwesten gaat vooral aan de noordkant van de Alpen sneeuw brengen als deze in oostelijke richting over de Alpen trekt.De meeste sneeuw wordt in het westen en noordwesten verwacht vandaag: hogerop valt er tussen de 20 en 50 centimeter aan sneeuw. In het oosten valt er met 10 tot 30 centimeter wat minder. Het centrale deel van Oostenrijk moet het doen met 5 tot 20 centimeter waarbij er in het noorden van Italië weinig tot geen sneeuw valt.

In de westelijke helft komen er windstoten van 90 tot 130 km/h voor. Op de hoogste toppen is een uitschieter van 150 km/h of meer mogelijk. In de centrale Alpen en het oosten waait het in eerste instantie minder hard met windstoten tussen de 40 en 70 km/h. Maar in de middag en avond kunnen ook hier windstoten van 100 km/h voor gaan komen. De combinatie van sneeuwval en een harde wind zullen voor een verhoogd lawinegevaar zorgen.

sneeuwdump in het westen
Wolken pakken zich samen. Bron: Webcam Serfaus Fiss Ladis 26 februari

Nog meer sneeuw en storm…

Morgen, donderdag 27 februari, begint de dag op veel plaatsen droog als de Alpen tijdelijk profiteren van een hogedrukgebied. Maar vanuit het westen komt er een nieuwe sneeuwstoring aan. Deze storing hoort bij een lagedrukgebied die over de Benelux gaat trekken (en hier mogelijk winterse neerslag brengt).

In de vroege donderdagochtend is het in de westelijke helft al bewolkt en bereikt de eerste neerslag de Franse en Zwitserse Alpen. In het oosten zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen te vinden. De neerslag zal zich in de loop van de ochtend en middag verder uit gaan breiden over de Alpen. Opnieuw valt de meeste sneeuw in het (noord)westen van de Alpen. Boven de 1000 meter kan er weer 20 tot 50 centimeter aan sneeuw bij vallen. In de oostelijke helft van de Alpen valt iets minder maar kan er hogerop ook 20 tot 40 centimeter aan sneeuw bijvallen.

Sneeuwvalgrens

In eerste instantie valt de neerslag tot in de lagere dalen in de vorm van sneeuw, maar bij deze storing zit ook een sector met zachtere lucht. Hierdoor zal de sneeuwvalgrens tijdelijk stijgen richting de 800 à 1000 meter in het oosten en 1000 tot 1500 meter in de westelijke Alpen. In deze overgang kan er ook IJZEL voorkomen in de lagere delen. Maar in de avond zal de sneeuwvalgrens weer zakken tot in de lagere dalen.

sneeuwdump in het westen
Bron: WXCharts.com

Overdag komen er met de sneeuwval op de toppen weer windstoten voor van 100 tot 150 km/h in het westen. In het oosten van de Alpen waait het in eerste instantie wat minder hard met windstoten tot 70-80 km/h. Maar als het lagedrukgebied in de avond en nacht via de noordzijde van de Alpen langs trekt gaat het aan de noordkant van de Alpen stormen.In de nacht naar vrijdag neemt de storm in kracht toe. Op de toppen zijn windstoten van 150 tot 200 km/h mogelijk. Een lokale uitschieter boven de 200 km/h is niet uitgesloten. Ook in de dalen komen zware windstoten voor. Wanneer deze verwachtingen uitkomen is de kans op ongemakken groot door sneeuwverstuivingen en een verhoogd lawinegevaar.

Weekend: wisselvallig met sneeuw en veel wind

Vrijdag begint de dag nog met veel wind en sneeuwval in het oosten van de Alpen. In het oosten komen op de toppen nog altijd zware tot zeer zware windstoten voor. Maar met een tijdelijke invloed van een hogedrukgebied komen er in de westelijke helft en ten zuiden van de Alpen opklaringen voor. Gedurende de dag neemt de sneeuwval af en komt er ook in het oosten meer ruimte voor de zon.

Lang duurt dit relatief rustige weertype niet. Zaterdag en zondag trekt de wind weer aan en trekt er een nieuw neerslaggebied vanuit het noordwesten over de Alpen. Met name de noord- en westkant van de Alpen kan er weer 10 tot 30 centimeter aan sneeuw vallen.

Bron: Alpenweerman.nl

Al het weer op Snowrepublic!

Hoofdfoto: Patricia Christiani

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer