Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Aan de noordkant van de Alpen komen vandaag en woensdag sneeuwbuien voor. Met een sneeuwvalgrens van rond de 1200 meter ligt deze weer lager dan de afgelopen dagen. Dit is geen overbodige luxe omdat regenval tot hoog in de bergen zijn sporen heeft achtergelaten. De verwachte hoeveelheden sneeuw tot en met woensdag kunnen die sporen weer onder laten sneeuwen. In de noordelijke helft wordt 5 tot 15 centimeter sneeuw verwacht. In Zwitserland valt regionaal tot 20 centimeter. 

In tegenstelling tot de noordelijke helft van de Alpen, is het in de zuidelijke helft juist droog met ruimte voor de zon. Wel waait er dinsdag, en vooral woensdag, een stevige wind op de hoogste bergtoppen. De vorstgrens ligt dinsdag tussen de 1500 meter aan de noordkant van de Alpen tot 2000 meter aan de zuidkant. Op woensdag ligt deze aan de noordkant rond de 1000 meter. 

Op donderdag blijft het overal droog in de Alpen en komt er veel ruimte voor de zon. Ook gaat de wind wat meer liggen, al zal deze op de hoogste bergtoppen nog wel duidelijk aanwezig zijn. Donderdag zal een stuk warmer gaan verlopen. De vorstgrens stijgt tot boven de 3000 meter. Hierdoor zal het zelfs op de hoogstgelegen hellingen overdag niet of nauwelijks meer vriezen. Desondanks zal het op de al geopende hoger gelegen hellingen een fraaie wintersportdag worden. 

Flinke weersverandering

Lang duurt dit zachtere en rustige weerbeeld niet in de Alpen. Er is namelijk een flinke weersverandering op komst. De wind draait vanaf vrijdag naar een noordelijke richting. Naast koudere lucht weten ook vele neerslaggebieden de Alpen te bereiken. Ook gaat in de bergen een stormachtige wind met zware windstoten waaien. Dankzij de koudere lucht gaat de sneeuwvalgrens flink zakken en zakt deze tot in de meeste dalen. In de zuidelijke helft van de Alpen blijft het grotendeels droog met slechts enkele sneeuwbuien. Ook is er in deze regio ruimte voor de zon. 

De details van de verwachtingen voor dit weekend zijn nog niet helemaal bekend. Wat we wel al weten is dat de noordkant van de Alpen dit weekend te maken gaan krijgen met veel sneeuwval. Vanaf vrijdag wordt in deze regio namelijk langdurige sneeuwval van meerdere dagen verwacht. Ondanks dat er ook een aantal momenten zullen zijn dat het tijdelijk droog is, zullen de hoeveelheden neerslag flink op kunnen lopen. Dit weekend zijn in de bergen hoeveelheden verse sneeuw van 50 tot 100 centimeter mogelijk. Met zulke hoeveelheden neemt vaak het risico op lawines en overlast toe. 

Niet alleen in de Alpen, ook dichterbij huis nemen de kansen op sneeuwval toe. In de Ardennen en Duitse middelgebergtes, zoals het Sauerland, kan dit weekend ook de eerste sneeuw gaan vallen. Hierover in de volgende weerberichten meer. Bron: WeerOnline.


Voorspel het weer in jouw skigebied

Alpenweerman stelt haar weerkaarten kosteloos beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bekijk dus dagelijks de weerkaarten met sneeuw- en weersverwachting op Alpenweerman en word de persoonlijke wintersportweerman van je vriendengroep of familie.

Veel plezier en succes met voorspellen! Volg vooral ook onze site Alpenweerman, voor accurate weersvoorspellingen in de Alpen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer