Sneeuwchaos, doden door lawines en overstromingen in Italië

Door: Saskia Smulders

In Italië kampen ze momenteel met chaos door sneeuwval. Zo waren er maar liefst 8 lawinedoden te betreuren en hebben ze bij Bologna last van overstromingen als gevolg van een damdoorbraak. Ook op de weg was er sprake van chaos, zoals de afsluiting van de Brennerpas waarover collega Ilse en ikzelf eerder berichtte.

Lawinedoden

In het Aostadal overleden dit weekend maar liefst 8 personen door een lawine. Zo viel er een dode bij een lawine waarbij ook twee anderen waren betrokken. Alledrie werden ze begraven onder de sneeuw, maar er konden er maar twee worden gered. Zij raakten niet gewond. De derde persoon kon helaas niet levend onder de sneeuw worden gehaald. In het Italiaanse Trentino werd een Russische auto getroffen door een lawine. De passagiers van deze auto konden ook worden gered.

Alle slachtoffers vielen buiten de piste. Onder de doden is ook een 24-jarige Belg die met z’n snowboard buiten de piste ging en werd verrast door een lawine. Zijn lichaam werd gevonden onder meters sneeuw.

Ook doden in Frankrijk

Ook vlakbij de Italiaanse grens, bij het Franse Val Cenis was er zaterdag een lawine die maar liefst 10 skiërs meesleurde. Eén vrouw kwam daarbij om het leven. De andere skiërs raakten licht gewond. In het gebied wordt off piste skië ten strengste afgeraden. 

Noodsituatie bij Bologna

In Zuid-Tirol hebben honderden reddingswerkers de wegen sneeuwvrij gemaakt. Ook het treinverkeer had last van de sneeuw. Terwijl ze in Zuid-Tirol last hadden van de sneeuw, kampte Bologna met overstromingen. Door een dambreuk werden 300 mensen geëvacueerd omdat veel huizen en wegen zijn overstroomd. Door de dambreuk zaten veel huishoudens zonder stroom en is de noodtoestand uitgeroepen. 

Ook in het overbekende Venetië hebben ze last van hoog water Daar hadden ze al voor de derde dag op rij last van hoogwater; gisteren stond dat 120 centimeter hoger dan normaal.

Bron: HLN.be en TT.com | Hoofdfoto: archief, ter illustratie.

 

 

(Visited 818 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.