Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Grote delen van de Alpen hebben door een zuidwestenwind de afgelopen dagen te maken gehad met zachte condities. In de dalen liep de temperatuur zelfs op naar 15 tot 20 graden. De nul-gradengrens lag rond 3000 meter en daarmee zijn de omstandigheden voor de sneeuwlaag allesbehalve ideaal. Gelukkig, voor wie nog op wintersport gaat, lijkt een weersomslag aanstaande.

Gisteren was het begin van die weersverandering al wel te merken. Boven 1600 meter viel sneeuw, vooral aan de noordkant van de Alpen in Frankrijk en Oostenrijk. De Italiaanse Alpen moeten wat langer wachten op neerslag met daar nog enige tijd droge perioden.

Vanaf dit weekend kouder

In het weekend begint de sneeuwgrens langzaamaan wat verder te dalen richting 1500 meter. De noordelijke Alpen krijgen te maken met buien, die boven 1500 meter dus een winters karakter kunnen hebben. In de middag wordt het aantal buien snel minder en kan de zon nog even tevoorschijn komen. Het is dan dus even heerlijk weer voor de après-Ski.

Dat zonnige weerbeeld zet zich ook zondag nog even voort, vooral in de Oostenrijkse en Italiaanse Alpen. Toch wordt het vanuit het noordwesten langzaam bewolkt in de Zwitserse en Franse Alpen met uiteindelijk ook daar al de eerste neerslag.

Daarna veel sneeuw?

Met een stevige noordenwind wordt steeds koudere lucht aangevoerd. Dat gaat gepaard met een flink pak sneeuw voor grote delen van de Alpen, ook in de dalen. Regionaal kan 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen tot en met maandagochtend, op sommige plaatsen aan de noordkant mogelijk oplopend tot 30 of 40 centimeter. In de zuidelijke Alpen kan ook wat sneeuw vallen, al zijn de hoeveelheden daar echter wat beperkter.

Voor wintersporters is dit dus goed nieuws en het koudere weer met sneeuw lijkt ook een aantal dagen aan te houden. Skipistes onder 1500 meter kunnen waarschijnlijk weer open en dat is fijn voor alle skiërs en snowboarders die nu richting de Alpen afreizen.

Bron: Weeronline | Hoofdfoto : Edwin Hagenouw


Anderen lazen ook:

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer