Grote delen van de Alpen hebben door een zuidwestenwind de afgelopen dagen te maken gehad met zachte condities. In de dalen liep de temperatuur zelfs op naar 15 tot 20 graden. De nul-gradengrens lag rond 3000 meter en daarmee zijn de omstandigheden voor de sneeuwlaag allesbehalve ideaal. Gelukkig, voor wie nog op wintersport gaat, lijkt een weersomslag aanstaande.

Gisteren was het begin van die weersverandering al wel te merken. Boven 1600 meter viel sneeuw, vooral aan de noordkant van de Alpen in Frankrijk en Oostenrijk. De Italiaanse Alpen moeten wat langer wachten op neerslag met daar nog enige tijd droge perioden.

Vanaf dit weekend kouder

In het weekend begint de sneeuwgrens langzaamaan wat verder te dalen richting 1500 meter. De noordelijke Alpen krijgen te maken met buien, die boven 1500 meter dus een winters karakter kunnen hebben. In de middag wordt het aantal buien snel minder en kan de zon nog even tevoorschijn komen. Het is dan dus even heerlijk weer voor de après-Ski.

Dat zonnige weerbeeld zet zich ook zondag nog even voort, vooral in de Oostenrijkse en Italiaanse Alpen. Toch wordt het vanuit het noordwesten langzaam bewolkt in de Zwitserse en Franse Alpen met uiteindelijk ook daar al de eerste neerslag.

Daarna veel sneeuw?

Met een stevige noordenwind wordt steeds koudere lucht aangevoerd. Dat gaat gepaard met een flink pak sneeuw voor grote delen van de Alpen, ook in de dalen. Regionaal kan 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen tot en met maandagochtend, op sommige plaatsen aan de noordkant mogelijk oplopend tot 30 of 40 centimeter. In de zuidelijke Alpen kan ook wat sneeuw vallen, al zijn de hoeveelheden daar echter wat beperkter.

Voor wintersporters is dit dus goed nieuws en het koudere weer met sneeuw lijkt ook een aantal dagen aan te houden. Skipistes onder 1500 meter kunnen waarschijnlijk weer open en dat is fijn voor alle skiërs en snowboarders die nu richting de Alpen afreizen.

Bron: Weeronline | Hoofdfoto : Edwin Hagenouw


Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer