Afgelopen weekend opende veel skigebieden in de Alpen hun deuren voor het nieuwe seizoen. Maar niet alle skigebieden konden al opengaan. Vooral in de lagergelegen gebieden van de Alpen ligt nog niet al te veel sneeuw. Gelukkig is kouder winterweer en ook sneeuw onderweg!

Nog even zon

Maandag trok een relatief zwak neerslaggebied van west naar oost over de Alpen. Met name langs de noordkant viel sneeuw tot 1000 meter, regionaal lag de sneeuwgrens nog wat lager.Dinsdag zagen we juist achter dit neerslaggebied veel ruimte voor de zon. Het was een prachtige skidag met echt Kaiserwetter. Daarbij ligt de temperatuur rond de -2 graden op 1500 meter.

Ook woensdag is er veel ruimte voor de zon in de Zwitserse, Italiaanse en Franse Alpen. De vorstgrens ligt nog een fractie lager en op 1500 meter vriest het -3 of -4 graden. Toch is het niet overal prachtig zonnig weer, vanuit Duitsland trekken enkele buien de Alpen binnen. Hierdoor kan vooral ten noorden van de hoofdkam in Oostenrijk een winterse bui vallen. Veel verse sneeuw wordt er echter niet verwacht, hooguit een centimeter of 5. Donderdag keert de zon ook in Oostenrijk weer terug en is het overal prachtig skiweer.

Het was mooi weer in Davos! Foto: webcam Feratel

Kouder en sneeuwval onderweg

Vrijdag is het voorbij met het mooie skiweer. Met name in de Franse en Italiaanse Alpen sneeuwt het lange tijd flink. Hierbij ligt de sneeuwgrens rond de 1400 meter. Meer sneeuw wordt op zaterdag en zondag in Oostenrijk verwacht bij een sneeuwgrens die hier zakt tot in de dalen. Daarnaast draait de wind naar het noorden en wordt vrij koude lucht aangevoerd. Op 1500 meter zakt het kwik van -1 graden op vrijdag naar -12 graden op zaterdag. In totaal valt 15 tot 30 centimeter sneeuw in Italië en Oostenrijk. Helaas valt in Zwitserland weinig sneeuw.

Verder blijft het ook na het weekend koud winterweer in de Alpen. Vooral in de oostelijke Alpen gaat het maandag en dinsdag matig tot streng vriezen. Daarbij schijnt de zon wel flink. Iets milder is het in de Franse Alpen, waar halverwege de nieuwe week opnieuw sneeuw kan vallen.

Winterberg koud!

Ook in Winterberg is het de komende tijd vrij koud winterweer met soms sneeuwval. Op de Kahler Asten, de hoogste top van Winterberg, komt het kwik de hele week niet boven nul. Vooral de eerste dagen valt ook sneeuw, vanaf het weekend kan de zon vaker doorbreken. Maar dan wordt het ook frisser met temperaturen die overdag niet boven de -5 graden uitkomen. Goed inpakken dus en genieten van prachtige pistes!

In Winterberg is het koud met soms sneeuwval. Foto: webcam Feratel

Bron: Weeronline.nl | Hoofdfoto: Saskia Smulders, foto’s Feratel webcam 6/12/22


Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer