Met een sterke westelijke hoogtestroming en een depressie met kern tussen IJsland en Schotland wordt zachte en vochtige lucht over west Europa en de Alpen aangevoerd. Vandaag volgt een tijdelijke weersverbetering en vanaf morgen (Goede Vrijdag) gaat het onbestendig en vrij koel verder. Na de Pasen wordt het geleidelijk zachter.

Pasen
Gaan we genieten van strakblauwe luchten tijdens de Paasdagen in de bergen? Foto: snowrepublic.nl

Na Pasen komt de lente. Of toch niet?

Dinsdag konden we tussen twee storingen in nog even profiteren van droger weer en ook wat zon. In de loop van de middag en avond nam op nadering van een warmtefront de (hogere) bewolking weer toe gevolgd door regen en boven de 800 a 1200 meter sneeuw. In Oberwallis (Zwitserland) sneeuwde het gisteravond geruime tijd en vanmorgen was het weer een beetje winters ontwaken met een dun gesloten sneeuwdek.

met zeven tot acht uur aan zon en een temperatuur die lokaal opliep tot bijna 19 graden

Betere condities troffen we aan in het zuiden van Zwitserland, met zeven tot acht uur aan zon en een temperatuur die lokaal tot bijna 19 graden opliep. In de loop van afgelopen nacht daalde de sneeuwgrens weer naar 1200 tot 700 meter.

Pasen
Wordt het een zonovergoten Pasen in de bergen? Foto: snowrepublic.nl

In het oosten was er aanvankelijk nog sneeuw vanaf 600 tot 1000 meter. Het nulgradenniveau ligt vandaag rond de 2000 meter, maar deze zal in de loop van de avond en nacht van het westen uit dalen naar circa 1500 meter. De wind gaat toenemen tot hard en in de bergen stormachtig. Vandaag start de dag met veel bewolking en er valt met name voor de Alpennoordkant nog (buiige) neerslag, sneeuwvalgrens 1600 tot 1000 meter in het oosten en 1200 tot 800 meter in het westen van de Alpen. In de loop van de dag van het westen uit verwachten we weer wat betere condities.

Goede Vrijdag: Südföhn

Op Goede Vrijdag krijgen we in eerste instantie te maken met een Südföhnfase en zachtere lucht. Door toenemende drukverschillen zuid / noord Alpen wordt het aan de noordkant weer föhnig en zacht. Het zuiden krijgt in toenemende mate te maken met Südstau neerslag. Hier sneeuwt het vanaf 1600 tot 1400 meter, in de loop van de middag en avond van westen uit daalt de sneeuwgrens.

Zaterdag blijft het onbestendig met steeds weer neerslag

In het noorden is het met de föhn een heel stuk zachter met lokaal 18 a 20 graden, ook de oostelijke Alpen (Oostenrijk) verblijven vrijdag grotendeels in zachtere lucht. Later op de dag komt een koufront vanuit het westen met inzettende neerslag en afkoeling. Zaterdag blijft het onbestendig met steeds weer neerslag en lokaal ook zware buien of sneeuwval boven de 1200 tot 800 meter.

Wintersport Pasen 2018
Een mix van wolken, zon en neerslag de aankomende dagen. Foto: snowrepublic.nl

Eerste Paasdag

Het ziet er naar uit dat ook de Paas-zondag onbestendig en zelfs winters gaat verlopen. De bewolking overheerst en steeds weer valt er (buiige) neerslag en in de bergen staat een harde en deels ook stormachtig wind. In de koudere lucht sneeuwt het vanaf 800 meter en deels kan het in de noordelijke Alpen tot in de wat hogere dalen sneeuwen! Lees verder op Alpenweerman.nl


Lees hier alles over Weer en Sneeuw tijdens de wintersport


(Visited 104 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer