Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

Door Rico Schröder, Alpenweerman.nl

Het staat al een flink tijdje op de diverse weerkaarten en het moment komt steeds dichterbij. Het wordt later in de week kouder met een toenemende kans op sneeuw. Tot en met woensdag blijft het echter nog vrij zacht en dat is zeker vandaag het geval. De temperatuur loopt namelijk op naar waarden rond de 10-11°. Geen records, maar het is wel behoorlijk zacht. De records liggen rond de 15° en zijn gemeten op 13 januari 1993. 

Het weerbeeld kenmerkt zich door veel bewolking en perioden met regen. Vanmiddag trekt het front het land uit, maar volgen nog wel enkele buien. De wind waait uit het westen tot noordwesten en neemt toe naar matig tot vrij krachtig over land en naar krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7. In het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden wordt de wind stormachtig, windkracht 8 met kans op zware windstoten tot 90 km/uur.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en het komt tot enkele buien. De vrij krachtige tot stormachtige wind neemt in de nacht af naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee. De temperatuur daalt op de meeste plaatsen naar 2 tot 4°, alleen in de zuidwestelijke helft wordt het niet kouder dan 6-7°.

Weerpraatje

Het hogedrukgebied Angela is dusdanig naar het westen getrokken dat fronten gemakkelijk onze streken kunnen bereiken. Vandaag krijgen we te maken met het frontaal systeem dat hoort bij depressie Florenz. Vanochtend passeert het warmtefront met enige tijd regen, later vandaag krijgen we te maken met het koufront en komt het tot enkele buien.

Gisteren was het bewolkt en aanvankelijk miezerde het lokaal wat. Later trok een front van noordwest naar zuidoost over het land en viel er enige tijd regen. Na frontpassage werd het, op een enkele bui na, weer droog met lokaal een knipoog van de zon. De temperatuur steeg naar 7 tot 9°.

Vandaag krijgen we eerst te maken met een warmtefront en later vandaag volgt het koufront behorende bij depressie Florenz. Er zijn eerst perioden met regen en als de regen is weggetrokken volgen enkele buien, ofwel van de regen in de drup… De temperatuur is met 10-11° erg hoog voor de tijd van het jaar en de west tot noordwestenwind is weer lekker aanwezig.

Aanvoer van polaire lucht

Morgen zakken de Scandinavische lagedrukgebieden Florenz en Eugen wat verder naar het zuiden uit en breidt het Azorenhoog Angela zich weer wat naar onze streken uit. De noordwestenwind voert polaire lucht aan en vooral op hoogte gaat het kwik flink omlaag. Vanmiddag is het op het 850 hPa-vlak (1,5 km hoogte) nog 1° boven nul, morgenmiddag is de temperatuur op het genoemde vlak gedaald naar -7°.

De zon schijnt morgen geregeld, maar er is ook een buienkans en vanwege die lage temperaturen op hoogte kunnen deze buien in de Ardennen en Hoge Venen winters zijn. De temperatuur stijgt naar 6 tot 8°, in de hogere delen van België wordt het maximaal een graad of 4.

Rond het vriespunt

Dinsdag trekt de uitloper van hogedruk naar het oosten weg en de aangevoerde lucht is weer wat zachter en dan vooral op hoogte. De temperatuur op 1,5 kilometer hoogte (850 hPa) stijgt dinsdag naar -2 en woensdag naar waarden rond het vriespunt. Aan de grond levert dit dinsdag 7-8 en woensdag 8-9° op. De straalstroom zakt wel wat naar het zuiden en op de Atlantische Oceaan komt een nieuw hoog tot ontwikkeling.

Het weerbeeld is dinsdag wisselend met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. Het blijft droog en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind. Woensdag overheerst de bewolking en geleidelijk neemt de kans op regen weer toe. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en wordt krachtig tot hard aan zee en op de Wadden.

Kans op sneeuw

Vanaf donderdag gaat de stroming behoorlijk meanderen, ofwel golven. De straalstroom zakt naar het zuiden en wij komen aan de koude kant van het polaire front. De temperaturen zullen dan gaan dalen en in de nacht en ochtend neemt de kans op vorst toe. Door de aanwezigheid van lagedrukgebieden is er tevens kans op neerslag en bij dergelijke temperaturen neemt dan ook de kans op sneeuw, vanaf volgend weekend, toe.

Bron: KNMI

De temperatuur gaat dus onderuit, maar schaatsliefhebbers moeten nog flink geduld hebben. De kans op een periode met droog vriezend weer is namelijk (nog) niet groot. We lijken over te schakelen op ‘vuil’ winterweer met geregeld (winterse) neerslag. Gezien de ijspluim moeten schaatsliefhebbers nog flink wat geduld hebben. Pas na volgend weekend neemt de kans op ijs toe met over twee weken een gemiddelde ijsdikte van ‘slechts’ 2 centimeter. De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur morgen al even wat lager is dan vandaag. Daarna loopt het kwik weer wat op, maar vanaf donderdag gaat de temperatuur geleidelijk en gestaag omlaag.

(Visited 176 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer