Sneeuw is leuk om in te spelen, ook in Nederland, maar als je de weg op moet kan het voor overlast zorgen. Dat gebeurde gisteren al, toen winterse buien en gladheid zorgden voor behoorlijke files. Het KNMI heeft daarom voor vanochtend code oranje afgegeven in verband met de verwachte sneeuwval en spreekt zelfs sneeuwval van 5 centimeter per uur in sommige provincies. Vanochtend trekken zwaardere winterse buien over het land en dit levert vanaf 08:00 uur in de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en vanaf 10:00 uur het oosten van Gelderland en Limburg met rond 5 cm sneeuw per uur een code Oranje op.

Code oranje

In vrijwel het gehele land komen buien voor, mogelijk met een winters karakter. Vannacht en vanochtend krijgt het winterse karakter de overhand. Hierdoor is er in het hele land, met uitzondering van de kuststrook, kans op gladheid door winterse buien en/of bevriezing van natte wegen en geldt code geel. Vanochtend trekken zwaardere winterse buien over het land en dit levert vanaf 08:00 uur in de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en vanaf 10:00 uur het oosten van Gelderland en Limburg met rond 5 cm sneeuw per uur een code Oranje op.

Vanochtend: winterse neerslag

In de ochtend is het bewolkt en vooral in de westelijke helft van het land valt enige tijd regen en natte sneeuw. De neerslag trekt oostwaarts en later op de ochtend valt in de oostelijke helft (natte) sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. In het westen is het 2 tot 4 graden boven nul. De wind waait uit het zuidwesten en is matig boven land. Aan zee waait de wind uit het westen en is (vrij) krachtig.

Vanmiddag: landinwaarts sneeuw in Nederland

In de middag blijft het veelal bewolkt en vooral in de oostelijke helft van het land valt (natte) sneeuw. Er kan een sneeuwdek van 2 tot ongeveer 5 centimeter vormen. Elders komt het tot regen, maar soms valt ook wat natte sneeuw. De wind is zwak tot matig en waait uit uiteenlopende richtingen. De temperatuur loopt op naar maximaal 1 graad in het oosten en zuidoosten en naar 5 graden in het westen.

In de provincies Noord-Brabant, Limburg, Utrecht en Gelderland geldt code oranje.

Vanavond en vannacht: vanuit het noorden droog

In de avond trekt de neerslag, veelal regen, maar soms ook natte sneeuw, naar het zuidoosten weg en vanuit het noorden klaart het op. Het is dan droog en het koelt snel af. In de loop van de avond daalt de temperatuur in het noordoosten tot onder het vriespunt en daarmee stijgt ook weer de kans op gladheid door bevriezing van natte wegdelen.

In de nacht naar zaterdag is het droog en vrij helder. Regionaal ontstaat nevel en mist. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind en het koelt uiteindelijk af naar -1 tot -4 graden. Regionaal komt gladheid door bevriezing van natte wegdelen voor.

Bronnen: Weeronline, KNMI | Hoofdfoto: Pixabay


Anderen lazen ook:

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer