Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Wil je liever vandaag nog dan morgen al op de ski’s staan? Dat komt dan goed uit, want je kunt al terecht in de Alpen. Na de eerder gevallen sneeuw van afgelopen tijd sneeuwt het wederom. De sneeuwgrens ligt op circa 1000 meter, waardoor ook de dalen mooi wit kleuren. Niet alleen de Alpen, maar ook de hogere delen van de middelgebergte worden gehuld in een witte deken. Zo ligt boven 1000 meter in het Zwarte Woud en de Vogezen al een mooie sneeuwlaag.

Op de hoogste toppen zoals de Feldberg en de Grand Ballon is na vrijdag een pak van tien centimeter sneeuw mogelijk. Van wintersportactiviteiten is in deze gebieden echter nog geen sprake.

Na strenge vorst komt zon

Zaterdag is het, na een koude nacht met op sommige plaatsen matige tot lokaal strenge vorst, een stuk droger met af en toe ruimte voor de zon. Vooral in de Zuid-Alpen schijnt de zon soms flink. De vorstgrens stijgt in de loop van de dag behoorlijk: zaterdagmiddag ligt het nulgradenniveau op 900-1000 meter en zondag op veel plaatsen op ruim 2000 meter. De gevallen sneeuw zal in de meeste dalen dus smelten. Zondag komt het in de loop van de dag weer tot neerslag, maar de sneeuwval zal dan dus beperkt blijven tot de hogere delen

Dalende sneeuwvalgrens

Dinsdag passeert een neerslaggebied de Alpen en brengt naast neerslag beduidend koudere lucht met zich mee. De sneeuwvalgrens daalt aanzienlijk: mogelijk komt het na het passeren van het neerslaggebied tot vorst in de dalen. Bovendien kan het dan tijdens de nachten flink vriezen. Daarbij schijnt overdag de zon overigens wel een aantal dagen.

Op dit moment zijn hooggelegen skigebieden in de Alpen al geopend. In wintersportgebieden als Zermatt zijn de liften al eventjes in gebruik. De combinatie van zon en sneeuwrijke omstandigheden maken het dan ook heerlijk weer om op de latten de staan. Wanneer het in de nachten vriest kunnen bovendien de sneeuwkanonnen optimaal worden benut.

Later volgende week nemen de neerslagkansen weer toe. Momenteel is het nog vrij onzeker hoe hoog de sneeuwvalgrens komt te liggen, maar er zijn signalen dat het tot laag in de dalen mogelijk tot sneeuw komt. De beste sneeuwkansen zijn dan waarschijnlijk weggelegd voor de noordkant van de Alpenhoofdkam.


Voorspel het weer in jouw skigebied

Alpenweerman stelt haar weerkaarten kosteloos beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bekijk dus dagelijks de weerkaarten met sneeuw- en weersverwachting op Alpenweerman en word de persoonlijke wintersportweerman van je vriendengroep of familie.

Veel plezier en succes met voorspellen! Volg vooral ook onze site Alpenweerman, voor accurate weersvoorspellingen in de Alpen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer