In de noordelijke helft van de Alpen is de laatste dagen weer verse sneeuw gevallen. Met een sneeuwvalgrens van 1000 tot 1200 meter hebben veel hellingen weer een laag verse sneeuw gekregen. Na een relatief rustige dag op donderdag staat voor de Alpen een sneeuwdump op het programma. Waar de sneeuw valt en hoeveel er verwacht wordt lees je in dit nieuwe wintersport weerbericht. 

Boven de wolken schijnt de zon

Donderdag krijgen de Alpen te maken met een zonnige dag. Alleen in diverse dalen komt in de ochtend nog laaghangende bewolking voor (Hochnebel). Lokaal kan de bewolking hardnekkig zijn, maar op de meeste plaatsen lost deze in de loop van de ochtend op. Boven het wolkendek schijnt in de bergen wel de zon. Naast de zonneschijn is het zeer zacht: de vorstgrens komt tussen 3000 en 3500 meter te liggen. Hierdoor zal de temperatuur zelfs op de hoogstgelegen pistes overdag rond, of net boven het vriespunt uitkomen. 

Dankzij een Nordstau valt in de bergen regionaal 50 tot 100 centimeter sneeuw met een stormachtige wind. Dichterbij huis neemt de sneeuwkans ook toe.

Sneeuwdump in de noordelijke Alpen

Vrijdag gaat het weerbeeld er in de Alpen compleet anders uitzien. Dankzij een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk en een lagedrukgebied boven Scandinavië ontstaat een krachtige noordelijke stroming richting de Alpen. Deze brengt naast koudere lucht en een stormachtige wind ook meerdere neerslaggebieden met zich mee. 

Doordat deze stroming in ieder geval tot en met zondag stand weet te houden, worden grote hoeveelheden neerslag aan de noordkant van de Alpen verwacht. Een klassieke “Nordstau” komt op gang. Tot en met zondag zijn de weermodellen het grotendeels met elkaar eens: op grote schaal valt in de bergen ten noorden van de Alpenhoofdkam 50 tot 100 centimeter verse sneeuw.

Totale sneeuwval. Bron: Alpenweerman.nl

In de regio’s die ‘gunstig’ liggen bij zo’n Nordstau-situatie kan lokaal meer dan 1 meter sneeuw vallen. De sneeuw valt niet alleen in de bergen, want de sneeuwvalgrens zal  vrijdag geleidelijk zakken tot in de lagergelegen dalen. In de dalen valt tussen de 10 en 30 centimeter sneeuw. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam en in de Franse Alpen blijft het juist grotendeels droog en is er ruimte voor de zon.

De onzekerheid in de verwachting neemt vanaf zondag flink toe. De weermodellen berekenen na het weekend nieuwe neerslaggebieden die de Alpen bereiken. De vraag is in hoeverre er een ‘adempauze’ zal zijn of niet en uit welke richting de neerslaggebieden precies gaan komen. Zo komt het Amerikaanse GFS model met een tijdelijke drogere periode aan de start van de nieuwe week, maar het Europese ECMWF model juist niet. Wel is duidelijk dat ook na het weekend er genoeg potentie is voor nog meer neerslag en sneeuwval in de Alpen. 

Animatie van de bewolking, neerslag (en neerslagsoort) en luchtdruk van vrijdagmiddag t/m zaterdagmiddag. Bron: I’m Weather (https://imweather.com/nl)

Föhn en storm

De krachtige noordelijke stroming zorgt ook, in combinatie met een krachtige noordelijke föhn, voor stormachtig weer. Vanaf vrijdagochtend gaat de wind toenemen in de bergen met windstoten tot 100 km/uur. Op de hoogste bergtoppen zelfs meer dan 100 km/uur. Pas vanaf zondag lijkt de wind meer te gaan liggen. De combinatie van veel sneeuw en wind zal ongetwijfeld een verhoogd risico op lawines veroorzaken.

Sneeuw in de Ardennen, Eiffel en Sauerland

Dichterbij huis nemen vanaf vrijdag de kansen op sneeuw ook toe. Op de hoogste toppen van de Ardennen, Eiffel en het Sauerland zijn de papieren voor sneeuwval en een (tijdelijk) sneeuwdek een stuk beter. De noordelijke stroming met koudere lucht en neerslaggebieden trekt ook over onze regio heen. Op vrijdag zakt de sneeuwvalgrens naar 300 à 500 meter en zal op de heuveltoppen enkele centimeters sneeuw vallen.

In het weekend neemt de onzekerheid over de sneeuwvalgrens in deze regio’s toe, doordat ze op de grens tussen zachtere lucht in het westen en koudere lucht in het oosten komen te liggen. Een kleine verschuiving van deze grens kan een groot verschil maken in de neerslagsoort: regen, natte sneeuw of sneeuw. 


Voorspel het weer in jouw skigebied

Alpenweerman stelt haar weerkaarten kosteloos beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bekijk dus dagelijks de weerkaarten met sneeuw- en weersverwachting op Alpenweerman en word de persoonlijke wintersportweerman van je vriendengroep of familie.

Veel plezier en succes met voorspellen! Volg vooral ook onze site Alpenweerman, voor accurate weersvoorspellingen in de Alpen!


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer