Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Sneeuw, alweer een storm en dan kaiserwetter? Het weer op weg naar kerst 2019

De komende dagen krijgen de Alpen weertechnisch van alles wat. Tot aan de kerst valt er weer sneeuw bij. De tot nu toe geplaagde groene dalen in Oostenrijk hebben gisteren gelukkig wel wat sneeuw gehad, en in de aanloop op eerste kerstdag valt er nog meer. Dat wil zeggen: de dalen die boven de 1.000 meter liggen, want daaronder is de kans op een groene kerst een stuk groter. Daar valt alleen tijdens kerstnacht wat sneeuw tijdens deze tot nu toe te warme december. Bovendien moet het sneeuwdek dinsdag eerst nog een flinke storm doorstaan.

Zondag en maandag

Na de sneeuw gisteren overdag in de oostelijke Alpen trok er gisterenmiddag -avond en avond een volgende zwakke storing met wat neerslag de westelijke Alpen binnen. Hier vormde zich bij een temperatuur van iets boven nul en een dauwpunt van net iets eronder een laagje kletsnatte sneeuw. Inmiddels is het neerslaggebied verder getrokken en ligt nu over de westelijke en zuidelijke Oostenrijkse Alpen. In de Westelijke Alpen sneeuwt het vandaag meest tussen de 1000 en 1400 meter, in de oostelijke Alpen tussen de 1000 en 700 meter.

Vrijdag mocht er nog wat sneeuw bij in het dal bij Westendorf. Foto: Theo Schut.

Maandag is het zeer onbestendig en turbulent met vooral in de westelijke en noordelijke Alpen steeds weer neerslag. Dinsdag wordt het een stuk warmer en stijgt de sneeuwvalgrens naar 1600 tot 1800 meter, in de oostelijke Alpen als ook de inner alpine regionen en het zuiden algemeen enkele honderden meters lager. Dit betekent dat de wind weer gaat aantrekken tot stormachtig.

Eerste kerstdag veel sneeuw

Woensdag (eerste kerstdag) volgt weer koudere lucht met vooral in de Nordweststau aanhoudende sneeuwval.

kerst 2019 sneeuw
Sneeuw op Eerste Kerstdag 2019. Bron: WXcharts.com

Er gaat tot de kerst veel sneeuw vallen. In de Salzburger Alpen mag met op 30 tot 70 cm rekenen, de Vorarlberg 80 tot 135 cm en de Franse Alpen lokaal tot 140 cm.Voor de lagere delen in de Alpen is het nog even afwachten wat de warmere fases en harde wind voor een uitwerking op het sneeuwdek zullen gaan hebben.

Tweede kerstdag: genieten!

Donderdag is het wat zachter en beter weer. Dat wordt genieten van heerlijk weer, terrasjes en verse sneeuw!

Bron: Alpenweerman, ZAMG

Hoofdfoto: Theo Schut


Lees ook:

Bereid je voor op extreem slecht weer in de Alpen dit weekend

Heftige sneeuwstorm en alweer heel veel sneeuw voor de Alpen

10 epische momenten tijdens de heenreis op wintersport


 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer