Woensdag valt er voornamelijk in de Franse en Italiaanse Alpen wat sneeuw

Door: Tim de Vries

De situatie voor deze week ziet er winters uit in Europa. Met hogedruk op de Atlantische Oceaan is er een vrije baan voor koude lucht uit het noorden. Daarbij is er ook ruimte voor lagedrukgebieden die voor neerslag zorgen. In Nederland krijgen we hierdoor dinsdag met sneeuwval te maken. Veel zal het niet zijn, maar toch even leuk! Toch?! Daar straks meer over…

Sneeuw voor Frankrijk en Italië

klart.se

Nadat de noordkant bedolven is onder de sneeuw en de zuidkant maar toekeek, kunnen ze ook daar eindelijk wat verse sneeuw verwachten. Door een lagedrukgebied dat zich ten westen van Italië bevindt wordt er met behulp van de Middellandse Zee neerslag naar de zuidkant aangevoerd. Woensdag en donderdag kan er daardoor zo’n 20 tot 30 centimeter vallen. In de Italiaanse Piemonte kan dit nog eens 10 centimeter meer zijn. Geen meters sneeuw, maar genoeg voor een mooie verse laag op de pistes!

Zonnig en koud aan de noordkant

In Oostenrijk zien we vooral veel mooie zonnige beelden. Ook de aankomende week zal dit vaak het geval zijn en valt er hooguit wat lichte sneeuw soms, maar het blijft grotendeels droog met zonnige perioden. Vooral genieten dus! En warm aankleden, want de temperatuur kan in de nachten tot wel -20 graden dalen.

Winter in Nederland!

En dan Nederland. Laten we beginnen met de laatste pluim(verwachting van de temperatuur).

KNMI.nl

Hatsjekidee. Dat gaat nog eens alle kanten op. Om hier een verwachting uit op te maken: tot vrijdag winters weer in Nederland waarbij het in de nachten tot onder de -5 graden vriest en overdag de temperatuur rond het vriespunt ligt. Daarbij valt er dinsdag sneeuw en kan er zo’n 5 tot 10 centimeter vallen. Zoals het er nu uitziet vooral in het zuiden van Nederland. Het leek er eerst op dat deze winterse kou best lang kon aanhouden, maar na vrijdag wordt het nu erg onzeker.

Tijd voor lange toertochten op natuurijs?

Toch neigen de meeste verwachtingen richting de kou en is de kans groot dat er op steeds meer plekken kan worden geschaatst. Op enkele ondergelopen polders is dat nu al mogelijk. Let op: afhankelijk van de sneeuwval dinsdag zal bepaald worden of er op meer plaatsen kan worden geschaatst. De plassen die nu al bevroren zijn en dinsdag bedekt worden door een laag sneeuw, kunnen we afschrijven.

Let op: afhankelijk van de sneeuwval dinsdag zal bepaald worden of er op meer plaatsen kan worden geschaatst

Sneeuw werkt namelijk als een isolatiedeken waardoor de ijsgroei beperkt wordt. Kortom: het noorden heeft geluk als er dinsdag niks tot weinig valt en we het schaatsen aan de echte Friezen over kunnen laten!(En natuurlijk de rest van Noord-Nederland ;-)).

Heb je foto’s van de winter in Nederland?

Dan laten we die graag zien aan onze lezers! Stuur je leukste, beste of meest verrassende “Winter in Nederland” foto naar onze redactie: redactie@snowrepublic.nl

Lees hier alle weerberichten

(Visited 372 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer