Ervaar de natuur op langlaufski’s

Het besneeuwde Sloveense landschap is een ware magneet voor activiteiten in de sneeuw. Een van de meest populaire activiteiten onder de Slovenen is langlaufen (cross country skiën), dit is de reden dat je op veel plaatsen in Slovenië geprepareerde langlaufroutes kunt vinden. Zowel voor echte langlaufliefhebbers als voor beginners is het hier smullen van de overweldigende, door een witte sneeuwdeken bedekte, natuur. Als je overweegt om te starten met deze sport adviseren wij altijd te beginnen met een aantal lessen bij een langlaufschool.

Populaire langlaufbestemmingen in Slovenië

We hebben een aantal van de populairste langlaufbestemmingen geselecteerd.

Slovenië
Ongerepte puurheid van de natuur in Slovenië.

Skiën door het Upper Sava dal

Kranjska Gora en haar omgeving zijn in de winter verweven met langlaufroutes. Ongeveer 40 kilometer goed onderhouden langlaufloipes brengen je van het centrum van Kranjska Gora naar het Planica Nordic Center, waar je ook in de zomer kunt langlaufen en verder naar de schilderachtige Tamar vallei. De route tussen Rateče en Tamar is geschikt voor meer ervaren langlaufers. Als je overdag geen tijd hebt om te langlaufen kun je ook ’s avonds de paden op gaan in Kranjska Gora.

Langlaufen tussen sparren en heuvels op Pokljuka

Het Pokljuka-plateau is de juiste plek voor alle liefhebbers van langlaufen. Meer dan 30 kilometer aan regelmatig onderhouden langlaufpaden verbinden de verschillende delen van het plateau.

Langlaufen Slovenië
Langlaufen in Pokjuka is voor jong en oud.

Het sportcentrum in Rudno Polje staat bekend als locatie voor biathlon-wereldbekerwedstrijden. Skiën door sparrenbossen en over bergweiden met een uitzonderlijk uitzicht op de omliggende toppen van de Julische Alpen, gegarandeerd dat je je in een wintersprookje waant.

Een langlaufparadijs in Bohinj

Langlaufen
Langlaufen in een winterwonderland in Bohinj.

Als je Pokljuka verlaat in de richting van Goreljek en Gorjuše, zul je een ander langlaufparadijs vinden. Als de sneeuwcondities goed zijn, vind je meer dan 70 kilometer aan goed onderhouden langlaufroutes in de regio Bohinj. Naast de omgeving bij Pokljuka kun je ook langlaufen op de paden langs de Boven- en Beneden-Bohinj-vallei. Bij Vogel en Soriška planina vind je kortere paden met adembenemend uitzicht op de bergen.

Rogla vanuit een langlaufperspectief

Als je je hele familie enthousiast wilt maken over langlaufen, kom dan naar Rogla. Het langlaufcentrum beschikt over 24 kilometer aan aangelegde paden voor langlaufers en degenen die hun eerste stappen op langlaufski’s maken. Het centrum bevindt zich in de buurt van skipistes, zodat je in één dag kunt skiën en langlaufen.

Rogla Slovenië
Samen langlaufen in Rogla, Slovenië

De Kamnik-Savinja Alpen

In Jezersko heeft langlaufen een lange traditie. De inwoners van Jezersko organiseerden al langlaufwedstrijden lang voordat ze dat deden voor alpineskiën. In perfecte sneeuwcondities is het mogelijk om te skiën op 15 kilometer aangelegde langlaufloipes, over weilanden die zich uitstrekken van het meer van Planšar tot het einde van het dal. Je vindt ook veel langlaufloipes aan de andere kant van de bergen in de Logar vallei. Op 13 kilometer aan afgezette paden kun je genieten van de prachtige vergezichten in een van de meest pittoreske Alpine valleien.


Een loipe is een spoor in de sneeuw, dat gebruikt wordt bij het langlaufen. Voor langlaufen in de klassieke stijl bestaat een loipe uit twee gleuven van ongeveer 5 cm diep, ongeveer 5 cm breed onderaan en deze gleuven zijn aan de bovenkant breder. Door deze sporen kan de langlaufer zijn ski’s voortbewegen waarbij hij de route blijft volgen en zijn ski’s recht houdt. Voor de skatingstijl is de loipe een ongeveer 4 meter brede, platgedrukte en geëffende strook.


Langlaufloipes zijn overal

Naast de populairste langlaufbestemmingen is het mogelijk om bijna overal in Slovenië te cross-countryskiën als de weersomstandigheden dit toelaten. De meeste andere Sloveense skicentra, zoals Mariborsko Pohorje, Kope of Cerkno, hebben ook goed onderhouden paden. Een populaire langlaufbestemming in de Karst is de Bloke-hoogvlakte, die wordt beschouwd als de bakermat van het skiën in Midden-Europa. Een echt avontuur is het langlaufen tussen de machtige toppen van de Julische Alpen in de Bovec-regio.


Lees meer over vakantie in Slovenië op www.slovenia.info


 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer