Mooi weer skiën willen we allemaal. Blauwe luchten, besneeuwde hellingen en lekker zonnetje erbij. Dat is het lekkerste. Onbezorgd naar beneden glijden of suizen, overzicht heb je altijd.

Door: Bastiaan van der Staay

Slecht zicht, alles is wit

Je gaat op vakantie en je wilt natuurlijk dat er veel sneeuw ligt, maar soms kom je op het moment dat ‘ie nog aan het vallen is. Binnen zitten is geen optie, skiën zullen we. Veel mensen gaan dan toch een stuk onzekerder skiën. Je ziet niet precies waar je naar toe gaat en je hebt af toe het gevoel dat de grond ineens onder je voeten wegzakt of je glijdt overwacht weg omdat er toch een ijzig stukje was dat je niet kon zien.

Slecht zicht
Een typische White Out. Alles is wit en je ziet geen diepte meer laat staan waar je op staat.

Contact houden

De oplossing om verrassingen te voorkomen is contact houden met de sneeuw. Dit klinkt simpel maar is nog niet zo eenvoudig. We zijn nu eenmaal gewend te zien waar we lopen, fietsen en … skiën. Het is de kunst de hele tijd de ski’s op de grond te houden. Zolang er contact is, zijn verrassingen uitgesloten.

Slecht Zicht
Dramatisch gezicht en soms ook dramatisch om door heen te skiën. Foto: Pexels.com

Druk voorin

Druk voorin houden betekent dat je met je scheenbeen de voorkant van je schoen de hele tijd voelt. En dat moet je proberen actief te doen. Daarmee bedoel ik bewust met spierkracht en niet door alleen maar voorover te gaan hangen. Dat laatste werkt averechts: komt er een onverwachte bobbel, dan ga je 100% zeker voorover op je …. Door de druk voorin voel je via je scheenbeen heel vroeg wat er voor en onder je ski’s gebeurt. Je kunt anticiperen.

Slecht Zicht
De neutrale positie, of je nu carved of gewoon skiet. Afbeelding: © www.carving-ski.de, Uwe Hanss

In het midden staan

Een andere belangrijke tip is in het midden staan. Dus niet helemaal rechtop en niet helemaal in elkaar gedoken. Niet helemaal voorover geleund en ook niet achterin je schoenen hangen, maar mooi in het midden. Dan kun je al anticiperend nog alle kanten uit, dat is de gedachte.

Spoorbreedte

En last but not least: sta niet te smal. In mijn artikel over ijzige pistes noemde ik dat ook al. Zorg dat je de hele bocht net zo breed blijft staan als dat jezelf bent: heupbreedte. Zo stuur je de ski’s als op rails met een rustige drukopbouw door de bocht.

Kijktrucjes

Zoek een skibril die veel contrast geeft. Vaak met van dat malle gele of oranje glas maar het helpt wel. Het is ook bijzonder handig vlak achter iemand te skiën. Aan zijn of haar bewegingen kun je al snel zien hoe de piste verloopt.

(Visited 668 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer