Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Door Patricia Christiani

Hoewel de Oostenrijkse regering er nog een uitspraak over moet doen, ziet het ernaar uit dat de après-ski er komende winter anders uitziet dan we gewend zijn. De regels zijn nu al aangescherpt, zoals je al eerder bij Snowrepublic kon lezen. Bij evenementen die zich binnen afspelen mogen maar 50 mensen aanwezig zijn. Voor buitenevenementen geldt een grens van 100 personen. Een nachtmerrie voor de après-ski tenten, die hun adem inhouden voor deze winter. Van de paraplubars weten we inmiddels dat deze in veel gebieden een soort ” koffielounge” worden, waarbij je aan tafels bediend wordt met rustige muziek op de achtergrond. 

Wat gaat er gebeuren?

In de Tiroler Tageszeitung worstelt Ferdinand Lechner van après-ski bar Krocha Alm in Zell am Ziller met de vraag of hij deze winter weer open kan. “Ik heb onlangs een ontmoeting gehad met mijn branchecollega’s in het Zillertal over de situatie. Een sluiting zou het probleem alleen maar naar de hutten en andere restaurants verschuiven ”, zegt Lechner. “Maar we willen ook geen Corona-superverspreiders zijn met ons bedrijf”, zegt de restauranthouder. Geen livemuziek, geen dj’s, geen sta-ruimte – niet iedereen kan wennen aan de ideeën die hierover de ronde doen. “Sommige zullen dan helemaal niet opengaan”, zegt hotelier Erich Roscher van de Ice Bar in Mayrhofen. Hij wacht nog steeds op centrale regelgeving.

Skipas bij de après-ski via skidata poortjes

Ferdinand Lechner, wiens restaurant bij het dalstation van de Rosenalmbahn ligt, wil niet meer alleen maar wachten. Ook in Oostenrijk is het bron- en contactonderzoek belangrijk, en hier springt Lechner op in. “Ik ben momenteel de enige in mijn branche in Oostenrijk die een samenwerking met Skidata plant met betrekking tot het traceren van contacten”, zegt hij. Hij wil tussen de 20.000 en 25.000 euro investeren in de skipaslezers die ook bekend zijn van de liften. “Iedereen die zijn gegevens heeft achtergelaten bij het kopen van zijn skipas, kan vervolgens ook met zijn skipas naar de bar”, legt Lechner uit, die deze gebruikt om de gegevens van elke gast automatisch digitaal te hebben.

skipas après-ski
Toegangspoortjes bij de après-ski? Bron: Wiki Commons CC BY-SA 2.0 Elisfkc

Skipassen worden normaal verkocht zonder gegevens zoals adres, telefoonnummer of e-mailadres van de koper te registreren. Bij seizoenspassen wordt dit wel gedaan, dus bij losse passen zou dit ook kunnen. Door een Skidata poortje neer te zetten kun je met je skipas inclusief gegevens vervolgens toegang krijgen tot de après-ski. “Wie dat niet wil kan ook de gegevens aan de balie achterlaten en een toegangspasje voor de bar krijgen”, zegt Lechner.

“Vergelijkbaar met een vliegticket”

Naast toegang tot de après-ski met je skipas zijn ook andere bedrijven bezig om te onderzoeken hoe gasten zo eenvoudig mogelijk gegevens kunnen achterlaten. Zoals het bedrijf Feratel (bekend van o.a. de webcams), dat kijkt of ze via QR codes makkelijker gegevens van gasten kunnen registreren zonder ze met een papieren rompslomp te belasten. “Bij het boeken stuurt de accommodatie de gast een Covid-folder en een link naar de persoonlijke QR-code, die de gast kan afdrukken of opslaan op de mobiele telefoon. Net als bij een vliegticket”, legt Markus Schröcksnadel van Feratel uit. Met deze code kan toegang worden verleend tot bars en restaurants – zonder papieren rompslomp. Een smartphone is voldoende als lezer. “De lokale bevolking kan de code natuurlijk ook aanvragen bij de gemeente of TVB”, zegt Schröcksnadel. Dit systeem is al klaar en beschikbaar.

Hoe er wordt omgegaan met de veiligheid cq. privacy van alle digitale gegevens wordt niet vermeld in het artikel.

Wachten

Er gaan inmiddels een hoop ideeën rond over hoe de après-ski er deze winter 2020-2021 eruit komt te zien. Maar de Oostenrijkse regering lijkt er toch het laatste woord over te gaan hebben. De minister van Toerisme en de minister van Volksgezondheid zouden hierover binnenkort een concept moeten presenteren.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Hoofdfoto: Maaike Somers

Anderen lazen ook:

(Visited 919 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer