SKILIFT-VRAGEN | Wie was de eerste skiër en wanneer was dat?

Door: Saskia Smulders

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de skilift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf nu beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic jouw ski-liftvragen! Deze week: wie was de eerste skiër en wanneer was dat?


Onze rubriek Ski-liftvragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit


Om deze vraag te beantwoorden moeten we in de historische archieven duiken. En dan nog is een eenduidig antwoord eigenlijk niet te geven. Want bedoelen we dan het skiën in de vorm zoals we die nu kennen? Of gaat het verder terug? Enfin, we hebben wat feiten voor je op een rijtje gezet.

Ski’s van botten

Hoogstwaarschijnlijk zijn het migranten die vanuit Mongolië Scandinavië binnenkwamen de “uitvinders” van het skiën. In Noorwegen is zelfs een 7000 jaar oude rotstekening gevonden waar een skiër te zien is. Het waren toen vooral de jagers die ski’s gebruikten om beter te kunnen jagen. De ski’s werden toen gemaakt van botten van grote dieren.

Skiën tijdens oorlogen

Bij opgravingen in het moeras van Noord-Zweden zijn diverse houten latten gevonden. Deze “ski’s” zijn bijna 4500 jaar oud en werden gebruikt om tijdens oorlogen je sneller te laten voortbewegen in het vaak besneeuwde en heuvelachtige landschap. Ook later werden ski’s ingezet tijdens oorlogen en werden er zelfs wedstrijden tussen militairen georganiseerd.

Vincent Stoltenberg Lerche [Public domain], via Wikimedia Commons

Telemark

Als we even een fast forward doen komen we uit bij het skiën zoals we dat nu kennen. De grondlegger hiervan is Sondre Norheim uit het Noorse Telemark (jawel). Deze Noor maakte van gedroogde wortels van een berkenboom een soort bindingen. Deze bindingen bevestigde hij op ski’s waardoor je makkelijker kon draaien en – wat wellicht nog belangrijker was – je verloor je ski’s minder snel. Norheim werd trouwens in 1868 de eerste Noorse nationale skikampioen.

Jongeren op de ski’s in 1946. Library of Congress, Matson Collection [Public domain] via Wikimedia Commons

Verdere ontwikkelingen

Maar daarmee zijn we er nog niet want in 1890 was er een ontdekkingsreiziger die op expeditie ging naar Groenland. Deze Fridtjof Nansen maakte dankzij zijn ski’s deze expeditie tot een groot succes. Daarna was het een Oostenrijker, Mathias Zdarsky, die een techniek ontwikkelde waarmee één ski in een hoek op de lijn van de helling geduwd wordt. Dit heeft tot gevolg dat de snelheid van het skiën gecontroleerd kan worden.

De Oostenrijker Johannes Schneider raakte hierdoor geïntrigeerd en bouwde voort op Zdarsky’s technieken. Zo bedacht Schneider allerlei nieuwe technieken om te stoppen en te draaien op ski’s. Schneider bedacht vervolgens een nieuwe formele methode: de Arlberg Techniek. Dit was de eerste echte methode voor ski-instructie. De meeste moderne technieken zijn op de methode van Schneider gebaseerd.

Bron: isgeschiedenis en Bergwijzer | Hoofdfoto: Pixabay

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons (redactie@snowrepublic.nl). Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je -als we weer kunnen- in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen.


LEES HIER ALLE SKILIFTVRAGEN ÉN DE ANTWOORDEN


(Visited 249 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.