Je kent het wel: even uitrusten in de skilift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Deze keer de skilift-vraag: Wat gebeurt er in een skigebied voordat deze open kan gaan? Want voordat blije wintersporters aan het begin van het seizoen aan hun eerste afdaling kunnen beginnen, moet er nog aardig wat werk worden verzet door het skigebied.

Skigebied open? Eerst opruimen!

Opruimen betekent dat alle bordjes , bewegwijzering en markeringen van alle zomer- (en soms ook herfst)activiteiten van een gebied weg worden gehaald. Daarna moeten de winterbordjes en bewegwijzering worden neergezet. Ook worden eventueel opgebouwde kinderspeeltuinen weggehaald, of vervangen door de winterversie.

Skiliftvragen | Wat gebeurt er met dingen die mensen uit de lift laten vallen?

Sneeuw (maken)

Een nogal essentieel onderdeel bij de opening van een skigebied is sneeuw. Men hoopt natuurlijk dat Koning Winter vroeg genoeg uit zijn winterslaap ontwaakt en er op tijd genoeg sneeuw valt. Maar als dat niet zo is, wordt de natuur een handje geholpen: mits het koud genoeg is om kunstsneeuw te maken.T egelijkertijd begint men met sneeuwdansjes doen, want het liefst start men natuurlijk met een mooie basis van echte sneeuw zodat het hele gebied besneeuwd is.

De sneeuwkanonnen worden weer uit hun winterslaap gehaald en gecheckt. Als het koud genoeg is wordt er zo’n maand van tevoren begonnen met sneeuw maken. Hierbij maakt men vaak eerst meerdere hopen sneeuw, waarna de pistebully’s deze hopen sneeuw uit rijden en verdelen over de piste.

Maar ook als er al een laagje sneeuw ligt wat natuurlijk gevallen is, staan de sneeuwkanonnen in deze tijd vaak ook al aan (mits koud genoeg dus) om ervoor te zorgen dat er een flinke basislaag ligt. Ook hier moeten de pistebully’s dus aan de slag.

skigebied open
Sneeuwkanonnen afstoffen en sneeuw voor het nieuwe seizoen maken! Foto: Pixabay

Liftonderhoud

Liften (stoeltjes, slepers en gondels) worden uit hun winterstalling gehaald, technisch nagekeken en weer aangekoppeld. Liften zelf worden ook nagekeken en krijgen een onderhoudsbeurt. De liften worden onderworpen aan verschillende testruns. Ook is dit meteen een goed moment om veiligheids- en reddingsoefeningen te doen. Want wat gebeurt er als je vast komt te zitten in de lift?

Wat als je vast komt te zitten in de lift?

Plaatsen van pistebenodigdheden

Als de sneeuw er mooi bij ligt, is het tijd om alle bordjes en pistemarkeringen en alles wat er maar op en rond de piste staat te plaatsen. Dit zijn niet alleen bordjes, maar ook de netten om mensen op te vangen, de matten om de liftpalen, waarschuwingsborden, touwen langs de pistes, pistepaaltjes en bordjes met pistenummers/namen die allemaal op iedere piste geplaatst moeten worden. Daar is men dus ook wel even mee bezig en vereist de nodige voorbereiding en vooral veel tijd!

Maar als alles werkt, loopt en staat, is het dan eindelijk zover: het skigebied opent haar deuren voor een nieuw seizoen!

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Hoofdfoto: Pixabay


Ook lezen:

Lees hier alle skiliftvragen!

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer