
Je kent het wel: even uitrusten in de skilift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Deze keer de skilift-vraag: waarom wordt een piste met ribbels geprepareerd? Misschien wel het lievelingsmoment van elke wintersporter (ja, ja naast verse poeder: we got you): een strak en vers geprepareerde piste. Vol met fotogenieke ribbels, corduroy, ribcord, strakke strepen. Met lekker veel grip, en dan dat geluid…genieten!
Iedereen die weleens het strakke corduroy heeft beskiet, begrijpt het gevoel. Maar waarom zijn die ribbels er eigenlijk en wordt de piste niet gewoon strak geveegd?
Corduroy
De ribbels hebben ook echt een naam: corduroy. De ribbels worden gemaakt door de pistenbully, die achter zich een soort ronddraaiende ploeg hebben. Daarachter hangt een zware kunststof flap. Deze trekt de piste weer glad in het bekende patroon in de sneeuw.

Waarom ribbelvorm?
De ribbels zorgen er vooral voor dat er meer sneeuw in contact met de lucht blijft dan wanneer de piste helemaal glad is. Door de groeven kan de lucht beter stromen. Hierdoor kan de sneeuw beter en gelijkmatiger aanvriezen op de sneeuw eronder. Je zou anders op één grote ijsplaat aan het skiën zijn.
Ook helpt de ribbelvorm bij hogere temperaturen, doordat er meer water verdampt kan worden. Dat voorkomt ook weer de vorming van ijsplaten. En natuurlijk heb je als wintersporter meer grip op corduroy: tenslotte is een glad oppervlakte dus lastig te nemen.

Ribbels meest optimale vorm?
Een bijzonder onderzoek uit Australië van ene Dr. Harrison richtte zich op de vraag of de ribbelvorm eigenlijk wel de meeste optimale vorm is. Uit het onderzoek bleek dat de ribbels niet optimaal zijn voor de veiligheid van de wintersporter. Het viel de doctor namelijk op dat de ribbels niet goed te zien waren op een bewolkte dag.
“Het prepareren resulteert in een patroon van parallelle lijnen in de sneeuw. En onderzoekers weten veel over hoe de hersenen deze patronen verwerken. Ik was erin geïnteresseerd of het specifieke ribbelpatroon in het skigebied waar ik skiede het moeilijker maakte om de sneeuw te zien”, aldus Dr Harrison. Na analyse onder verschillende lichtcondities kwam hij erachter dat het moeilijk was om de ribbels te zien op bewolkte dagen. “Dat komt door het gebrek aan contrast, waardoor het voor de hersenen moeilijk wordt om de lijnen, die zo dicht naast elkaar staan, te verwerken.”
Door het gebruik van computermodellen kon hij voorspellen hoe goed de hersenen geprepareerde pistes konden verwerken op een kijkafstand van 10 meter. Hij stelde vast dat andere patronen dan het nu gebruikte patroon mogelijk de zichtbaarheid kunnen verhogen. Wil je daar nog meer over weten, lees dan het onderzoek. Tot op heden is, zover ons bekend, het standaardpatroon nog nergens aangepast aan de bevindingen van Dr. Harrison.
Hoofdfoto: Saskia Smulders
Ook lezen:
- SKILIFT-VRAGEN | Kun je uit de skilift vallen?
- SKILIFT-VRAGEN | Kun je uit de skilift springen?
- SKILIFT-VRAGEN | Wat zijn die grijze buizen die uit de berg steken?

Skiën doe ik met zoveel liefde dat je het rustig een obsessie kunt noemen. En als reporter voor Snowrepublic komen er maar liefst drie passies samen: schrijven, wintersport en alles wat er online gebeurt. Ook hou ik van een gezellige après-ski en is de bijbehorende muziek mijn guilty pleasure.
Voor jou ga ik op zoek naar de laatste nieuwtjes, beste tips en leukste spots op wintersportgebied!
Veelzijdige wintersport in Gastein
Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer
Wintersport in Scandinavië
Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer
REISVERSLAG | Waarom SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental zo'n geweldig skigebied is
Waanzinnig, lente-skiën in Sölden ziet er zo uit!
Gewonde wandelaar gered door in de gondel te hijsen
REISVERSLAG wintersport | Wij willen terug naar Obertauern!
FOTOVERSLAG | De mooiste foto's uit Les Deux Alpes
FOTOVERSLAG - Twee skiresorts in vijf dagen in de Franse Alpen
REISVERSLAG | Duurzaam op wintersport? Het kan in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
“Koning van de piste” | Een reisverslag over adrenaline-verhogende activiteiten in de Franse Alpen
CORONA UPDATE | Oostenrijk voert 3G en mondkapjes (binnen) weer in
Wintersport in Zweden
Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer
Uitgelichte artikelen
Review Julbo Quickshift Reactive skibril
Op Italiaanse skisafari in La Thuile en Courmayeur
REISVERSLAG | Lenteskiën? Top sneeuw gegarandeerd in Les 2 Alpes!
FOTOVERSLAG | De mooiste foto's uit Les Deux Alpes
Formidabel lenteskiën in Nendaz in Les 4 Vallées!
Wintersport in Scandinavië
Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer
Wintersport in Zweden
Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer
De winter in Trentino geeft je vleugels
Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer