SKILIFT-VRAGEN | Hoe voorkom je diefstal van je gear?

Door: Saskia Smulders

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf nu beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic jouw ski-liftvragen! Deze week: wat is de beste manier om diefstal van je spullen tegen te gaan?

Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de ski-lift zit

Al jarenlang blijkt dat het aantal diefstallen bij met name berghutten het hoogste ligt. Veel wintersporters laten hun spullen onbeheerd achter, bijvoorbeeld bij de lunch. Tegen de tijd dat ze erachter komen dat de spullen gejat zijn, zijn de dieven al gevlogen. Helemaal voorkomen kun je het helaas niet, maar je kunt er wél voor zorgen dat je het de dieven zo lastig mogelijk maakt.

Wat kun je doen om diefstal te voorkomen?

#1 Mix de paren

Deze truc is al oud, maar werkt nog altijd: verwissel een ski met een paar van een vriend of vriendin en zet ze uit elkaar weg. Zo zegt ook de Oostenrijkse politie. “Dieven nemen niet de tijd om de paren weer bij elkaar te zoeken”.

Voorkom diefstal
Genoeg keuze aan ski’s voor kwaadwillende dieven….Foto: Saskia Smulders

#2 Maak gebruik van een slot

Voor de snowboarders onder ons is het mixen van paren natuurlijk niet aan de orde. Je kunt daarom je snowboard het beste vast zetten met een staalkabel.

Voor een paar euro kun je die al kopen. Ook hiervoor geldt: een dief pakt liever een snowboard dat helemaal niet op slot staat.

#3 Maak foto’s

Maak foto’s van je ski’s en snowboard, van zowel de voor- als achterkant. Maar, maak ook een foto van je aankoopbewijs of huurbewijs en het serienummer van je materiaal. Dat geldt ook voor huurski’s.

#4 Vergeet je dakkoffer niet

Ga je met de auto op wintersport en heb je een dakkoffer op je dak? Zorg er dan voor dat deze ook onderweg goed afgesloten is. Het gebeurt namelijk regelmatig dat tijdens een (plas)pauze onderweg dakkoffers worden opengebroken, aldus de politie.

#5 Doe altijd aangifte

Ben je toch de dupe van een diefstal? Doe altijd aangifte bij de plaatselijke politie. Die aangifte heb je immers ook nodig om te kunnen claimen bij de verzekering. Daarvoor zijn ook de foto’s die je bij punt 3 maakte handig.

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons (redactie@snowrepublic.nl). Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je -als we weer kunnen- in de ski-lift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle ski-liftvragen.


LEES HIER ALLE SKI-LIFTVRAGEN ÉN DE ANTWOORDEN


Anderen lazen ook:

Hoofdfoto: Saskia Smulders

(Visited 361 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.