Wat je je afvraagt als je in de skilift zit…welke soorten skiliften zijn er eigenlijk allemaal?

Door Patricia Christiani

Skiliften. Blij dat ze er zijn, want anders moest je voor elke afdaling een wel hele grote fysieke inspanning leveren. Naar boven lopen, dat is iets voor vroeger tijden (coronatijden daargelaten). En al zittend in de lift vraag je je af: wat voor soort skiliften bestaan er eigenlijk allemaal?

Geboorte van de skilift

Al in 1908 werden skiërs en rodelaars in het plaatsje Schollach in het Zwarte Woud over een lengte van 280 meter de berg opgesleept naar het 32 meter hoger gelegen bergstation. De Duitser Robert Winterhalder was de uitvinder van de lift. De transmissie die aanwezig was in de naastgelegen molen bracht Robert op het idee van de skilift. Hij experimenteerde met de bouw van een soortgelijke transmissie die werd aangedreven door waterkracht uit de molen. En ziedaar, de eerste skilift was geboren.

Sleeplift

De eerste vorm van de soorten skilift is beroemd en berucht: de sleeplift. Berucht, omdat deze wordt vervloekt door moderne wintersporters (en dan met name de snowboarders). Gelukkig worden in steeds meer gebieden lange sleepliften vervangen door snellere en comfortabelere liften. En regel 1 bij een sleeplift: NIET gaan zitten!

Sleepliften zijn er in drie soorten: ontkoppeld (in de vorm van een lange grijze stang), de Teller Sleeplift (ook wel pannenkoeklift) en de T-lift (ook wel dubbele sleeplift of ankerlift genoemd).

Sleeplift beginnende snowboarder
In de sleeplift ©Foto: Pixabay

Lopende band

Deze lift is vooral te vinden op de beginnersweide: de op de berg gelegde lopende band. Gewoon opstappen en lekker relaxed naar boven! Wel even opletten als deze ineens stilstaat.

Trektouw

Niet een echte soort skilift, maar wel een handig vervoersmiddel voor wintersporters. Een continu rollend touw dat vaak gebruikt wordt om skiërs en snowboarders over korte vlakke stukken te trekken. Door je aan het touw vast te houden wordt je net dat vervelende stukje overgebracht. Scheelt vaak klunen of lopen!

Stoeltjeslift

Misschien de bekendste soort skilift: stoeltjesliften! Deze komen in vaste en ontkoppelbare vorm. De vaste stoeltjesliften zitten vast aan de kabel en worden er niet afgehaald. Deze komen voor in een, twee, drie, vier, zes en achtpersoonsvorm. De ontkoppelbare stoeltjesliften zijn de meeste moderne stoeltjesliften en kunnen van de kabel ontkoppeld worden. Ze komen voor in twee, drie, vier, zes of acht personen. Wil je meer lezen over het verschil tussen beide stoeltjesliften, lees dan hier het antwoord op die vraag.

soort skilift
Foto: Saskia Smulders

Gondel

De traditionele gondel (ook wel pendelbaan genoemd) bestaat uit 2 cabines die in tegengestelde richting pendelen. Deze lift heeft maar weinig palen nodig en kan diepe dalen overbruggen. Meestal hangt de cabine aan één kabel en wordt de lift voortgetrokken door een andere kabel.

soort skilift
Een nostalgisch soort skilift: de eitjes in Samoëns zijn helaas niet meer. Foto: Pauline van der Waal

De cabinebaan (de “eitjes”) zijn cabines met 2 zitplaatsen. Deze kabelbaan pendelt niet, maar draait rondjes. Meestal worden de cabines in de stations van de kabel ontkoppeld, waardoor passagiers rustig kunnen in- en uitstappen. Als de cabine het station weer uitkomt, wordt deze weer aan de kabel gekoppeld.

2 & 3S banen

Een nog grotere kabelbaan zijn de 2 & 3 S banen. Dit zijn grote cabines tot wel 40 plaatsen, meestal staanplaatsen. De cabine hangt aan een of twee draagkabels en wordt door een trekkabel voortgetrokken. Dit soort lift is een soort samenvoeging van de pendelbaan en de cabinebaan. Deze lift vind je vooral wanneer er grote afstanden zonder liftpalen overbrugd moeten worden, zoals dalen. Een 2S gondel hangt aan 2 kabels, de 3S gondel aan 3 kabels. Twee daarvan zijn draagkabels die in de stations zijn verankerd. De draagkabels zorgen voor meer stabiliteit tijdens de rit, waardoor de gondel minder gevoelig is voor harde wind. De derde kabel is een trekkabel. Deze kabel roteert om de grote draaischijven in het dal- en bergstation en trekt de cabines vooruit.

De 3S gondel Eisgratbahn bij de Stubaier Gletscher. Foto: Saskia Smulders

Funitel

De Funitel is de grootste soort skilift. Dit zijn grote cabines die elk aan twee trekkabels hangen. De grootste cabines bieden plaats tot 40 personen. Dit soort liften zijn te vinden in onder andere Hintertux, Val Thorens, Verbier, Ischgl, Crans-Montana en Kaprun. Deze liften zijn, doordat ze aan twee trekkabels hangen, goed bestand tegen de wind.

Bergspoorlijn of Standseilbahn/ kabelspoorweg

Eigenlijk een trein die voortgetrokken wordt door een kabel. Groot voordeel is dat deze banen lang kunnen worden gemaakt, steil kunnen verlopen en waar nodig ondergronds kunnen gaan, waardoor gebieden kunnen worden bereikt die voor een normale skilift niet te bereiken zijn.

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

#skiliftvragen #vragenindeskilift


Lees hier alle skilift-vragen!


Hoofdfoto: Saskia Smulders

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer