SKILIFT-VRAGEN | Welke soorten skiliften zijn er allemaal?

Wat je je afvraagt als je in de skilift zit…welke soorten skiliften zijn er eigenlijk allemaal?
Door Patricia Christiani
Skiliften. Blij dat ze er zijn, want anders moest je voor elke afdaling een wel hele grote fysieke inspanning leveren. Naar boven lopen, dat is iets voor vroeger tijden (coronatijden daargelaten). En al zittend in de lift vraag je je af: wat voor soort skiliften bestaan er eigenlijk allemaal?
Geboorte van de skilift
Al in 1908 werden skiërs en rodelaars in het plaatsje Schollach in het Zwarte Woud over een lengte van 280 meter de berg opgesleept naar het 32 meter hoger gelegen bergstation. De Duitser Robert Winterhalder was de uitvinder van de lift. De transmissie die aanwezig was in de naastgelegen molen bracht Robert op het idee van de skilift. Hij experimenteerde met de bouw van een soortgelijke transmissie die werd aangedreven door waterkracht uit de molen. En ziedaar, de eerste skilift was geboren.
Sleeplift
De eerste vorm van de soorten skilift is beroemd en berucht: de sleeplift. Berucht, omdat deze wordt vervloekt door moderne wintersporters (en dan met name de snowboarders). Gelukkig worden in steeds meer gebieden lange sleepliften vervangen door snellere en comfortabelere liften. En regel 1 bij een sleeplift: NIET gaan zitten!
Sleepliften zijn er in drie soorten: ontkoppeld (in de vorm van een lange grijze stang), de Teller Sleeplift (ook wel pannenkoeklift) en de T-lift (ook wel dubbele sleeplift of ankerlift genoemd).
Lopende band
Deze lift is vooral te vinden op de beginnersweide: de op de berg gelegde lopende band. Gewoon opstappen en lekker relaxed naar boven! Wel even opletten als deze ineens stilstaat.
Trektouw
Niet een echte soort skilift, maar wel een handig vervoersmiddel voor wintersporters. Een continu rollend touw dat vaak gebruikt wordt om skiërs en snowboarders over korte vlakke stukken te trekken. Door je aan het touw vast te houden wordt je net dat vervelende stukje overgebracht. Scheelt vaak klunen of lopen!
Stoeltjeslift
Misschien de bekendste soort skilift: stoeltjesliften! Deze komen in vaste en ontkoppelbare vorm. De vaste stoeltjesliften zitten vast aan de kabel en worden er niet afgehaald. Deze komen voor in een, twee, drie, vier, zes en achtpersoonsvorm. De ontkoppelbare stoeltjesliften zijn de meeste moderne stoeltjesliften en kunnen van de kabel ontkoppeld worden. Ze komen voor in twee, drie, vier, zes of acht personen. Wil je meer lezen over het verschil tussen beide stoeltjesliften, lees dan hier het antwoord op die vraag.
Gondel
De traditionele gondel (ook wel pendelbaan genoemd) bestaat uit 2 cabines die in tegengestelde richting pendelen. Deze lift heeft maar weinig palen nodig en kan diepe dalen overbruggen. Meestal hangt de cabine aan één kabel en wordt de lift voortgetrokken door een andere kabel.
De cabinebaan (de “eitjes”) zijn cabines met 2 zitplaatsen. Deze kabelbaan pendelt niet, maar draait rondjes. Meestal worden de cabines in de stations van de kabel ontkoppeld, waardoor passagiers rustig kunnen in- en uitstappen. Als de cabine het station weer uitkomt, wordt deze weer aan de kabel gekoppeld.
2 & 3S banen
Een nog grotere kabelbaan zijn de 2 & 3 S banen. Dit zijn grote cabines tot wel 40 plaatsen, meestal staanplaatsen. De cabine hangt aan een of twee draagkabels en wordt door een trekkabel voortgetrokken. Dit soort lift is een soort samenvoeging van de pendelbaan en de cabinebaan. Deze lift vind je vooral wanneer er grote afstanden zonder liftpalen overbrugd moeten worden, zoals dalen. Een 2S gondel hangt aan 2 kabels, de 3S gondel aan 3 kabels. Twee daarvan zijn draagkabels die in de stations zijn verankerd. De draagkabels zorgen voor meer stabiliteit tijdens de rit, waardoor de gondel minder gevoelig is voor harde wind. De derde kabel is een trekkabel. Deze kabel roteert om de grote draaischijven in het dal- en bergstation en trekt de cabines vooruit.
Funitel
De Funitel is de grootste soort skilift. Dit zijn grote cabines die elk aan twee trekkabels hangen. De grootste cabines bieden plaats tot 40 personen. Dit soort liften zijn te vinden in onder andere Hintertux, Val Thorens, Verbier, Ischgl, Crans-Montana en Kaprun. Deze liften zijn, doordat ze aan twee trekkabels hangen, goed bestand tegen de wind.
Bergspoorlijn of Standseilbahn/ kabelspoorweg
Eigenlijk een trein die voortgetrokken wordt door een kabel. Groot voordeel is dat deze banen lang kunnen worden gemaakt, steil kunnen verlopen en waar nodig ondergronds kunnen gaan, waardoor gebieden kunnen worden bereikt die voor een normale skilift niet te bereiken zijn.
Heb je zelf een skilift-vraag?
Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!
#skiliftvragen #vragenindeskilift
Hoofdfoto: Saskia Smulders
Skiën doe ik met zoveel liefde dat je het rustig een obsessie kunt noemen. En als reporter voor Snowrepublic komen er maar liefst drie passies samen: schrijven, wintersport en alles wat er online gebeurt. Ook hou ik van een gezellige après-ski en is de bijbehorende muziek mijn guilty pleasure.
Voor jou ga ik op zoek naar de laatste nieuwtjes, beste tips en leukste spots op wintersportgebied!