Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Je kent het wel: even uitrusten in de skilift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Deze keer de skilift-vraag van André de Vries: Wat zijn die oranje schijven die we bovenop de kabels van deze lift zien? Goede vraag! Wij voegen er daarnaast nóg een vraag aan toe die we onlangs zelf hadden toen wij in Serfaus-Fiss-Ladis waren: wat zijn die oranje ballen daar bovenop die liftpaal? We gingen aan de slag!

Gezien in Alpe d’Huez: oranje schijven

André stuurde ons onderstaande foto waarop de oranje schijfjes goed te zien zijn. De foto is genomen in Alpe d’Huez. Wij gingen op onderzoek uit en we hebben het antwoord.

De bewuste oranje schijfjes op de kabels van een stoeltjeslift in Alpe d’Huez | Foto: André de Vries

Het antwoord

De oranje schijven zijn een waarschuwingssysteem voor alle vliegende objecten in de buurt van de lift, zoals paragliders en helikopers. Dit is om ze te laten weten dat daar kabels lopen. Zo wordt voorkomen dat ze in de kabels vliegen met alle nare gevolgen van dien. Maar waarom zie je ze dan niet op alle kabels en liften zul je denken? Ook daar is een verklaring voor: ze hangen alleen tussen de kabels op plekken waar veel met paragliders/parapente of helikopters wordt gevlogen. Dus, André, als je de volgende keer weer bij deze lift in de buurt bent: let maar eens op of je er ook kunt paraglides, parapenten of er sprake is van een drop zone van een helikopter. Opgelost!

SKILIFT VRAAG: Hoe wordt een skiliftpaal neergezet?

Gezien in Serfaus-Fiss-Ladis: oranje ballen

Vorige week waren reporter Patricia en ik zelf in Serfaus-Fiss-Ladis en toen zagen we dat er op de liftpaal van de Sunliner in Serfaus oranje ballen zaten. Waar zijn die voor bedoeld? Ook dat antwoord hebben we voor je!

De oranje ballen bovenop een skiliftpaal in Serfaus | Foto: Saskia Smulders

SKILIFTVRAAG: Wat gebeurt er met de dingen die mensen uit de lift laten vallen?

Het antwoord

De bewuste oranje ballen worden ook wel “vluchtwaarschuwingsbollen” genoemd en zijn bedoeld om bovenleidingkabels of hoogspanningslijnen te markeren of in het geval van de skilift: de skiliftpalen. Je kent ze misschien wel als je -ook in Nederland- langs plekken komt waar veel hoogspanningsmasten staan. Daar zie je ook van die ballen, soms in andere kleuren. In het geval van de skiliftpaal zijn ze dus bedoeld om het vliegverkeer (en vaak ook vogels) ervoor te waarschuwen dat er op die plek een skilift(paal) is. De ballen zijn er in verschillende formaten.

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Bron: LOIDL FLIGHT WARNING BALLS – BESCHERMING TEGEN LIJNBOTSINGEN – Hanno Loidl GmbH (flugwarnkugeln.at)

Lees hier alle skiliftvragen!

Lees ook:

één reactie op “SKILIFT-VRAGEN | Wat zijn die oranje dingen bij de lift?”

  • Andre de Vries
    22 maart 2023 at 21:19

    Bedankt voor het uitzoeken!!

Comments are closed.

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer