Je kent het wel: even uitrusten in de skilift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Deze keer de skilift-vraag van André de Vries: Wat zijn die oranje schijven die we bovenop de kabels van deze lift zien? Goede vraag! Wij voegen er daarnaast nóg een vraag aan toe die we onlangs zelf hadden toen wij in Serfaus-Fiss-Ladis waren: wat zijn die oranje ballen daar bovenop die liftpaal? We gingen aan de slag!

Gezien in Alpe d’Huez: oranje schijven

André stuurde ons onderstaande foto waarop de oranje schijfjes goed te zien zijn. De foto is genomen in Alpe d’Huez. Wij gingen op onderzoek uit en we hebben het antwoord.

De bewuste oranje schijfjes op de kabels van een stoeltjeslift in Alpe d’Huez | Foto: André de Vries

Het antwoord

De oranje schijven zijn een waarschuwingssysteem voor alle vliegende objecten in de buurt van de lift, zoals paragliders en helikopers. Dit is om ze te laten weten dat daar kabels lopen. Zo wordt voorkomen dat ze in de kabels vliegen met alle nare gevolgen van dien. Maar waarom zie je ze dan niet op alle kabels en liften zul je denken? Ook daar is een verklaring voor: ze hangen alleen tussen de kabels op plekken waar veel met paragliders/parapente of helikopters wordt gevlogen. Dus, André, als je de volgende keer weer bij deze lift in de buurt bent: let maar eens op of je er ook kunt paraglides, parapenten of er sprake is van een drop zone van een helikopter. Opgelost!

SKILIFT VRAAG: Hoe wordt een skiliftpaal neergezet?

Gezien in Serfaus-Fiss-Ladis: oranje ballen

Vorige week waren reporter Patricia en ik zelf in Serfaus-Fiss-Ladis en toen zagen we dat er op de liftpaal van de Sunliner in Serfaus oranje ballen zaten. Waar zijn die voor bedoeld? Ook dat antwoord hebben we voor je!

De oranje ballen bovenop een skiliftpaal in Serfaus | Foto: Saskia Smulders

SKILIFTVRAAG: Wat gebeurt er met de dingen die mensen uit de lift laten vallen?

Het antwoord

De bewuste oranje ballen worden ook wel “vluchtwaarschuwingsbollen” genoemd en zijn bedoeld om bovenleidingkabels of hoogspanningslijnen te markeren of in het geval van de skilift: de skiliftpalen. Je kent ze misschien wel als je -ook in Nederland- langs plekken komt waar veel hoogspanningsmasten staan. Daar zie je ook van die ballen, soms in andere kleuren. In het geval van de skiliftpaal zijn ze dus bedoeld om het vliegverkeer (en vaak ook vogels) ervoor te waarschuwen dat er op die plek een skilift(paal) is. De ballen zijn er in verschillende formaten.

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Bron: LOIDL FLIGHT WARNING BALLS – BESCHERMING TEGEN LIJNBOTSINGEN – Hanno Loidl GmbH (flugwarnkugeln.at)

Lees hier alle skiliftvragen!

Lees ook:

één reactie op “SKILIFT-VRAGEN | Wat zijn die oranje dingen bij de lift?”

  • Andre de Vries
    22 maart 2023 at 21:19

    Bedankt voor het uitzoeken!!

Comments are closed.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer