Je kent het wel: even uitrusten in de skilift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Deze keer de skilift-vraag van André de Vries: Wat zijn die oranje schijven die we bovenop de kabels van deze lift zien? Goede vraag! Wij voegen er daarnaast nóg een vraag aan toe die we onlangs zelf hadden toen wij in Serfaus-Fiss-Ladis waren: wat zijn die oranje ballen daar bovenop die liftpaal? We gingen aan de slag!

Gezien in Alpe d’Huez: oranje schijven

André stuurde ons onderstaande foto waarop de oranje schijfjes goed te zien zijn. De foto is genomen in Alpe d’Huez. Wij gingen op onderzoek uit en we hebben het antwoord.

De bewuste oranje schijfjes op de kabels van een stoeltjeslift in Alpe d’Huez | Foto: André de Vries

Het antwoord

De oranje schijven zijn een waarschuwingssysteem voor alle vliegende objecten in de buurt van de lift, zoals paragliders en helikopers. Dit is om ze te laten weten dat daar kabels lopen. Zo wordt voorkomen dat ze in de kabels vliegen met alle nare gevolgen van dien. Maar waarom zie je ze dan niet op alle kabels en liften zul je denken? Ook daar is een verklaring voor: ze hangen alleen tussen de kabels op plekken waar veel met paragliders/parapente of helikopters wordt gevlogen. Dus, André, als je de volgende keer weer bij deze lift in de buurt bent: let maar eens op of je er ook kunt paraglides, parapenten of er sprake is van een drop zone van een helikopter. Opgelost!

SKILIFT VRAAG: Hoe wordt een skiliftpaal neergezet?

Gezien in Serfaus-Fiss-Ladis: oranje ballen

Rreporter Patricia en ik gaan zelf ieder jaar naar Serfaus-Fiss-Ladis en daar zie je op de liftpaal van de Sunliner in Serfaus oranje ballen. Waar zijn die voor bedoeld? Ook dat antwoord hebben we voor je!

De oranje ballen bovenop een skiliftpaal in Serfaus | Foto: Saskia Smulders

SKILIFTVRAAG: Wat gebeurt er met de dingen die mensen uit de lift laten vallen?

Het antwoord

De bewuste oranje ballen worden ook wel “vluchtwaarschuwingsbollen” genoemd en zijn bedoeld om bovenleidingkabels of hoogspanningslijnen te markeren of in het geval van de skilift: de skiliftpalen. Je kent ze misschien wel als je -ook in Nederland- langs plekken komt waar veel hoogspanningsmasten staan. Daar zie je ook van die ballen, soms in andere kleuren. In het geval van de skiliftpaal zijn ze dus bedoeld om het vliegverkeer (en vaak ook vogels) ervoor te waarschuwen dat er op die plek een skilift(paal) is. De ballen zijn er in verschillende formaten.

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Bron: LOIDL FLIGHT WARNING BALLS – BESCHERMING TEGEN LIJNBOTSINGEN – Hanno Loidl GmbH (flugwarnkugeln.at)

Lees hier alle skiliftvragen!

Lees ook:

één reactie op “SKILIFT-VRAGEN | Wat zijn die oranje dingen bij de lift?”

  • Andre de Vries
    22 maart 2023 at 21:19

    Bedankt voor het uitzoeken!!

Comments are closed.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer