Je kent het wel: even uitrusten in de skilift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Deze keer de skilift-vraag: Wat gebeurt er met een skigebied aan het einde van het wintersportseizoen als deze dicht gaat? Het seizoen is voorbij, de sneeuw is aan het smelten: het is helaas tijd om de deuren naar het skigebied te sluiten. Maar hoe gaat dat in z’n werk en wat gebeurt er met een skigebied nadat de laatste lift stil is komen te staan?

Einde wintersportseizoen: opruimen

Als eerste wordt aan het einde van het wintersportseizoen gestart met opruimen, zodat de voorbereidingen op het zomerseizoen kunnen worden gestart. De meeste skigebieden plannen hiervoor ongeveer een maand. Opruimen betekent dat alle bordjes, pistemarkeringen, beschermingsmatten en alles wat er maar rond de piste staat weggehaald moet worden. Dit gaat het makkelijkste met sneeuwscooters en wordt dus gedaan als er nog sneeuw op de piste ligt. Van de liften worden veel van de stoeltjes, slepers en gondels ontkoppeld en gaan hun winterstalling in. Ook mogen een aantal van de sneeuwkanonnen hun winterslaap gaan pakken. De liften die in de zomer nog worden gebruikt krijgen een onderhoudsbeurt.

Tijdens het opruimen en na het smelten van de sneeuw vindt men ook veel spullen die mensen vanuit de lift hebben laten vallen. Wat daarmee gebeurt, lees je in een andere skilift-vraag!

Zomers ziet het skigebied er iets anders uit…(bovenaan de Schönjochbahn in Fiss). Foto: Patricia Christiani

Vee terug de wei in

In veel skigebieden staan in de zomer de koeien weer in hun wei, welke in de winter het domein van de wintersporters is. Om de koeien op tijd de wei in te krijgen, moet de sneeuw zo snel mogelijk gesmolten zijn. De felle voorjaarszon helpt hierbij natuurlijk een handje, maar soms wordt de sneeuw ook kapotgereden door de pistebully’s zodat de sneeuw sneller smelt. Op een aantal plaatsen worden vervolgens hekken geplaatst als afscheiding voor de wei.

Grazen tussen de sneeuwkanonnen (net boven de Familiebahn lift in Serfaus). Foto: Patricia Christiani

Hoger gelegen wegen weer bereikbaar maken

Tijdens het winterseizoen kunnen veel hoger gelegen of onverharde wegen niet gebruikt worden door de sneeuwval. Een aantal van deze paden wordt ook ingezet als piste tijdens het winterseizoen. Deze wegen maakt men aan het einde van het wintersportseizoen sneeuwvrij. Zo kunnen auto’s en vrachtwagens het gebied weer in om materiaal aan en af te voeren en onderhoud te kunnen plegen. Ook wordt een aantal onverharde wegen in de zomer gebruikt als bijvoorbeeld mountainbike-trail en moet de sneeuw er dus af.

Groot onderhoud en nieuwe liften

Als een skigebied een nieuwe lift gepland heeft, wordt vaak meteen na het einde van het winterseizoen begonnen met bouwen. Men heeft vaak een krappe tijdsspanne om dit voor de start van het zomerseizoen zoveel mogelijk af te krijgen. Daarnaast moeten alle bestaande liften ook een onderhoudsbeurt krijgen, waarbij alle onderdelen van de lift grondig aan de beurt komen.

einde wintersportseizoen
Een verschil van dag en nacht: op dezelfde plek in het skigebied in de winter en in de zomer. Foto: Patricia Christiani

Zomerklaar maken

In de meeste gebieden begint rond juni het zomerseizoen. Ook hiervoor moet men voorbereidingen treffen. De bordjes die in de zomer worden gebruikt worden geplaatst, moutainbike-trails en wandelroutes worden voorbereid en bijbehorende bewegwijzering moet worden geplaatst. Ook worden er vaak hele speeltuinen voor kinderen op de berg gebouwd voor vermaak in het zomerseizoen. Zo is het skigebied klaar voor de zomereditie!

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Hoofdfoto: Saskia Smulders


Lees hier alle skilift-vragen!

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer