Je kent het wel: even uitrusten in de skilift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Deze keer de skilift-vraag: Wat gebeurt er met een skigebied aan het einde van het wintersportseizoen als deze dicht gaat? Het seizoen is voorbij, de sneeuw is aan het smelten: het is helaas tijd om de deuren naar het skigebied te sluiten. Maar hoe gaat dat in z’n werk en wat gebeurt er met een skigebied nadat de laatste lift stil is komen te staan?

Einde wintersportseizoen: opruimen

Als eerste wordt aan het einde van het wintersportseizoen gestart met opruimen, zodat de voorbereidingen op het zomerseizoen kunnen worden gestart. De meeste skigebieden plannen hiervoor ongeveer een maand. Opruimen betekent dat alle bordjes, pistemarkeringen, beschermingsmatten en alles wat er maar rond de piste staat weggehaald moet worden. Dit gaat het makkelijkste met sneeuwscooters en wordt dus gedaan als er nog sneeuw op de piste ligt. Van de liften worden veel van de stoeltjes, slepers en gondels ontkoppeld en gaan hun winterstalling in. Ook mogen een aantal van de sneeuwkanonnen hun winterslaap gaan pakken. De liften die in de zomer nog worden gebruikt krijgen een onderhoudsbeurt.

Tijdens het opruimen en na het smelten van de sneeuw vindt men ook veel spullen die mensen vanuit de lift hebben laten vallen. Wat daarmee gebeurt, lees je in een andere skilift-vraag!

Zomers ziet het skigebied er iets anders uit…(bovenaan de Schönjochbahn in Fiss). Foto: Patricia Christiani

Vee terug de wei in

In veel skigebieden staan in de zomer de koeien weer in hun wei, welke in de winter het domein van de wintersporters is. Om de koeien op tijd de wei in te krijgen, moet de sneeuw zo snel mogelijk gesmolten zijn. De felle voorjaarszon helpt hierbij natuurlijk een handje, maar soms wordt de sneeuw ook kapotgereden door de pistebully’s zodat de sneeuw sneller smelt. Op een aantal plaatsen worden vervolgens hekken geplaatst als afscheiding voor de wei.

Grazen tussen de sneeuwkanonnen (net boven de Familiebahn lift in Serfaus). Foto: Patricia Christiani

Hoger gelegen wegen weer bereikbaar maken

Tijdens het winterseizoen kunnen veel hoger gelegen of onverharde wegen niet gebruikt worden door de sneeuwval. Een aantal van deze paden wordt ook ingezet als piste tijdens het winterseizoen. Deze wegen maakt men aan het einde van het wintersportseizoen sneeuwvrij. Zo kunnen auto’s en vrachtwagens het gebied weer in om materiaal aan en af te voeren en onderhoud te kunnen plegen. Ook wordt een aantal onverharde wegen in de zomer gebruikt als bijvoorbeeld mountainbike-trail en moet de sneeuw er dus af.

Groot onderhoud en nieuwe liften

Als een skigebied een nieuwe lift gepland heeft, wordt vaak meteen na het einde van het winterseizoen begonnen met bouwen. Men heeft vaak een krappe tijdsspanne om dit voor de start van het zomerseizoen zoveel mogelijk af te krijgen. Daarnaast moeten alle bestaande liften ook een onderhoudsbeurt krijgen, waarbij alle onderdelen van de lift grondig aan de beurt komen.

einde wintersportseizoen
Een verschil van dag en nacht: op dezelfde plek in het skigebied in de winter en in de zomer. Foto: Patricia Christiani

Zomerklaar maken

In de meeste gebieden begint rond juni het zomerseizoen. Ook hiervoor moet men voorbereidingen treffen. De bordjes die in de zomer worden gebruikt worden geplaatst, moutainbike-trails en wandelroutes worden voorbereid en bijbehorende bewegwijzering moet worden geplaatst. Ook worden er vaak hele speeltuinen voor kinderen op de berg gebouwd voor vermaak in het zomerseizoen. Zo is het skigebied klaar voor de zomereditie!

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Hoofdfoto: Saskia Smulders


Lees hier alle skilift-vragen!

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer