Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen. Als je op wintersport bent geweest heb je vast wel eens van de term ‘Kaiserwetter’ gehoord. In zowel het Duits als Nederlands is het een veelgebruikt begrip voor heerlijk weer op de pistes.

Waar komt het begrip Kaiserwetter vandaan?

De letterlijke vertaling van Kaiserwetter is keizerlijk weer. Zoals je met deze vertaling zou verwachten, betekent het dus dat het erg mooi weer is: de zon schijnt, er staat weinig wind en de temperatuur is aangenaam. Het weer is dan zo perfect dat het geschikt is voor de keizer.

Er zijn twee theorieën over waar het begrip Kaiserwetter vandaan komt. Volgens de eerste theorie vindt het keizerlijke weer zijn oorsprong bij de Duitse keizer Wilhelm II. Als de keizer bij een evenement verscheen was het bijna altijd goed weer. Dit gebeurde zo vaak dat het fenomeen Kaiserwetter ontstond. Het is niet bekend of hij bewust alleen bij goed weer verscheen of dat het simpelweg toevallig lekker weer was als hij aanwezig was.

De andere theorie betrekt het begrip op een andere keizer, namelijk de Oostenrijkse Franz Joseph I. Hij was jarig op 18 augustus. In midden augustus is het vaak zonnig en dus werd de keizer verbonden met dit weertype. Het is de vraag welke van de twee keizers verantwoordelijk is voor het begrip, maar keizerlijk weer betekent hoe dan ook een blauwe lucht met veel zon.

kaiserwetter
Wij houden wel van een beetje Kaiserwetter…

Op de pistes

De herkomst van Kaiserwetter heeft dus eigenlijk niks met wintersport te maken. Toch wordt het begrip nu vrijwel alleen gebruikt om het weer op de pistes te omschrijven. Op de pistes genieten we graag van een specifiek weertype. Skiën is het meest aangenaam met goed zicht en veel zon, dat is dus de eerste eis aan Kaiserwetter. Verder wil je niet te veel wind en geen neerslag. In de skilift is het fijn als het niet te koud is, maar te hoge temperaturen zijn niet goed voor de sneeuwkwaliteit. Als al deze omstandigheden perfect zijn spreken we dus van Kaiserwetter!

Wil jij weten of je binnenkort ook Kaiserwetter op jouw wintersportgebied kan verwachten? Dan kun je hier terecht.

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Bron: Weeronline.nl | Foto’s: Patricia Christiani


Lees hier alle skilift-vragen!


Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer