Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Skiliften. Blij dat ze er zijn, want anders moest je voor elke afdaling een wel hele grote fysieke inspanning leveren. Naar boven lopen, dat is iets voor vroeger tijden. En al zittend in de lift vraag je je af: waarom staat deze lift eigenlijk juist hier? Waarom is er voor deze liftsoort gekozen?

Mocht je je trouwens afvragen welke soorten skiliften er allemaal bestaan, dat lees je hier. 

Veel factoren

Er spelen veel factoren een rol bij het bepalen welke lift er gebouwd gaat worden. Zo wordt er gekeken naar de te overbruggen lengte, de natuur en de omgeving, het budget, het aantal en soort gebruikers van de lift, de ondergrond, de windgevoeligheid, de kosten voor onderhoud en natuurlijk de wensen van een skigebied. 

Lengte

Om te bepalen welke lift er wordt gebouwd, wordt eerst bekeken wat de afstand is die de lift moet overbruggen. Waar je vroeger op lange afstanden vooral sleeplift vond (want goedkoop), zie je deze -gelukkig- steeds minder terug. De moderne wintersporter vraagt om iets meer luxe en wil bijvoorbeeld liever zitten in een stoeltjeslift. Bij hele lange afstanden wordt voornamelijk gekozen voor een gondel.

Foto: Edwin Hagenouw

Natuur

Soms wil men een lift bouwen midden in een natuurgebied. Dat is natuurlijk niet echt meer de bedoeling. Natuurbeschermingsorganisaties komen dan in actie om de bouw van liften in beschermde gebieden te voorkomen of de impact van een lift te minimaliseren. Als de lift er toch mag komen, wordt er soms gekozen voor een pendelbaan (grote gondel) in plaats van een normale gondel of stoeltjeslift. Bij zo’n lift hoeft men namelijk minder liftpalen te bouwen. Een voorbeeld van zo’n pendelbaan is de Piz Val Gronda in Ischgl.

Geld

Natuurlijk speelt het te investeren budget ook een grote rol bij de bepaling welke lift waar moet komen. Een sleeplift is goedkoper dan een gondel, maar zoals gezegd niet altijd wenselijk.

Bij het kiezen tussen soorten stoeltjesliften kiest men nog wel eens voor de goedkopere variant: de vastgeklemde stoeltjeslift in plaats van een snellere koppelbare skilift. (Lees hier het verschil tussen beide liften nog eens terug). Nadeel is wel dat de goedkopere stoeltjeslift trager is en er dus goed moet worden nagedacht of deze besparing van geld het ook wel waard is. Als een gebied bijvoorbeeld van plan is in de toekomst uit te gaan breiden, kan een tragere lift het aantal mensen misschien niet meer aan en is dit dus geen goede keus.

skilift springen
Foto: Patricia Christiani

Aantal mensen in de lift

Bij het bepalen welke lift er moet komen speelt ook mee hoeveel mensen de lift naar boven moet gaan vervoeren. Gondels die vanuit het dal een grote stroom aan wintersporters naar boven moet brengen, moeten meer mensen aankunnen dan een sleepliftje in een uithoek van het gebied (waar niet zoveel mensen komen).

Als het terrein echt moeilijk is, wordt er ook weleens gekozen voor een trein

Terrein

De keuze voor een lift hangt ook samen met het terrein. Is de helling heel steil? Is er een grote kans op lawines? Moet de lift langs grote rotswanden? Is het antwoord op al deze vragen “ja”, dan zal men kiezen voor een 3S-gondel of pendelbaan. Deze twee liftsoorten kunnen namelijk een grote afstand tussen twee liftpalen afleggen. De 3S gondel in Zermatt is hier een voorbeeld van. Als het terrein echt moeilijk is, wordt er ook weleens gekozen voor een trein. Deze kunnen een grote lengte overbruggen, kunnen steil verlopen en waar nodig ondergronds gaan.

Een ander probleem bij het terrein is een onstabiele ondergrond. Dit probleem kwam men tegen in de Aletsch Arena, waar men een bergstation bouwde met hydraulische persen die de bewegingen van de gletsjergrond waar het station op staat, op kan vangen.

Wind

In windgevoelige gedeeltes van een gebied moeten de liften tegen een behoorlijk stootje kunnen. Hier wordt vaak gekozen voor liften met dubbele klemmen. Voorbeeld zijn de Funitels, zoals in Val Thorens en Hintertux. Maar sinds de komst van de 3S gondel wordt deze keuze eigenlijk niet meer gemaakt. De 3S gondel is een lift met cabines die aan drie draagkabels hangen en wordt voortgetrokken door een trekkabel. Een 3S gondel en de pendelbaan zijn liften die de wind goed kunnen opvangen. De Eisgratbahn bij de Stubaier Gletscher is hier een voorbeeld van.

gondel lift
Foto: Saskia Smulders

Wie zit er in de lift?

Voor liften die alleen skiërs en snowboarders vervoeren wordt meestal een koppelbare stoeltjeslift gekozen, steeds vaker ook met een kap/bubbel. Ook houdt men steeds vaker rekening met kinderen die makkelijk in moeten stappen. Denk hierbij aan een lift met een instap die verhoogd/verlaagd kan worden zodat kinderen gemakkelijk in kunnen stappen. Of een automatische sluitbeugel en een stang tussen de benen zodat kinderen niet onder de beugel door kunnen glijden.

Als de lift ook in de zomer wordt gebruikt voor voetgangers en mountainbikers, dan kiest men juist sneller voor een gondel.
Sleepliften worden voornamelijk gebouwd bij een oefenpiste of kinderland.

Kosten voor onderhoud

Bij de keuze voor een skilift moet ook rekening worden gehouden met de toekomstige onderhoudskosten. Deze kunnen nogal in de papieren gaan lopen, dus moet ook dit aspect goed meegewogen worden in de beslissing welke lift er moet komen. Een ander type kosten is personeel: voor een sleeplift heeft men minder hoog geschoold personeel nodig dan voor een ingewikkelde lift waar uitgebreide kennis voor nodig is om hem te besturen.

Ook personeelskosten spelen mee bij de keuze van een lift

Wensen

Tot slot wegen natuurlijk ook de wensen van het skigebied dat de lift gaat bouwen mee. Als twee soorten liften mogelijk zijn, kiest het ene skigebied liever voor snelle stoeltjesliften, waar een ander juist liever de voorkeur geeft aan gondels.

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

#skiliftvragen #vragenindeskilift


Lees hier alle skilift-vragen én de antwoorden


Hoofdfoto: Edwin Hagenouw

(Visited 456 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in de Catalaanse PyreneeënBeleef de winter in Trentino

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meerOok voor dieven begint het wintersportseizoen (+tips om diefstal te voorkomen)

Opgepast: niet alleen voor ons, wintersportliefhebbers, maar ook voor dieven begint het wintersportseizoen bijna. Let dus goed op je spullen. Wij geven je een paar tips om diefstal te voorkomen. Minder diefstallen In Oostenrijk wordt jaarlijks tussen de 4.000 en 5.000 keer aangifte gedaan van gestolen wintersportspullen. Hoewel dit getal...
Lees verder

Wintersport in Wildkogel-Arena of Obertauern in SalzburgerLand? Wij helpen kiezen!

In de spotlight in SalzburgerLand Lees meer over SalzburgerLand en win een wintersportvakantie Ken je het Oostenrijkse SalzburgerLand al? De regio net onder Salzburg en tegen de grens met Duitsland is een geliefde bestemming voor Nederlandse en Belgische skiërs. Niet in de laatste plaats omdat het heel makkelijk aan te...
Lees verder

De 7 meest hilarische skilift fails die je ooit zag!

Een beetje leedvermaak wel, toch? Als je antwoord hierop "ja" is, kijk dan mee naar de zeven meest hilarische skilift fails die ik kon vinden. En zeg nou zelf: je bent vast ook wel eens in zo'n hilarische situatie belandt. Ik absoluut wel, want als snowboarder is en blijft een...
Lees verder

100 wintersporters vast in Italiaanse lift na storing

Zo'n 100 wintersporters kwamen afgelopen zondagmiddag in een lift in een Italiaans skigebied vast te zitten. Even na 18.00 uur had een lift in skigebied Monte Catria (Apennijnen) een technisch mankement, waardoor deze tot stilstand kwam. De wintersporters die nog in de lift zaten moesten in de kou en duisternis wachten...
Lees verder

10 dingen die iedereen doet bij aankomst op de wintersportbestemming

Wij wintersporters zijn soms vreemde snuiters, maar toch hebben we veelal dezelfde gewoontes. Zoals dingen die iedereen doet bij aankomst op je wintersportbestemming. Herken jij ze ook allemaal? 10 dingen die iedereen doet bij aankomst op de wintersportbestemming Herken jij ze allemaal? Welke dingen mis je nog? Laat het weten...
Lees verder

Oostenrijkse minister van Toerisme wil winterseizoen door met 2G-regel

Oostenrijkse Minister van Toerisme Elisabeth Köstinger (ÖVP) wil het winterseizoen met de 2G-regel zo goed mogelijk opvangen en bedrijven open houden. "Dat willen we ondanks uiterst zorgwekkende voorspellingen over de omicronvariant van het coronavirus". Dat zou betekenen dat men in Oostenrijk nog steeds zoveel mogelijk inzet op het doorgaan van...
Lees verder

CORONA-UPDATE | Extra FFP2 masker maatregelen Ischgl en Sankt Anton

Vanaf vandaag gelden er in de bekende wintersportgebieden van Ischgl en Sankt Anton extra maatregelen voor het dragen van een FFP2 mondneusmasker. Deze regel gaat in ieder geval één week gelden en is afhankelijk van de ontwikkeling van de Omikron variant. Er wordt tevens gesproken over extra maatregelen in Tirol....
Lees verder

Skiën op een ijzige piste. Zo doe je dat

Ik heb er een gruwelijke hekel aan: ijzige pistes. Maar helaas is er soms geen ontkomen aan. IJzige en harde pistes zijn vaak het gevolg van het gebrek aan sneeuw en aan het mooie weer. Kom je ten val op een ijzige piste dan is het letsel vaak ernstiger dan...
Lees verder

BASTIAAN LEGT UIT | IJzige pistes, zo doe je dat!

Als je op wintersport gaat, hopen we natuurlijk op hele dikke pakken sneeuw. Maar laten we realistisch zijn, de kans dat we ijsplaten tegenkomen in de drukke skigebieden is groot. We hebben er al eerder over geschreven, maar in dit artikel vertel ik je iets meer de ski-technische kant van...
Lees verder

De 8 beste wellness belevingen in de Isère in Frankrijk

Je wintersport combineren met een dag naar de spa is de perfecte manier om compleet ontspannen en opgeladen weer terug te keren naar huis. Of juist om direct bij aankomst alle stress weg te laten vloeien en zo vol energie te beginnen aan je wintersport. Welke van de twee jouw...
Lees verder