Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Skilift-vragen | Waar laten skihutten hun rioolwater?

Door Patricia Christiani

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf nu beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic jouw ski-liftvragen!

Deze keer: waar laten skihutten hun rioolwater? Om deze vraag te beantwoorden zijn we voor jou in het riool gedoken.

ONZE RUBRIEK SKILIFT-VRAGEN GEEFT ANTWOORDEN OP DINGEN DIE JE JE AFVRAAGT ALS JE IN DE SKI-LIFT ZIT

Misschien niet iets waar je bij stilstaat als je op de WC van een berghut zit. Maar waar laten de skihutten op de berg hun rioolwater eigenlijk? Je legt niet heel makkelijk een riool aan op een berg. Bovendien wisselt het verbruik per seizoen van het jaar. Waar het in de winter topdrukte is, ligt het aantal WC-gangers in de herfst een stuk lager. Het is dus ook niet nodig om daarvoor altijd een heel rioolstelsel aan te leggen. Voor restaurants en hutten bovenop de berg heeft men gelukkig wel enkele oplossingen voor dit probleem.

Lozen

Het komt gelukkig niet vaak meer voor, maar zeker vroeger waren er veel berghutten die hun afvalwater gewoon zo de natuur in lieten lopen. Veruit de goedkoopste oplossing, maar niet erg duurzaam en fris voor de omgeving. Toch kan men heel soms ook niet anders, bijvoorbeeld als een hut heel afgelegen op de berg ligt.

Skihutten rioolwater

Septic tank

Een veelgebruikte oplossing om afvalwater af te voeren zonder riool is een septische put. Hierbij gaat alles wat uit de WC komt in een septische put, waar het met behulp van bacteriën wordt afgebroken. Door dit natuurlijke rottingsproces ontstaat er methaan, koolstofdioxide, water en slib. Dit slib moet na verloop van tijd geruimd worden door een speciale ruimingsfirma. Die komen de tanks de berg afvoeren. En juist daarom is deze oplossing niet altijd geschikt voor de grotere restaurants of berghutten. Er moeten dan veel teveel tanks de berg afgevoerd worden. In de kleinere berghutten vind je dit soort toiletten echter nog wel eens terug.

Reinigingsstation

Steeds meer gebieden kiezen ervoor om toch riolering aan te leggen, omdat dit de meest duurzame van de oplossingen is. Probleem is alleen dat in de Alpenlanden niet zulke grote zuiveringsstations te vinden zijn als bijvoorbeeld bij ons. Tijdens een hoogseizoen kunnen ze de hoeveelheid aangeboden vervuild water soms moeilijk aan, waardoor er nog weleens vervuild water in de natuur en rivieren terecht komt. In de Alpenlanden is men zich gelukkig steeds meer bewust van dit milieuprobleem. Er wordt steeds meer geïnvesteerd om dit proces duurzamer te maken en worden de zuiveringsstations steeds beter.

skihutten rioolwater
Ik hou het toch nog even op…Foto: Pixabay, Roland Mettler

Droog/chemisch toilet

Het droogtoilet/chemisch toilet is een toilet dat geen water gebruikt. Fecaliën en urine worden in een onderliggend compartiment opgevangen, eventueel gescheiden. In het reservoir remmen chemicaliën de biologische afbraak, waardoor het niet gaat stinken. In sommige gevallen wordt de inhoud door interne ventilatie gedroogd, waardoor de massa slinkt en er geen geurtjes ontstaan. Een enkel ontwerp gebruikt biologisch afbreekbare zakjes die weggegooid kunnen worden met het afval. Gescheiden opgevangen urine kan bijvoorbeeld verdund met water over de tuin worden verspreid. Dit is een duurzame oplossing voor berghutten.

Dit zijn de antwoorden die wij hebben kunnen vinden. Weet jij nog meer over hoe skihutten hun rioolwater verwerken? Aanvullingen zijn altijd welkom!

Lees hier alle skiliftvragen én antwoorden!

Hoofdfoto: Edwin Hagenouw

(Visited 3.641 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer