Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Dit keer misschien wel de bekendste skilift-vraag van allemaal. Want deze gedachte hebben we allemaal weleens gehad: “Kan ik op dit punt veilig uit de skilift springen?”

Het korte antwoord is…waarschijnlijk niet. De lift gaat over het algemeen te hoog over de grond heen, vaak zo’n 9 meter boven de grond. En hoewel de sneeuwlaag er van bovenaf misschien lekker zacht en poederig uitziet, is de ondergrond toch echt vaak hard, bevroren en/of rotsachtig. Niet bepaald een lekker zacht bedje waarin je kunt landen dus.

Als de lift stil komt te staan, kun je beter wachten op het herstel van de lift of op de reddingsteams. Hoe dat allemaal in z’n werk gaat als je vastzit in de lift, lees je hier. 

Uit de skilift springen?

Maar als de lift stil komt te staan en het duurt wel erg lang, is uit de lift springen dan überhaupt een optie? Een snowboarder in North Carolina bevond zich in 2017 in precies zo’n positie. Na een paar uur, toen het donker werd en er nog steeds niemand was gekomen om hem te redden en hij langzaam begon te bevriezen, koos hij ervoor om te springen.

Maar hierbij landde hij niet in de bodemloze poeder, maar op bevroren rotsgrond met een dunne laag kunstmatige sneeuw erop. Door de klap brak hij enkele botten in zijn benen en raakte hij bewusteloos. Toen hij bijkwam wist hij 500 meter door het bos te kruipen naar een funpark, dat toevallig ’s avonds geopend was. Dat toeval redde z’n leven.

energieprijzen
Foto: Patricia Christiani

Of toch maar eruit klimmen?

Had hij een beter alternatief? Is het breken van je benen de enige optie? Mickey Wilson, een beroemde slackliner en allround avonturier, denkt van niet. Er is er nog een, en dat is uit de (stoeltjes)lift proberen te klimmen. Mickey vertelt hoe je dat aanpakt.

“Het eerste wat je moet doen, is je opties afwegen. Hoe noodzakelijk is het dat je nú uit de lift springt? Of is het beter om te wachten op hulp? Als je besluit dat het tijd is om te gaan, is het beste om eerst overtollig gewicht te laten vallen. Je ski’s/board, rugzak, misschien zelfs je schoenen. Wees wel zuinig op je handschoenen, want die heb je misschien nog wel nodig om je aan een koude kabel vast te houden”.

Bovenmenselijke krachten

“Als je er klaar voor bent, ga dan voorzichtig op de stoel staan ​​en pak de bovenkant van de balk boven je vast (het frame van de stoel). Trek je voeten naar je handen (enige lenigheid vereist) en zwaai je been over de stang, met aan elke kant een been. Trek jezelf dan omhoog aan de verticale paal die aan de kabel is bevestigd. Omhels de paal uit alle macht en klim omhoog. Pak dan de kabel, sla je been eromheen en probeer te gaan zitten.” Volgens Mickey moet je wel over redelijk bovenmenselijke krachten beschikken, maar wie weet waar de doodsangst je in dat geval brengt.

“Nu is het tijd om over de kabel te schuiven met je handen voor je uit en je bovenste binnenbeen langs de kabel. Ik zou niet proberen om onder de kabel te gaan hangen in een soort super-aap-modus.

Foto: Unsplash, hasmik-ghazaryan-olson

Als de liftpaal dicht bij je staat, ga er dan via de kabel naartoe. Maar als je je midden tussen twee liftpalen bevindt, volg dan de kabel naar beneden. Dat is makkelijker. Als je eenmaal de paal hebt bereikt, heb je het gered. De meeste moderne liftpalen hebben namelijk ladders naar beneden voor mensen die de lift onderhouden”.

Uit de skilift springen of klimmen is dus niet altijd een goed idee. Gewoon wachten tot de hulptroepen arriveren is in de meeste gevallen toch gewoon het beste plan…

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Hoofdfoto: Unsplash, hasmik ghazaryan olson


Lees hier alle skilift-vragen!


 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer