Dat iedereen een skihelm móet dragen, daar zijn we het wel over eens. Dat nog lang niet iedereen een helm draagt is helaas ook een feit. Dit werd ook wel pijnlijk duidelijk in dit artikel waarin beschreven wordt dat 1 op de 5 kinderen helaas nog zonder helm skiet. Maar wat zijn nou eigenlijk de regels in de gebieden?

helm
Snowrepublic reporters Karin en Ilse met helm in de sneeuw

Oostenrijk

In één van de populairste wintersportlanden is het dragen van een helm voor volwassenen gek genoeg nog niet verplicht. Nergens. Behalve op de skischolen.

Voor kinderen zit dit anders, kinderen tot 15 jaar zijn in sommige gebieden verplicht een skihelm te dragen. Wanneer dit niet gebeurt kan een boete de consequentie zijn. Maar ook als er een botsing op de piste is kan degene zonder helm aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. Ook als het niet zijn/haar schuld was.

In welke regio’s is het dragen van een helm verplicht voor kinderen tot 15 jaar?

  • Steiermark (met onder andere Schladming)
  • Niederösterreich (bijvoorbeeld in Hochkar)
  • SalzburgerLand (Kaprun, Saalbach Hinterglemm, Flachau)
  • Burgenland
  • Oberösterreich (Hellstatt bijvoorbeeld)
  • Wenen
  • Karinthië

Zoals je ziet doen er inmiddels (gelukkig) een aantal grote gebieden mee. Gebieden zoals Vorarlberg en Tirol staan er helaas nog niet tussen. In het eerste gebied is wel een openbare aanbeveling voor het dragen van een helm uitgegeven. Het is te hopen dat het in de toekomst wettelijk vastgelegd wordt.

skihelm
Oók als je stilstaat

Italië

Italië loopt voorop wat betreft de helmplicht en de controles hierop. Kinderen tot 14 jaar zijn verplicht om een helm op te doen tijdens het wintersporten. Als er geen helm wordt gedragen wordt dit afgestraft met een fikse boete. Deze kan oplopen tot maar liefst 200 euro. Ook geldt hier weer de regel dat degene zonder helm bij een ongeval aansprakelijk wordt gesteld.

Als er geen helm wordt gedragen wordt dit afgestraft met een fikse boete.

Voor volwassenen is het dragen van een helm niet verplicht. Op skischolen dan weer wel.

Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Zwitserland

In bovenstaande landen is het dragen van een helm voor volwassenen en kinderen helaas niet verplicht. Mocht je naar één van deze landen gaan dan hoef je dus niet per se een helm te dragen. Wel wordt het dragen van een helm streng aanbevolen. Ook door ons mocht dat helpen. Daarnaast is het ook verzekeringstechnisch wel zo handig!

Draag te allen tijde een helm, ook als deze niet verplicht is!

skihelm

Ons advies

Een helm dragen loont. Dankzij het dragen van een skihelm zou zeker 85% van alle ernstige hoofdverwondingen op de piste voorkomen kunnen worden. Daarnaast is het dragen van een helm ook gewoon lekker warm en en heb je geen last van wind dat langs je oren suist. Ons advies is dan ook te allen tijde een helm te dragen, ook als deze niet verplicht is.

Bron: www.op-wintersport.nl

Bewaren

(Visited 1.282 times, 2 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.