advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

TEAM SNOWREPUBLIC WENST AL HAAR LEZERS VEEL WIJSHEID EN GELUK IN DEZE LASTIGE TIJD EN WE KIJKEN UIT NAAR EEN VOLGENDE WINTER VOL SNEEUW EN PLEZIER IN DE BERGEN. BEZOEK ONDERTUSSEN ONZE WEBSITES MOUNTAINREPORTERS.COM EN OUTDOORDICHTBIJ.NL VOOR EEN DAGELIJKSE DOSIS REISVERHALEN OVER DE MOOISTE NATUURLIJKE BESTEMMINGEN, VLAKBIJ HUIS OF AAN DE ANDERE KANT VAN DE WERELD.


Tot een paar jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord, maar het lijkt inmiddels gemeengoed te zijn geworden: skigebieden die de sneeuw aan het einde van het seizoen bewaren voor het volgende jaar. Zo zijn ze er zeker van dat de liften al voor de eerste natuurlijke sneeuw is gevallen al weer open kunnen.

Snowfarming

Het hergebruiken van de ‘oude’ sneeuw wordt snowfarming genoemd. De techniek varieert per locatie nog wel eens, maar het komt erop neer dat de sneeuw aan het einde van het seizoen op een grote hoop bij elkaar wordt geveegd en wordt toegedekt. In de Kitzbüheler Alpen doen ze dat eerst met platen isolatiemateriaal en daar overheen een bepaald soort folie. Tot slot komt er een waterdichte laag overheen, die aan de buitenzijde tegen UV-straling beschermt.
Toch is niet sneeuw, maar vooral regen de grootste vijand van de snowfarmers. Als er maar een beetje regenwater door de laag heen zou komen, betekent dat dat de sneeuwhoop direct zou smelten. Is de sneeuw inderdaad goed en luchtdicht ingepakt, dan zal er gedurende de zomermaanden maximaal 20% van de voorraad smelten.

Snowfarming - eind april wordt de sneeuw ingepakt
Snowfarming – eind april wordt de sneeuw ingepakt
Snowfarming - zo wordt de sneeuw de hele zomer beschermd tegen de warmte
Snowfarming – zo wordt de sneeuw de hele zomer beschermd tegen de warmte
Snowfarming - zo ziet de ingepakte berg sneeuw er in de zomer uit
Snowfarming – zo ziet de ingepakte berg sneeuw er in de zomer uit

Kitzbühel eind oktober al open met ‘oude’ sneeuw

Kitzbühel adverteert met ‘180 dagen skiplezier’, wat best bijzonder is voor een niet-gletsjergebied. Ze hebben zich de afgelopen jaren dan ook aardig bekwaamd in het snowfarmen. In eerste instantie was de reden hiervoor niet eens dat ze van die lange wintersportseizoenen wilden kunnen garanderen, maar het nieuws dat de laaggelegen Kitzbüheler Alpen door de klimaatveranderingen binnen een afzienbaar aantal jaar waarschijnlijk een heel stuk minder sneeuwzeker zullen zijn dan nu.
Daar hebben we nu dus aan te danken dat de Resterkogel al op 21 oktober a.s. gegarandeerd open zal gaan. Ook zal er vanaf dan door diverse skiteams weer op natuurlijke sneeuw in Tirol getraind kunnen worden.

Livigno: langlaufen in de zomer

Overigens is Kitzbühel zeker niet de enige plaats waar aan snowfarming gedaan wordt. Ook het Italiaanse Livigno is hier een ster in. Ja, ook daar wordt er sneeuw bewaard om er zeker van te zijn dat er genoeg is voor de eerste langlaufmarathon begin december, maar er wordt in augustus al een gedeelte gebruikt. De laatste zaterdag in augustus langlaufen eerst de inwoners van Livigno in klederdracht door de straten van het dorp, waarna het in de middag tijd wordt voor de echte wedstrijd. Meer weten? Lees dan mijn artikel: Langlaufen in korte broek. Op echte sneeuw.

Langlaufen in augustus in Livigno
Langlaufen in augustus in Livigno

Ook in Noorwegen

Tsja, en vooral omdat ik het zo’n mooie foto vind, ook nog een plaatje van Noorwegen. Geilo om precies te zijn. Ook daar wachten de pistebully’s niet op de eerste sneeuw die hen in de herfst ongetwijfeld te wachten staan, maar pakken ze eerst de sneeuw van het voorgaande seizoen uit. En met succes: het gebied schijnt nu zelfs al geopend te zijn!

Geilo in Noorwegen, hier druk aan het werk met bijna een jaar oude sneeuw
Geilo in Noorwegen, hier druk aan het werk met bijna een jaar oude sneeuw

Bron: Meinbezirk.at en snow-forecast.com
Foto’s: https://blog.kitzbuehel.com

advertentie