Eerste liften draaien al met kerst, de laatste net na nieuwjaar

Door: Pauline van der Waal | Fan van Gastein

In Gastein in de Oostenrijkse regio SalzburgerLand begint het wintersportseizoen op 24 december. Na alle onzekerheid van de afgelopen weken en met de diverse lock-downs in aanloop naar de winter is het fijn om nu toch alvast wat duidelijkheid te geven aan onze lezers. De eerste liften starten met vlak voor de kerstdagen, terwijl de rest van het skigebied direct na de jaarwisseling haar poorten opent. Ondank alles blijft het natuurlijk een bizar jaar, maar vooruitkijken naar betere en normale tijden kan natuurlijk altijd. Als we met z’n allen positief blijven en alle coronaregels volgen komt het uiteindelijk allemaal goed. De snelle beschikbaarheid van de diverse vaccins geeft hoop.

Met het team van Snowrepublic staan we te trappelen om het seizoen echt af te kunnen trappen, maar voorlopig blijft het even bij vooruitkijken en verlangen naar een wereld waarin alles weer normaal is. Kijk verder en droom weg bij het vooruitzicht van een wintersport in Oostenrijk…

Alleen al op de Schlossalm bijna 90 kilometer piste

Gastein bestaat uit verschillende skigebieden en maakt in z’n geheel deel uit van het bekende Ski Amadé. Deze winter gaat Gastein in etappes open, en het eerste gedeelte is Schlossalm – Angertal – Stubnerkogel. Vanaf 24 december kun je terecht op 87 kilometer perfect geprepareerde pistes tussen de 860 en 2.300 meter, waarvan 31 blauw, 52 rood en 2,5 zwart. Een dagje later opent ook Dorfgastein-Großarltal de deuren met nog eens 70 kilometer piste. Tot slot volgen Sportgastein en Graukogel begin januari. Vanuit de dorpen Bad Hofgastein, Bad Gastein en Dorfgastein sta je in no-time in deze gebieden op de ski.


Lees alles over skiën in Gastein


Heerlijk skiën op de prachtige pistes in Gastein. (c) Gasteinertal Tourismus GmbH, www.oberschneider
Heerlijk skiën op de prachtige pistes in Gastein. (c) Gasteinertal Tourismus GmbH, www.oberschneider

Funslope en plezier voor de kleintjes in Gasti-Sneeuwpark

Je leert veel sneller goed skiën als je er lol in hebt! Voor kleine skiërs (maar eigenlijk ook voor enthousiaste grote…) betekent dat de Funslope. Heuveltjes, tunnels en een heuse kurketrekker, pak het parcours mee en er verschijnt gegarandeerd een lach op je gezicht.
De allerkleinsten zijn meer dan welkom in het Gasti-Sneeuwpark, waar ze de eerste spannende meters op de ski afleggen. Met een rolband en minislalom leert elk kindje de beginselen van de wintersport. En vinden ze het spannend? Geen probleem, mascotte Gasti helpt je wel en beloont je met een vette high-five!

Fun op de Funslope Copyright: Gasteiner Bergbahnen Roland Haschka QParks

Snowpark en freeriden voor adrenalinejunkies

Gastein mag dan bijzonder geschikt zijn voor gezinnen, ook de wat oudere kinderen worden niet vergeten. Het is namelijk fantastisch freeriden in Gastein. Voor de gaafste tricks kun je dan weer terecht in het Snowpark, waar freestylers helemaal los kunnen gaan. Meer dan 30 obstakels zijn ingedeeld naar beginner, gevorderd en expert, zodat iedereen hier terecht kan. De ligging is trouwens ook perfect voor toeschouwers: heerlijk in de zon!

Extra fun in het Snowpark. Foto: Gastein Roland aschka QParks
Extra fun in het Snowpark. Foto: Gastein Roland aschka QParks

Prachtige panorama’s op de Stubnerkogel, ook voor niet-skiërs

Natuurliefhebbers kijken hun ogen uit in Gastein, of je dat nu vanaf de ski’s doet of niet. Zo is de Hangbrug op 2.300 meter de hoogste van Europa, waardoor je gegarandeerd geweldig uitzicht hebt. Of wat dacht je van het uitzichtplatform Glocknerblick, met zicht op -de naam geeft het al een beetje weg- de Großglockner.

Voor een wandeling op grote hoogte pak je de Felsenweg. Het start- en eindpunt is bij het bergstation van de Stubnerkogelbahn. Ook wandelaars komen hier dus gemakkelijk en snel met de gondel. Je wandelt op meer dan 2.200 meter hoogte langs indrukwekkende rotsen en natuurlijk heb je hier ook een uitzichtpunt.

Tot slot het uitzichtpunt Talblick. Kijk je vanaf de andere uitzichtpunten vooral naar de weidsheid van het gebied en de Großglockner in de verte, vanaf hier kijk je de diepte in richting het dal ver beneden je.


Lees meer over wandelen in Gastein


Test je hoogtevrees op de hoogste hangbrug van Europa. (c) Gasteiner Bergbahnen AG
Test je hoogtevrees op de hoogste hangbrug van Europa. (c) Gasteiner Bergbahnen AG

Actuele Covid-maatregelen in Gastein

Natuurlijk wil iedereen voorkomen dat er nieuwe coronabesmettingen plaatsvinden. Daarom neemt Gastein strenge maatregelen om je wintersport zo veilig mogelijk, maar ook zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Denk hierbij aan het verplichten van mondkapjes op veel plekken, maar eenmaal op ski’s kun je op de berg als vanouds genieten van je vrijheid. Pas bij de lift zet je je mondkapje weer op. Après-ski is er dit seizoen niet en in restaurants doet men er alles aan om het zo veilig mogelijk te houden.


Lees hier alle up-to-date coronamaatregelen


Geweldig uitzicht over het dal. (C) Gasteinertal Tourismus GmbH_ Marktl Photography
Geweldig uitzicht over het dal. (C) Gasteinertal Tourismus GmbH_ Marktl Photography

Boeken zonder risico!

Je wilt wel, maar je durft nog niet te boeken? Natuurlijk begrijpen we dat deze winter meer onzekerheden kent dan anders. Gastein speelt hier goed op in. Je kunt je boeking tot twee weken voor vertrek altijd geheel kosteloos annuleren.

Ook loop je met het kopen van een meerdaagse pas geen risico. Voor heel Ski Amadé geldt dat je compensatie krijgt wanneer je je pas niet meer kunt gebruiken vanwege het sluiten van de liften. Komt er bijvoorbeeld toch nog een lockdown, dan krijg je de prijs van je pas minus de gebruikte dagen gecompenseerd.

Meer weten?

Gastein en daarmee Schlossalm – Angertal – Stubnerkogel ligt op ongeveer 1050 kilometer van Utrecht, in het Salzburgerland in Oostenrijk. Meer info en achtergrondinformatie lees je op de site van Gastein. Vanzelfsprekend kun je daar ook direct boeken. Tot ziens in Gastein!


Meer informatie over Wintersport in Gastein vind je hier


Hoofdfoto: (C) Gasteiner Bergbahnen AG Marktl Photography

Wandel over de Felsenweg en geniet van het panoramisch uitzicht. (c) Gasteiner Bergbahnen AG
Wandel over de Felsenweg en geniet van het panoramisch uitzicht. (c) Gasteiner Bergbahnen AG
(Visited 781 times, 1 visits today)