SKIFLIFTVRAGEN: Heeft Snowfarming de toekomst?
Je kent het wel: even uitrusten in de skilift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Deze keer de skilift-vraag: Wat is snowfarming nou eigenlijk en heeft het de toekomst? Misschien heb je er al eens van gehoord, maar weet je niet precies hoe het nou zit. Of misschien heb je er nooit over gehoord. In deze editie van de rubriek “Skiliftvragen” vertellen we je meer over snowfarming!
Wat is het?
Kort gezegd is snowfarming het verzamelen van sneeuw en deze zodanig conserveren dat je het seizoen erop weer kunt gebruiken. De sneeuw wordt door pistebullys “platgedrukt” zodat de lucht eruit geperst wordt en het een zeer compacte massa wordt. Vervolgens wordt het naar speciaal daarvoor uitgeruste depots gebracht en vervolgens bedenkt met zaagsel of doeken. De depots zijn koud en dat zorgt er, tezamen met de compactheid van de sneeuw en de bedekking, voor dat de sneeuw niet smelt. Aan het begin van de winter wordt de overgebleven sneeuw uit het depot gehaald en getransporteerd naar de pistes. Gemiddeld kan zo 70 tot 80% van de verzamelde sneeuw worden “gered”. Voordeel is natuurlijk dat je geen temperaturen onder of rond het vriespunt nodig hebt om sneeuw te maken, zoals bij sneeuwkanonnen wel het geval. Nadeel is natuurlijk dat als je de sneeuw bij dubbele temperaturen neerlegt, deze wel snel weg is.
Er zijn ook mogelijkheden om snowfarming toe te passen op de piste, zoals bijvoorbeeld in Laax of zoals hierboven op de foto te zien is. Dan hoeft de sneeuw niet vervoerd te worden naar een depot. De sneeuw wordt dan afgedekt met (witte) doeken zoals je op onderstaande video en foto’s kunt zien. Voordeel hiervan is bovendien dat het conserveren van de sneeuw geen stroom kost.
Overigens is snowfarming helemaal niets nieuws. Al vele jaren geleden werd het fenomeen ijskelders al uitgevonden. Diepe, koude kelders waar ijs en sneeuw werd bewaard om er bijvoorbeeld drinkwater van te maken voor bijvoorbeeld de koeien en geiten op de almweides.
Is snowfarming een goede ontwikkeling?
Snowfarming wordt op steeds meer plaatsen doorgevoerd. Zoals je hierboven hebt kunnen zien vindt het plaats in Laax, maar ook gebieden als Kitzbuhel Courchevel, Davos en Seefeld hebben intussen al de nodige ervaring met snowfarming opgedaan. Of het een goed “iets” is, is voor discussie vatbaar. Het leek er in eerste instantie op dat het snowfarming vooral werd toegepast om het skiseizoen te verlengen; want met de huidige winters is kou en sneeuw meer en meer een kostbaar goedje aan ’t worden. Bovendien kun je de opgespaarde sneeuw ook gebruiken om het seizoen eerder te starten. Dan krijg je het effect van een wit “lint” aan sneeuw in een verder groene omgeving. Maar in het licht van duurzaamheid en energiekosten lijkt het erop dat deze discussie een andere wending aan het krijgen is. Het is immers een behoorlijk duurzame manier om met de schatten van de natuur om te gaan. Daarnaast wordt snowfarming meer en meer toegepast op de smeltende gletsjers. Door deze voorzien van een laagje van deze sneeuw wordt gehoopt dat de gletsjers langer behouden kunnen blijven. Dit wordt bijvoorbeeld al toegepast op de Diavolezza gletsjer.
Zijn sneeuwkanonnen overbodig?
Je zou kunnen denken dat het gebruik van sneeuwkanonnen straks niet meer nodig is, als er op grote schaal snowfarming wordt toegepast. Toch is dit niet waar. Juist vanwege de korter durende en warmere winters zijn sneeuwkanonnen onmisbaar geworden om tijdens het seizoen voldoende sneeuw te kunnen maken om de pistes te voorzien van een goede laag. En om sneeuw überhaupt te kunnen “farmen” heb je voldoende sneeuw nodig dat veelal gefabriceerd wordt door de sneeuwkanonnen. Het mooie is dat je snowfarming namelijk ook op kunstsneeuw kunt toepassen. Het is dus zeker niet dat sneeuwkanonnen overbodig worden.
SKILIFTVRAGEN | SKILIFT-VRAGEN | Kun je uit de skilift springen?
De toekomst van snowfarming
Al met al kunnen we stellen dat het snowfarming fenomeen is dat volop in de schijnwerpers staat. Vooralsnog lijken de voordelen vooral te zoeken zijn in aspecten als energiezuinig en duurzaam, er wordt immers geen extra water of (veel) energie gebruikt. Een ander bijkomend voordeel is dat de grond onder de samengeperste snowfarming laag juist goed lijkt te zijn voor de begroeiing er onder. Vanzelfsprekend is er wél sprake van CO2 uitstoot door de pistenbully’s die de sneeuw samenperst of vrachtwagens die de sneeuw naar de depots rijen. Bovendien wordt er redelijk vaak gebruik gemaakt van sneeuw uit sneeuwkanonnen die wél stroom en water gebruiken. Persoonlijk vind ik de toepassing van de snowfarming voor het behouden van de gletsjers een grote pré. Ik zelf hoef niet per sé in oktober of laat in mei nog op een wit lintje door het verder groene dal of berg te skiën.
Lees hier alle SKILIFTVRAGEN
Heb je zelf een skilift-vraag?
Stel ‘m aan ons via redactie@snowrepublic.nl. Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!
Hoofdfoto: copyright Kitzski.at
Lees ook:
- SKILIFT-VRAGEN | Waarom bevriezen de leidingen van sneeuwkanonnen niet?
- SKILIFT-VRAGEN | Heeft de kabel van de skilift een einde?
- Skiliftvragen | Waarom wordt een piste met ribbels geprepareerd?
Ik ben ontzettend gek op wintersporten. ’t Maakt me niet uit waar ik dat doe, als er maar sneeuw ligt. En als ik er maar schrijven kan, zoals ik dat sinds 2008 doe voor Snowrepublic. Na het snowboarden hou ik er ook enorm van om een biertje te drinken in de après-ski tent en de bekende après-ski nummers mee te lallen. En oh ja, ik ben die hard Goofy 🙂