Een unieke ervaring in Kopenhagen

Door: Ilse Nijhof

B

en jij van plan om binnenkort een stedentripje naar Kopenhagen te boeken? Vanaf nu kun je in de stad ook op ski’s terecht. Afgelopen weekend zijn de skipistes op het dak van ’s werelds schoonste energiecentrale geopend, inclusief skiverhuur én après-ski!

Wel sneeuw, geen bergen

Afvalverwerker ARC zet elk jaar ongeveer 440.000 ton afval om in voldoende schone energie die 150.000 huizen van elektriciteit en warmte kan voorzien. Het project kostte $670 miljoen is in 2017 van start gegaan. Het dak werd verhuurd aan een onafhankelijk bedrijf, firma CopenHill. “Het idee voor de skipiste kwam voort uit het besef dat Kopenhagen een koud klimaat heeft met enkele maanden sneeuw, maar absoluut geen bergen,” zei de architect, Bjarke Ingels.

Energiecentrale
Bron: CopenHill

CO2-neutrale stad

De kunstmatige skipiste is afgelopen vrijdag geopend voor publiek. Voor het dak van de fabriek is er gebruik gemaakt van plastic matten die zo zijn aangepast dat ze nauwelijks schadelijk zijn voor het milieu. Dit is niet zomaar, Kopenhagen heeft de missie om in 2025 de eerste CO2-neutrale stad ter wereld te zijn.

Drie pistes en meerder faciliteiten

De piste ligt op 85 meter hoogte, de totale lengte is 450 meter en er zijn drie pistes. Helemaal boven kun je terecht voor een zwarte piste, daarna wordt het rood en gaat het naar groen. Er is ook een Olympische halfpipe, een freestyle park en een slalombaan. Ook kun je er terecht voor verhuur en is er aan de voet van de helling een beetje après-ski. Jaarlijks worden er ongeveer 50-60.000 skiërs verwacht. De lokale bewoners zijn er blij mee: “Je kunt gaan skiën in je achtertuin. Niet veel mensen kunnen dat in een stad doen”. Kosten? Een uurtje skiën kost ongeveer 20 euro.

energiecentrale
Bron: CopenHill

Verschillende activiteiten

Het gebouw heeft ook een groen bosgebied, een wandelpad en klimmuren. Het is gelegen aan de industriële waterkant van Amager, waar ook andere activiteiten te doen zijn zoals wakeboarden en karten. En dat op maar tien minuutjes van het centrum.

Bron: planetski
Foto’s: CopenHill

(Visited 1.120 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.