Skiën mag, maar geen toerisme mogelijk tijdens kerstvakantie Oostenrijk

Door Patricia Christiani

Afgelopen dagen draaide de geruchtenmachine al op volle toeren, maar vanmiddag maakte de Oostenrijkse overheid tijdens hun persconferentie bekend wat de versoepelingen van de 2e harde lockdown zijn.

Toerisme niet mogelijk tot 7 januari

  • Individuele buitensporten zoals skiën of langlaufen zijn vanaf 24 december weer mogelijk: alleen voor de Oostenrijkers.
  • Maar: toerisme en gastronomie kunnen pas vanaf 7 januari weer van start. Hotels en restaurants blijven dus dicht. Er komt een compensatieregeling voor deze branches.
  • Tijdens de kerstvakantie gelden strikte regels voor binnenkomst in Oostenrijk. Mensen die binnenkomen vanuit landen met meer dan 100 besmettingen per (per 100.000 inwoners), moeten tien dagen in quarantaine.
  • De handel, bibliotheken, musea, scholen en contactberoepen gaan weer open, met passende voorzorgsmaatregelen.
  • Er wordt een avondklok van 20.00 uur tot 06.00 uur van kracht.
  • Kerstmis en de jaarwisseling moeten met maximaal tien personen gevierd kunnen worden.

Kritiek op Oostenrijk

Vanuit andere landen klonk afgelopen weken kritiek op Oostenrijk. Duitsland, Frankrijk en Italië wilden een Europees besluit over het dichthouden van alle skigebieden. Oostenrijk verzette zich hier fel tegen. Bondskanselier Kurz was er tijdens de persconferentie nog eens duidelijk over: “Elk land heeft met andere besmettingscijfers te maken. En elk land neemt daarbij zijn eigen, passende maatregelen. Wij zetten de maatregelen in die wij nodig achten, en we versoepelen daarbij de zaken waarvan wij denken dat het kan. We maken in Europees verband ook geen afspraken over voetbal, dus waarom zouden we dat wel doen over skiën? Elk land volgt hierin zijn eigen spoor en wij doen dat zoals we gepland hebben en zoals de cijfers toelaten”.

7 januari 2021

De explosieve toename van het aantal infecties maakte een harde lockdown in Oostenrijk noodzakelijk. “Nu dalen de cijfers, maar nog niet genoeg om de lockdown los te laten. Het grootste probleem zijn momenteel de vele doden. Het doel is nu om dit aantal aanzienlijk te verminderen. Het doel van de lockdown -aan de noodrem trekken om een catastrofe in de ziekenhuizen te voorkomen- was succesvol, maar er is nog veel te doen”, aldus de Minister van gezondheid Anschober.

Vanaf 7 januari zouden hotels en restaurants weer open moeten kunnen en is er wellicht weer wat toerisme mogelijk: natuurlijk mits de besmettingscijfers het toelaten.

Bronnen: Der Standard, Tiroler Tageszeitung

Hoofdfoto: Theo Schut

Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer