WINTERSPORT REISVERSLAG | Skiën in Slovenië

WINTERSPORT REISVERSLAG | Skiën in Slovenië
Door Bastiaan van der Staay
Medio februari gingen we skiën in Slovenië. Voor ons de allereerste keer naar wat voor de Tweede Wereldoorlog het Koninkrijk Joegoslavië heette. Voor vertrek hadden we ons wel al verdiept in alle skigebieden die Slovenië rijk is (zie ook dit artikel), maar in het echt is het toch anders.
Skiën in Slovenië begint met de reis
Slovenië is een klein land, ongeveer half zo groot als Nederland, maar met slechts twee miljoen inwoners. Het ligt ingeklemd tussen Italië in het westen, Oostenrijk in het noorden, Hongarije in het oosten en tenslotte Kroatië aan de zuidkant. Het heeft een heel klein beetje Adriatische kustlijn, dus het ligt formeel ook aan zee. Het lijkt heel ver, maar het is net iets verder dan bijvoorbeeld Val Thorens. En als je met Transavia vliegt op Ljubljana ben je er helemaal snel. De skigebieden liggen op 1 tot 1,5 uur rijden van het vliegveld.
No stress
Eenmaal in Slovenië voel je gelijk de super relaxte sfeer. Niemand is gestresst en iedereen is ongelooflijk vriendelijk en behulpzaam. Men spreekt goed Engels en is absoluut bereid die taal met je te spreken (Sloveens is niet heel eenvoudig). Na een ritje van een uur zijn we het Bohinj dal ingereden. Hier begint ons avontuur.
National Park Triglav
In het dorpje Stara Fužina (met nog geen 400 inwoners) treffen we Grega Šilc en zijn vrouw Maja. Aangekomen in een van de twee kroegen die het dorp rijk is, bellen we hem op en hij blijkt letterlijk om de hoek te wonen. We worden zeer warm welkom geheten. We verblijven deze dagen in een schattig klein huisje waar de houtkachel vol staat te loeien en in de watten gelegd worden door Grega en Maja. De Bohinj vallei waar, het national park zich in bevindt, is een doodlopende vallei die in de laatste ijstijd door een terugtrekkende gletsjer is gevormd.
Vochtige zeelucht en koude noordenwinden
De bergen zijn niet super hoog, maar door de gunstige ligging ten opzichte van de Adriatische zee aan de ene kant (vochtige lucht) en de hoge Oostenrijkse Alpen aan de andere kant (koude lucht aanvoer) valt hier verrassend veel sneeuw. Als wij er zijn is er opgeteld al meer dan vijf en halve meter gevallen en ligt er boven nog steeds dik 3 meter. En dat terwijl het niet veel hoger gaat dan 1.900 meter. Dat zorgt voor een sprookjesachtige sfeer.
Verkennen en skiën
We worden aan het werk gezet. ’s Morgens om 07:30 staat Mitja, onze gids voor de dag aan de deur te rammelen. Grega had voor ons al tourski’s met bijbehorende schoenen en vellen geregeld. We parkeren onze huurauto ergens op een plek in het bos en gaan met het busje van Mitja naar de lift van Vogel Ski Center. Heel anders dan je gewend bent, parkeert iedereen zijn auto hier tussen de bomen in plaats van op een aangeharkt asfaltplateau.
Er zijn uiterst vriendelijke verkeersregelaars die voorkomen dat het een echt zooitje wordt en in mum van tijd sta je in de lift. Een grote gondel brengt je van 500 naar 1.500 meter en daar is het Vogel Ski Center. Het is verschrikkelijk mooi weer en Mitja wil geen tijd verliezen. In plaats van een klein rondje inskiën beginnen we gelijk aan de afgesproken tourskitocht.
Helemaal naar boven, helmpje op en hop de rand over. Zie Tourskiën in Slovenië voor het verslag met film van dat avontuur. Nadat we de auto hebben teruggevonden rijden we weer naar de lift om die middag en de volgende dag het skigebied verder te verkennen.
Niet groot maar zo mooi
De skigebieden in Slovenië zijn niet heel groot en Vogel is daar geen uitzondering op. Maar dat hoeft de pret absoluut niet te drukken. Sterker nog, je leert dat drukte een relatief begrip is. Konden we op vrijdag werkelijk overal zonder maar een seconde te wachten de liften in glijden, was dat op zaterdag anders.
De locals hadden nog gezegd dat het heel druk zou worden: mooi weer en het begin van de vakantieperiode. Oké, het parkeerterrein stond vol, maar waar al die mensen waren? We konden volop genieten van de mooi geprepareerde, niet al te moeilijke pistes en in de horeca kon je gewoon een plekje in de zon vinden. En wachten? wat is dat?
Geen kilometer-vreter-bestemming
Als je dagelijks 60 kilometer wil skiën en alleen wil stoppen om een worstenbroodje te kopen, dat je in de lift eet, dan ben je hier verkeerd. Daar kunnen we eerlijk over zijn. Maar wil je bijvoorbeeld met je gezin (met kleine kinderen) een weekje helemaal ontspannen op een berg en ook een beetje skiën, dan is dit ’the place to be’. Adembenemende natuur, vriendelijkheid van een ongekend niveau en lekker eten.
Wel crossen door de bossen
Door de lage ligging is de bebossing ook anders. Slovenië bestaat sowieso al uit 60% bos met bovendien veel loofhout. Dus in de winter worden dat sprookjesbossen. De mooiste piste vonden wij de rode die helemaal naar beneden gaat, naar het beginpunt van de gondel. Deze is 7,5 kilometer lang en vóór 14:00 ’s middags is die ook nog eens voor jou alleen.
Rijke geschiedenis en veel verhalen
Op zondagochtend zijn we uitgenodigd voor een alternatieve wintersport activiteit. We gaan snowshoe-en, ofwel met berenpoten door de diepsneeuw lopen. Het weer is weer prachtig en een vers pakje sneeuw op de bomen maakt het decor weer helemaal af. We starten in het dorp en samen met Grega en nog twee gasten gaan we wandelen.
En dat is helemaal niet suf, zeker niet door alle legendes, verhalen en uitleg over de rijke geschiedenis en het ontstaan van het dal die Grega ons al wandelend geeft. Hij vertelt ons het verhaal van de Gems met de Gouden hoorns en dat van de Duivelsbrug. Ademloos geluisterd, passend bij de omgeving. Een aanrader dus.
Favoriet bij het Oostenrijks-Hongaarse hof
De geschiedenis van dit deel van Europa is en rijk en bewogen en dat maakt het interessant om je daar eens in te verdiepen. Dat geldt ook voor de Sloveense keuken. In de bergen stevig eten, met wild en vis, maar ook verrassend veel vegetarische gerechten. Richting de kust is de Mediterrane keuken favoriet.
Tijdens de glorietijd van het Oostenrijks-Hongaarse rijk bleek Slovenië letterlijk hofleverancier van de koninklijke keukens. Die is dan ook opvallend gevarieerd en verfijnd.
Praktische informatie
Slovenië is een Euroland, makkelijk voor ons in gebruik en om prijzen te vergelijken. De prijzen in supermarkten en horeca zijn ongeveer gelijk aan die in Nederland. Skiën (skipas, huur materiaal en lessen) zijn iets goedkoper dan in de bekende Alpenlanden. De afstand naar Stara Fužina in het Bohinj dal vanaf Utrecht is 1.180 kilometer waarvan 1.150 kilometer snelweg. Vanaf daar naar de lift van Vogel is 6 kilometer. Transavia vliegt meermaals per week naar Ljubljana.
Wij verbleven bij Hike en Bike in Stara Fužina. De ski’s huurden we bij Ski Finzgar, boven aan de eerste lift in Vogel. Het is tevens het adres voor skilessen. Eten deden we onder andere bij Dvor Jezeršek, Gostli pri Hrvatu en Tripic.
Meer informatie over skiën in Slovenië vindt ook hier.
Onderstaand tref je het videoverslag.
Lees hier alle wintersport reisverhalen
Al heel, heel lang enthousiast skiër. Gewerkt in wintersportbranche, reiswereld en reclame. Ondertussen al een aantal jaren geëmigreerd naar Oostenrijk, waar ik samen met mijn vrouw eigenaar ben van een vegan hotel en restaurant in Karinthië. haus26.at/nl/