advertentie
Rab Microlight

Nog een skigebied in de categorie Best Apart: Iran! Niet het eerste land waar je aan denkt als je op zoek bent naar pistes en après-ski, maar laat je verrassen…

Skigebieden in Iran

Geloof het of niet, maar Iran heeft zelfs een stuk of 20 skigebiedjes. En echt vers van de pers is het allemaal ook niet: in 1951 had Iran al de eerste skilift! Overigens hebben slechts twee gebieden hebben een aardig oppervlak: Shemshak en Dizin, waarbij de laatste iets meer dan 20 pistes heeft. Vanuit de hoofdstad Teheran zijn beide gebieden binnen een uurtje of twee per taxi te bereiken.

Op de latten en je board!

De Iraniërs zorgen ervoor dat de kwaliteit van de sneeuw op en top is, dus je kunt lekker los! Ook de liften zijn prima in orde, hoewel niet extreem modern.

Iran
Foto credits; Al Jazeera

Vliegen naar Teheran is best aan de prijs, maar de prijzen op en rond de pistes zijn in onze ogen een stuk goedkoper dan de Alpenlanden. Ook off-piste behoort hier trouwens tot de mogelijkheden, en je kunt een gecertificeerde gids inhuren.

Accommodatie en eten

Tsja, voor een Gröstl moet je hier niet komen natuurlijk, maar ben je sowieso meer fan van Kebab, dan ben je hier wel aan het goede adres! Alle heerlijke Iraanse gerechten zijn hier te krijgen. Aan simpele pensionnetjes doen ze niet in Iran, maar aan Hiltons en Sheratons geen gebrek. En in verhouding eigenlijk net zo duur…

Hoofddoek of hippe muts?

Je al te bloot vertonen is geen goed idee, iets dat overigens zowel voor dames als heren geldt. De Iraanse meiden dragen op de piste echter gewoon een muts of de capuchon van hun hippe jas om de haren te bedekken, dus het is allemaal een stukje losser dan in de rest van het land.

Après-ski

Ook de après-ski is anders dan je gewend bent in de traditionele skilanden, maar lijkt mij zeker het proberen waard.

Iran
Après-ski in Iran is toch net even anders. Foto: iranreview.org

Naast heerlijk eten, zijn er genoeg feestjes te vinden. En ja, ook met alcohol, al is dat niet overal even open en bloot. Overigens is het voor niet-moslims sowieso toegestaan alcohol te drinken.

Iran
Ook de Shah van Iran ging skiën in eigen land

Maar aangezien het merendeel van de bezoekers van de skiresorts welgestelde Iraanse ‘jetset’ is, die zowel aan de luchtvervuiling als strenge regels van Teheran willen ontsnappen, is er genoeg te beleven als je op de piste nieuwe vrienden maakt. Wie weet nodigen ze je wel uit voor een feestje!

Wij zijn natuurlijk razend benieuwd: heeft iemand van jullie al eens geskied of geboard in Iran?? Hoe was het?

Bronnen: Volkskrant.nl | Wordsnowboardguide.com | SuitcaseMag (foto)

advertentie

Buro Scanbrit