Vierentwintig skigebieden in het zuiden

Door Pauline van der Waal

Karinthië is vaak niet de eerste regio waar je aan denkt als je het hebt over wintersport in Oostenrijk. En dat is zonde! Want met de zuidelijke ligging, de vele uren zonneschijn en de in totaal meer dan 800 kilometer piste die je met één skipas kunt bedwingen zou dit zo maar eens je nieuwe favoriet kunnen worden.

Vierentwintig verschillende gebieden

Voordat je afreist naar het mooie zuiden dien je nog wel te kiezen uit al de gebieden die Karinthië -of Kärnten, zoals het gebied in Oostenrijk wordt genoemd- rijk is. Het grootste en misschien wel bekendste gebied binnen de regio is Nassfeld, op de grens met Italië. Met 110 pistekilometers, 25 berghutten in het skigebied, sneeuwzekerheid en een prachtig bergpanorama om je heen moet je hier een keer geweest zijn.

Maar ook Bad Klein Kirchheim is een leuk gebied met meer dan 100 kilometer piste én twee thermaalbaden. Dat is nog eens lekker ontspannen na een dagje kilometervreten. Wil je een overzicht van alle gebieden in Karinthië? Kijk dan even op de overzichtelijke website.

Pistekaart van Nassfeld (Karinthie.com)
Pistekaart van Nassfeld (Karinthie.com)

Met de TopSkiPass raak je niet uitgeskied

Wil je eigenlijk helemaal niet kiezen? Ook goed. In totaal 31 skigebieden (waarvan 24 in Karinthie en 7 in Oost-Tirol) hebben de handen ineengeslagen door een gemeenschappelijke skipas aan te bieden. Hierdoor kun je met één pas bijna 900 kilometer skiën, 891 om precies te zijn. Dit omvangrijke aantal kilometer is te bereiken met 274 liften. Ga daar maar eens aan staan!

De pas is zowel als seizoenskaart beschikbaar als ook gewoon voor een week of zelfs een aantal losse dagen. Een zesdaagse pas in het hoogseizoen kost voor een volwassene € 245,-. Meer informatie en de tarieven vind je op de website van TopSkiPass.

Wordt het één gebied deze vakantie, of meerdere? (Kärnten Werbung, Fotograf: Franz Gerdl)
Wordt het één gebied deze vakantie, of meerdere? (Kärnten Werbung, Fotograf: Franz Gerdl)

Schaatsen op de Weissensee

Skiën is in Oostenrijk natuurlijk een veel grotere sport dan schaatsen. Toch gaat een Hollands schaatshart vaak harder kloppen in Karinthië. Want waar wij al meer dan 20 jaar moeten wachten op een volgende Elfstedentocht, vindt die gewoon elk jaar plaats op de Weissensee. De Weissensee is de grootste natuurlijke ijsvlakte van Europa en er wordt schaatsbaan op uitgezet van 25 kilometer lengte.

Dit jaar wordt van 19 januari tot 2 februari -alweer voor de dertigste keer- de alternatieve Elfstedentocht georganiseerd. In totaal 5000 Nederlanders binden dan de ijzers onder voor verschillende afstanden, tot wel 200 kilometer. Meer informatie over schaatsen op de Weissensee vind je hier.

Naast skïen wordt er ook veel geschaatst in Karinthië (Kärnten Werbung)
Naast skïen wordt er ook veel geschaatst in Karinthië (Kärnten Werbung)

Meer informatie

De afstand tot bijvoorbeeld Nassfeld is 1150 kilometer. In de meeste gevallen kom je bij Salzburg de grens over. Hou er dan rekening mee dat je een aantal (tol)tunnels moet passeren waar het nog wel eens druk kan zijn. Vliegen kan van Rotterdam The Hague Airport rechtstreeks naar Klagenfurt, midden in Karinthië.

Vanzelfsprekend is er nog veel meer te vertellen over Karinthië. Wat dacht je bijvoorbeeld van de freeride- en tourskimogelijkheden? Of het lekkere eten? Gezien de regio grenst aan Italië en Slovenië merk je dit direct aan het menu. Meer hierover kun je lezen op de website van Karinthië.

Gezellige hutten en en lekker eten op de piste (Kärnten Werbung, Fotograf: Franz Gerdl)
Gezellige hutten en en lekker eten op de piste (Kärnten Werbung, Fotograf: Franz Gerdl)

Karinthië op de kaart

Op onderstaande kaart is het hele gebied aangegeven. In het zuiden grenst Karinthië aan Italië en Slovenië.

Alles over Karinthië lees je op Karinthie.com

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer