Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Skiën, het klooster en de trein. In Graubünden komt het allemaal samen!

Door Maaike de Vries

Wat skiën, het klooster en de trein met elkaar te maken hebben? Tijdens onze reis naar het Zwitserse Graubünden bleek: heel veel! Graubünden is het grootste kanton van Zwitserland én het enige officiële drietalige kanton. Duits, Italiaans en Reto-Romaans zijn hier de officiële voertalen. Wij gaan naar Disentis Sedrun, een plaats gelegen aan de oorsprong van de Rijn. Na aankomst op de luchthaven van Zürich reizen we direct met de trein door naar Chur. We gebruiken hiervoor de Swiss Travel Pass.

Chur is ideaal om stad en bergen te combineren

Chur is de oudste stad van Zwitserland. Toeristen komen hier graag om de stad te combineren met de bergen. Aan de rand van het centrum vind je namelijk een gondel. Ook kom je met de trein heel makkelijk in de omliggende skigebieden. Ik merk al snel dat het inderdaad de normaalste zaak van de wereld is om hier met je skischoenen aan en je ski’s in je handen, de trein in te stappen. Handig, snel en comfortabel!

Ben je nostalgisch ingesteld?

Neem dan een kijkje in het Heidi huis. Op slechts een kwartiertje afstand van Chur kun je in de voetsporen van Heidi treden. Na een tour door de oude stad, wandelen we terug richting het station, om de treinreis te vervolgen naar ons eindstation van deze trip; Disentis Sédrun.

Wij gaan onze eerste dag skiën in Disentis.

Disentis, Sedrun en Andermatt vormen met elkaar het grote skigebied Skiarena Andermatt – Sedrun en Disentis. Bij elkaar goed voor zo’n 180 kilometer piste. Wij gaan onze eerste dag skiën in Disentis. Disentis heeft ongeveer zestig kilometer aan piste. Het gebied gaat tot ruim 2900 meter en is daarmee behoorlijk sneeuwzeker. We worden vergezeld door Adi, de vrolijke ski instructeur én door de goedlachse broeder Martin.

Broeder Martin woont in het Benedictine klooster in Disentis, waar wij deze trip ook nog een nacht gaan doorbrengen. We treffen het deze dag met het weer. Gisteren sneeuwde het en vandaag schijnt de zon. Ideale omstandigheden dus. Het gebied beschikt over heerlijke pistes. Je vindt hier veel rode afdalingen, waarmee dit gebied zeker voor de geoefende skiër erg fijn is!

Skiën in Andermatt- Sedrun

Met zijn 120 kilometer piste is SkiArena Andermatt- Sedrun het grootste skigebied in centraal Zwitserland. Wij beginnen deze skidag in weer in de trein. Zoveel makkelijker dan ik had verwacht én heel gebruikelijk in deze regio. De trein stroomt al snel vol met medewintersporters. In een kwartiertje rijden we van Disentis naar Sedrun, waar onze gids ons al op staat te wachten.

Ideaal, het station is nog geen honderd meter van de skilift vandaan. In de lift wordt ik al enthousiast van Sedrun. Het ziet er zo sfeervol uit! Gezellige houten hutjes op en naast de piste.

Skiën in twee kantons

We skiën vanuit Sedrun helemaal door naar Andermatt. Wat een fijn gebied! Hier kun je prima een dagtourtje maken. Overigens kan dit nog niet zo heel lang. In december 2018 is de 10-persoonsgondel Oberalppass – Schneehüenerstock in gebruik genomen. De lift verbindt Andermatt en Sedrun en daarmee ook  twee kantons. Uri en Graubünden om precies te zijn.

En, je komt hier iets tegen dat je absoluut niet zou verwachten. Op de Oberalppass, die in de winter alleen op de ski toegankelijk is, staat een vuurtoren! Een replica van de de vuurtoren van Hoek van Holland. Symbolisch, omdat je hier de oorsprong van de Rijn vindt. Helemaal leuk, vanuit Andermatt gaan we met de après-ski-trein naar de Oberalppass.

Een ritje met de après-ski-trein

Aangezien de trein een belangrijke deel van deze reis is, is er één bijzonderheid die we echt niet mogen missen. De apres-ski-trein! Tussen Andermatt en Disentis kun je je lol op in de trein! Een panoramatrein, waarin de apres-ski niet onderdoet voor een ‘gewone’ apres-ski-tent. Een koud biertje, een lekker wijntje of gewoon wat fris. De gezellige feestmuziek én het formidabele uitzicht maken dit tot een treinrit die je niet eerder mee hebt gemaakt.

Een nacht in het klooster

Zodra je het station uitstapt, zie je het prachtige klooster van Disentis. Tijdens onze eerste skidag hebben we al kennis gemaakt met broeder Martin. Vannacht overnachten we in het klooster waar hij woont. Het klooster is prachtig gelegen, tegen de bergen aan. Doordat het wat hoger ligt heb je vanuit je kamer een fantastisch uitzicht over het dorp én richting de bergen.

De abdij werd rond 720 opgericht en kent een bewogen geschiedenis. Ondanks dat kun je nog steeds behoorlijke delen van de oorspronkelijke abdij bezichtigen. Inmiddels is de abdij behoorlijk uitgebouwd en gerenoveerd en daarbij is de abdij nog steeds in gebruik. Daarnaast kun je er dus overnachten en een rondleiding krijgen van één van de broeders. Een echte aanrader!

De Rheinquellekloof wil je niet missen!

De Rheinquelle, de Bron van de Rijn. Door de vuurtoren bij de Oberalppass werden we er al herinnert. Maar vandaag, als we helaas het mooie Graubünden weer gaan verlaten, gaan we nog door de Rijnkloof heen. We leggen onze reis naar het vliegveld af per trein. De mooiste treinreis die ik ooit gemaakt heb. Wat een formidabel uitzicht is dit zeg!

We rijden tussen de besneeuwde bergen door, de lucht is blauw en naast ons stroomt de rivier.Ondanks dat het best een stukje treinen is, kan deze treinreis me niet lang genoeg duren. We rijden door de fascinerende Ruinaulta Rijnkloof. Ook wel de Grand Canyon van Zwitserland genoemd. En terecht. Wat een machtig gezicht deze bergen en rotsen.

Hoe kom je er?

Er vertrekken vier keer per dag vluchten van SWISS vanaf Schiphol naar Zürich. Vanaf Zürich kun je je weg heel makkelijk vervolgen per trein. Niet alleen makkelijk en comfortabel, maar het uitzicht vanuit de trein is ook meer dan de moeite waard. Het Swiss Travel System biedt voordeelpassen aan waarmee het reizen per trein ook nog eens heel betaalbaar is.

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door:


LEES HIER ALLE VERHALEN EN ARTIKELEN OVER ZWITSERLAND


(Visited 763 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer