Skiën en snowboarden is eigenlijk alleen voor oude mensen

Het is misschien een wat vreemde bewering, gezien het feit dat wintersport geassocieerd wordt met adrenaline, snelheid, lichaamsbeweging en gezellige feestjes. Hoezo voor oude mensen?? Britse krant The Telegraph meldt echter dat uit Frans onderzoek blijkt dat slechts 14% van de Franse jongeren onder 25 jaar op wintersport gaat, tegen 20% in 1995.
Dat betekent dus dat steeds minder jongeren gaan skiën of boarden. Uit het Franse onderzoek bleek verder dat 53% van de 15- tot 25-jarigen gewoon niet geïnteresseerd is in skivakanties. Ook toonde het onderzoek aan dat sommige jongeren het idee van skivakanties een beetje gek vinden in tijden van klimaatprotesten. Engels onderzoek laat iets vergelijkbaars zien: hier gaat slechts 5% van jongeren tussen de 16-25 jaar op wintersport. In dit onderzoek was de meerderheid (65%) van de wintersporters 65 jaar of ouder.
Te duur
Is wintersport tegenwoordig dan echt voor ‘oude mensen’ en zo ja, waarom dan? Een belangrijke reden voor de teruggang van het aantal jongeren dat op wintersport gaat is dat het een dure aangelegenheid is. Jongeren geven hun geld liever uit aan budgetvriendelijke strandvakanties of stedentrips die door goedkope vliegtickets meer te betalen zijn. De jongeren tot 25 jaar die nog gaan skiën, doen dit vaak samen met hun ouders die bereid zijn iets bij te dragen aan een gezellige wintersportvakantie samen met hun oudere kinderen. Deze jongeren zeggen zelf niet meer op wintersport te gaan als hun ouders niet bijdragen, of andere vakantiekeuzes te maken. En jongeren die nog nooit eerder hebben geskied, zeggen het geld er niet voor over te hebben.
In de toekomst lege pistes?
Veel van deze jongeren maken deel uit van Generation Z, de leeftijdsgroep die bekend staat om onafhankelijkheid, zelfmotivatie en digitale slimme vaardigheden. Het lijkt erop dat skigebeiden hun “verkoop” anders te moeten gaan inzetten om deze jongeren te trekken en niet te verliezen van de Insta-beroemde zomerbestemmingen met oneindige zwembaden, zonsondergangen en andere mogelijkheden om al hun vrienden jaloers te maken.
Is wintersport dan een uitstervend soort vakantie? The Telegraph denkt van niet. Reisbureaus bieden goedkope pakketreizen aan en steeds meer accomodaties richten zich op goedkope groepsaccommodaties. Skigebieden realiseren zich dat hun toekomst in de kinderen van nu zit. En richten zich daarom steeds meer op gezinnen, om de kinderen van nu later “vast” te kunnen houden. De groeiende lijst van ski-festivals is ook een populaire manier om jongeren te trekken. En gelukkig vinden heel veel jonge mensen nog steeds wel hun weg naar de hellingen. Hoogseizoenpieken zoals de kerstvakantie en voorjaarsvakantie zijn dan ook nog steeds behoorlijk volgeboekt met kinderen en jongeren.
Dus is skiën alleen voor ouderen? Het hoeft niet zo te zijn. Als de wintersportmarkt er goed op in weet te spelen en als Generation Z-ers kunnen worden aangemoedigd om het strand slechts één keer voor de bergen te ruilen (want daarna ben je verkocht: toch?) komt het allemaal goed.
Bron: The Telegraph | Hoofdfoto: Donald Teel, Unsplash
Lees ook: Virtueel op wintersport: de toekomst?
Skiën doe ik met zoveel liefde dat je het rustig een obsessie kunt noemen. En als reporter voor Snowrepublic komen er maar liefst drie passies samen: schrijven, wintersport en alles wat er online gebeurt. Ook hou ik van een gezellige après-ski en is de bijbehorende muziek mijn guilty pleasure.
Voor jou ga ik op zoek naar de laatste nieuwtjes, beste tips en leukste spots op wintersportgebied!
2 Reactie op “Skiën en snowboarden is eigenlijk alleen voor oude mensen”
Comments are closed.
zon vakantie of wintersport is haast al even duur want zonervakanties zijn laatste jaren ook aardig duurder geworden!!!
Te duur, dat is het juiste hoofdstuk !
Als ouders nemen we onze kinderen mee op wintersport en vinden ze het geweldig maar als ze daarna zelf op wintersport willen wordt het echt een prijzige aangelegenheid.
Oostenrijk bijvoorbeeld is al lang niet meer in verhouding qua prijs/kwaliteit. Een weekkaart van 250 euro, voor 16 liften ? Te gek voor worden! Kopje goulashsoep voor 8 euro??
En dan een appartement huren voor 200 euro per nacht ?? Om over hotels nog maar te spreken.
Dus blijkt dat de “ouderen” onder ons financieel wel in staat zijn om op wintersport te gaan en de jongeren niet. Daar moet wat mee gedaan worden!