Hier in huis zijn we deze dagen in de ban van de uitbarstende vulkaan op Bali, de Gunung Agung. Mijn dochter loopt op dit moment namelijk voor een half jaar stage op Bali en hoewel zij zich momenteel nog in veilig gebied bevindt, vind ik het wel spannend wat de vulkaan nog meer in petto heeft daar. We volgen de nieuwsberichten, met name vanuit Bali zelf, dan ook op de voet.

WIST JE DAT…

Wist je dat er binnen en buiten Europa allerlei vulkanen zijn waar je vanaf kan skiën of boarden? Zo is er de heilige Fuji Vulkaan in Japan en de Ski Pucón in het Andesgebergte van China. Dichter bij huis kan je skiën vanaf de slapende vulkaan Erciyes in Turkije en de actieve vulkaan de Etna op Sicilië in Italië. Gastreporter Koen Speleman bedwong onlangs maar liefst vijf vulkanen in Patagonië. Bekijk hier zijn indrukwekkende videoverslag op snowrepublic.nl.

ACTIEF VULKAANSKIËN OP DE ETNA

Op Sicilië kan je van december tot maart prima skiën op één van de meest actieve vulkanen ter wereld: de Etna. De vulkaan zelf is 3329 meter hoog en nestelt zich net ten noorden van de stad Catania. Vlakbij de plaats Nicolosi bevinden zich 4 skiliften die knetterdruk zijn in de weekenden. Op andere dagen is het rustig vertoeven. Uiteraard kun je ook ‘freeridend’ van de Etna afdalen.

SKIËN OP EEN TURKSE VULKAAN

Vulkaan Erciyes Turkije
Vulkaan Erciyes Turkije

Op de flanken van de 3.917 meter hoge oude vulkaan Erciyes liggen al jaren een paar skiliftjes. Van een echt skigebied was tot voor kort eigenlijk geen sprake. Een enkel slepertje, vooral om het vlakke deel van de berg te ontsluiten. Dat is inmiddels wel anders, want er is flink geïnvesteerd en komend seizoen telt het gebied 20 skiliften met 160 kilometer piste. De Erciyes is een inactieve stratovulkaan en kwam in het jaar 253 v.Chr voor het laatst tot een uitbarsting.

BORRELENDE LAVA OP DE SKI PUCÓN

Ski Pucón in Chili
Ski Pucón in Chili

Het skigebied Ski Pucón in het Andesgebergte van Chili combineert een van de hoogste skihellingen van Zuid-Amerika met de mogelijkheid een kijkje te nemen in een van ’s werelds actiefste vulkanen. Je lift omhoog naar de met rook gevulde krater van de stratovulkaan Villaricas en vergaapt je aan een borrelende zee van magma, waarna je 2840 meter naar beneden skiet. De vulkaan barstte voor het laatst uit in 2015, toen lava en as een kilometer hoog de lucht in geslingerd werden. De skiënde bezoekers waren van tevoren wel geïnformeerd. De ligging op het zuidelijk halfrond betekent dat je op de vulkaan kunt skiën als er in Europa geen sneeuw te bekennen is. Het seizoen loopt van juni tot oktober.

VULKAANSKIËN IN JAPAN

Fuji Vulkaan in Japan
Fuji Vulkaan in Japan

Skiën in Japan? Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar Japan telt meer dan 500 skigebieden verdeeld over het hele land waarvan de besten op het noordelijke eiland Hokkaido. Dit gebied is met een gemiddelde sneeuwval van 15 meter per seizoen altijd sneeuwzeker. Yeti Honsu is één van de kleinste skigebieden in Japan, maar wel een hele bijzondere. Dit skigebied vind je namelijk op de zuidelijke helling van de bekende, en voor Japanners heilige, Fuji vulkaan. Deze vulkaan slaapt sinds 1709.

Heb jij al eens op een vulkaan geskied of geboard? Waar was dat en hoe vond je het? Ik ben benieuwd!


Bekijk hier de video van Koen. Hij skiede op 5 vulkanen in 2 weken!


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer