Van freerideroute tot lawinepieperoefenparcours

Door Pauline van der Waal

Dat het Skicircus met de bekende plaatsen Saalbach, Hinterglemm, Leogang en Fieberbrunn een gewilde wintersportbestemming is, staat buiten kijf. Maar niet alleen de pistes en de après-ski lokken de nodige vakantiegangers naar Oostenrijk. Het gebied is ook een waar walhalla voor freeriders.

First track. Foto saalbach.com, Mirja Geh
First track. Foto saalbach.com, Mirja Geh

Freeridepark en -routes in het gebied

In Leogang bij de Asitzmuldenbahn is een uitdagend freeridepark te vinden met flink wat obstakels en kickers die zoveel mogelijk in de natuurlijke omgeving zijn ingepast. Oefenen voor het echte werk, hoewel je je hier ook prima kunt vermaken.
Ben je dan toe aan de volgende stap dan kun je één van de vele freerideroues volgen. Dit zijn routes die meestal naast de piste liggen al zijn er ook speciale skipistes die als freerideroute worden gebruikt. Als er dan verse sneeuw gevallen is worden die de eerste dagen niet geprepareerd.

Wat wordt de route? Foto saalbach.com, Mirja Geh
Wat wordt de route? Foto saalbach.com, Mirja Geh

Oefenen met je lawinepieper

Op de Schattberg en bij de Zillstattlift kun je oefenen met je lawinepieper, zodat je weet hoe het er ‘voor het echie’ aan toe gaat. Er liggen onder de sneeuw zes zendertjes begraven, waarvan je er tot vier stuks activeert door op de knop te drukken. De bedoeling is dat je ze allemaal binnen een bepaalde tijd opspoort.
Ook is het gebied uitgerust met LVS-Checkpoints waarbij je kunt checken of jouw lawine-apparaatje nog goed werkt, zodat je eenmaal aan het freeriden niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Dit is toch de hemel? saalbach.com, Mirja Geh
Dit is toch de hemel? saalbach.com, Mirja Geh

Infopunt bij het dalstation van de Streubödenlift

Is het zover dat je klaar bent voor een freeridetripje? Hop dan nog even langs bij het informatiepunt speciaal voor freeriders. Meer info over lawinegevaar of in het algemeen en genoeg overzichtskaarten om je route goed uit te kunnen stippelen.

En dit komt er nog aan…

De komende jaren wordt het aanbod voor freeriders nog verder uitgebreid. Zo komen er nog meer freerideparken en -routes en infopunten, maar ook een freeridelounge -wat dan dat ook moge zijn- en wordt er speciale aandacht besteed aan beginnende freeriders. Alles om meer en meer als ‘freeride-eldorado’ bekend te staan. Hou de berichtgeving van het Skicircus de komende jaren dus goed in de gaten!

Wist je trouwens dat 22 tot en met 28 februari de Freeride World Tour plaatsvindt in Fieberbrunn? Even lekker in de stemming komen? Bekijk dan onderstaande video.

Meer over het Skicircus

Het Skicircus, oftewel Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn, is één van de populairste wintersportgebieden van Oostenrijk. En dat is niet voor niets. Freeriden is er prachtig, maar als je liever op de piste skiet kun je er terecht op meer dan 270 kilometer aaneengesloten pistes. Het gebied telt zo’n 70 skiliften en 60 berghutten voor een lekker hapje of drankje onderweg. Meer informatie of direct boeken? Kijk op de Skicircus-website.

Alle artikelen lezen over het Skicircus.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer