Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

SKI-LIFT VRAGEN | Waarom draaien sommige liften rechtsom en andere linksom?

Door Saskia Smulders

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf nu beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic jouw ski-liftvragen! Deze week: Waarom draaien sommige liften rechtsom en sommige linksom? 

Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de ski-lift zit

Via redactie@snowrepublic.nl ontvingen wij van Bianca een wel hele bijzondere ski-lift vraag. Bianca vroeg zich namelijk af waarom sommige liften linksom draaien en sommige juist rechtsom. Goede vraag, Bianca! Wij gingen op onderzoek uit.

De Gaisberglift in Kirchberg: links naar boven, rechts naar beneden | Foto: Anita
Lift (naam onbekend) in Kirchberg: hier ga je aan de rechterzijde naar boven | Foto: Anita

Niet zo makkelijk

Het blijkt dat het antwoord niet zo makkelijk is. Even Googelen levert vrijwel niets op. Dus klimmen we in ons toetsenbord en schrijven de twee belangrijkste liftfabrikanten aan: Leitner en Doppelmayr en stellen hen deze vraag. Zij zouden het immers moeten weten. Dezelfde dag nog reageert Leitner.

Zij melden ons dat het afhankelijk is van de locatie ter plekke. Zo moet de toegang tot de liftinstallatie goed toegankelijk zijn en dat bepaalt dan de plek van de lift en daarmee de manier waar op de lift draait. Ook de uitstap van de lift bepaalt de werking van de lift. Last but not least hangt het ook van het terrein en de ligging van de bergen.

EDIT: Inmiddels heeft Doppelmayr ook gereageerd. Zij vertellen ons een soortgelijk verhaal, waarbij ze aanvullen dat het ook te maken heeft met de algehele infrastructuur ter plekke. Waar is de parkeerplaats? Hoe is de looproute van de mensen? Waar is het skidepot etc.

Hulp van Alpenweerman

Hmmm…we zijn met dit antwoord nog niet volledig tevreden. Dus zoeken we verder en komen we uit bij de mannen van Alpenweerman.nl. Marco meldt mij dat hij zelf ook wel eens onderzoek naar gedaan heeft. Grappig dat er meer mensen zijn die hun hoofd hebben gebroken over deze vraag.

“Waar het dalstation gestationeerd is en hoe de routing is van ticketverkoop, parkeerplaats, en waar de skiweg uitkomt en de piste uitkomt, zegt hij. Ook wanneer je boven uitstapt of je direct rechtsom een vlak stuk hebt of juist linksom de piste begint. Wel heeft het meer te maken met het eindpunt van de lift dan het beginpunt. Ook heb ik ooit vernomen dat er meer liften zijn waar je boven rechts uitstapt dan links, maar dat is waarschijnlijk puur toeval”

Kijk, dat is alweer een stuk meer informatie. Van Doppelmayr hebben we helaas nooit een antwoord gekregen. Concluderend kunnen we zeggen dat er meerdere factoren zijn die de werking van de lift bepalen, maar dat het eindpunt het belangrijkste lijkt te zijn in combinatie met de glooiing en ligging van het terrein.

Volgende keer even checken

En wat betreft de opmerking dat er waarschijnlijk meer liften zijn waar je boven rechts uitstapt dan links: dat zullen we de volgende keer dat we weer op de latten staan maar ‘ns in de gaten houden 🙂 Wedden dat jij dit de volgende keer dat je op wintersport ben ook gaat doen?

Heb je zelf een ski-lift-vraag?

Stel ‘m aan ons (redactie@snowrepublic.nl). Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je -als we weer kunnen- in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen.

Hoofdfoto: Anita


LEES HIER ALLE SKI-LIFTVRAGEN ÉN DE ANTWOORDEN


(Visited 3.662 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

2 Reactie op “SKI-LIFT VRAGEN | Waarom draaien sommige liften rechtsom en andere linksom?”

  • marco
    19 januari 2021 at 11:26

    Leuk stukje geworden. De grootste fail van bedrijven is om niet te reageren.

  • Peter Coevert
    16 januari 2021 at 08:20

    Netjes van Doppelmayer dat je (nog) geen antwoord krijgt! #not

Comments are closed.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer