Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf nu beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic jouw ski-liftvragen! Deze week beantwoorden we de vraag van Dondi Smits. Hij vroeg zich af of je in een lift mag blijven zitten. Goede vraag! We gingen op onderzoek uit.

Stoeltjeslift

Daar waar Dondi lift zegt, bedoelt hij natuurlijk stoeltjeslift. In een gondel mag je over het algemeen gewoon blijven zitten om weer naar beneden te gaan. Ook instappen in de gondel op het bergstation mag over het algemeen gewoon, tenzij anders aangegeven. Maar de situatie bij een stoeltjeslift is toch wat gecompliceerder. Bovendien is er ook niet eenduidig antwoord op te geven, zo blijkt.

Niet toegestaan

In het algemeen geldt dat bij de meeste stoeltjesliften het niet toegestaan is om deze naar beneden te nemen. Het bergstation, maar ook het dalstation zijn hier niet op gebouwd en geven geen mogelijkheid om goed in- en uit te stappen. Op het bergstation niet omdat je gewoon niet goed kunt instappen en de stoeltjes vaak te snel draaien. In het dalstation geldt dat eigenlijk ook. Natuurlijk heeft de liftbediende altijd de mogelijkheid om de stoeltjeslift langzamer te laten draaien, maar dat is niet bedoeld om mensen uit te laten stappen. Over het algemeen is gewond zijn ook geen reden; daarvoor zijn immers de bananen en de sneeuwscooters de aangewezen middelen om beneden te komen. Daarnaast is ook de vraag of je ’t wel moet willen om naar beneden te gaan met de stoeltjeslift. Sommige liften zijn immers best wel steil….

Er is nog een ander facet dat maakt dat het niet toegestaan is om de stoeltjeslift naar beneden te nemen. Dat heeft namelijk te maken met de zgn. uitbatingsvergunning. De liftmaatschappij heeft vaak enkel een vergunning om mensen naar boven te vervoeren en niet naar beneden.

Wat gebeurt er als je toch blijft zitten?

Als je tóch blijft zitten in een stoeltjeslift loop je het risico om er door een licht hysterische liftbediende uitgesleurd te worden. Oké, dat is wellicht wat overdreven, maar je begrijpt wat ik bedoel. Daarnaast is er bij veel stoeltjesliften een mechanisme ingebouwd dat ervoor zorgt dat de lift automatisch stopt als er onverhoopt toch een persoon in blijft zitten. Dan stopt de lift en krijg je de liftbediende alsnog op je nek. Niet doen dus.

Stoeltjeslift in Saalbach Hinterglemm | Foto: Saskia Smulders

Ze zijn er wel…

Toch zijn er wel stoeltjesliften waar het wél mogelijk is om als voetganger mee naar beneden te gaan. We kennen wellicht allemaal de stoeltjeslift in Valkenburg waarmee je naar boven kunt, en ook weer naar beneden. Maar da’s natuurlijk geen ski lift. Toch zijn er op diverse plekken ski liften waar het wel kan en bijvoorbeeld ’s zomers wandelaars naar beneden vervoeren. Dit staat altijd aangegeven op de geplaatste bordjes.

Zoals in Zwitserland bij de beruchte La Mur in Portes du Soleil, waar gelukkig dus de mogelijkheid bestaat om deze afdaling vanuit de lift naar beneden te bewonderen. Maar ook in Les Sybelles, Leysin, Valmorel en van Gerlos naar Konigsleiten en op vast nog veel meer plekken, is er de mogelijkheid om bij onvoldoende sneeuw op de dal afdaling de stoeltjeslift naar beneden te nemen. Reporter Patricia was bijvoorbeeld onlangs in het Zwitserse Stoos waar je stoeltjeslift ook zowel naar boven als naar beneden kan nemen, omdat er een aantal wandelroutes bovenaan de lift lopen.

Still uit Youtube filmpje over La Mur waarin je mensen ook in de stoeltjeslift naar beneden ziet zitten: https://youtu.be/yb_WopWT2FI

Kortom….

Het antwoord is helder: nee, over het algemeen mag je dus niet blijven zitten in de stoeltjeslift. Tenzij expliciet aangegeven. Ben je gewond of kun je niet verder? Dan is een banaan of sneeuwscooter de aangewezen oplossing.

Bron: forum wintersport.nl | Hoofdfoto: Saskia Smulders

Lees ook:

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer