Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf seizoen 2019/2020 beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic al jouw brandende skilift-vragen. Deze week een vraag die we vaak ontvingen in de mailbox van redactie@snowrepublic.nl. Hoe worden lawines eigenlijk opgewekt? Hieronder ons antwoord.

Kracht van de natuur

Lawines horen bij wintersport als skistokken bij je ski’s en schnapps bij après-ski. We hebben op Snowrepublic al veel geschreven over lawines en iedere keer intrigeren ze me weer. De kracht van de natuur die niets ontziend is en alles meesleept wat ie op z’n weg tegenkomt. Wist je trouwens dat de meest dodelijke lawine maar liefst 22.000 slachtoffers maakte? Deze werd namelijk door een aardbeving getriggerd.

Deze lawine, met de naam Huascaran, vond plaats in Peru in 1970. Dodelijke lawines uit de meer recentere historie van de Alpen zijn de lawines van Rigopiano (Italië, 2017) en die van Kaprun uit 2000 waar respectievelijk 29 en 12 slachtoffers te betreuren waren.

Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit

Logisch dat er in de skigebieden zoveel zorg om is en er alles aan gedaan wordt om de desastreuze gevolgen zoveel mogelijk te beperken en te voorkomen. Zo heb je vast wel eens ’s ochtends de knallen gehoord die lawines opwekken. Maar hoe doen ze dat nou? En welke methodes zijn er nog meer?

Springstof uit een helikopter

Eén van de veel gebruikte methodes is het gooien van springstof uit een helikopter. In het filmpje zie je precies hoe dat in z’n werk gaat. Spectaculair om te zien!

Andere methodes

Het kan ook gebeuren dat er vanuit een skilift springstof wordt gegooid. Nadeel is natuurlijk dat de op te wekken lawine wel in de buurt van een skilift moet zijn. En dat je op tijd weer weg bent met de lift….Daarnaast heb je vast wel eens die rare grijze buizen uit de berg zien steken, het zgn. Gazex-systeem. Collega Patricia schreef er al eens een “ski-liftvraag” over. In Amerika gebruiken ze zelfs kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog:

Nieuwe methode

Sinds enige tijd is er nieuwe methode, genaamd Daisybell, om lawines af te schieten. Onder een helikopter hangt een koker met daarin zuurstof en waterstof. Dit wordt dan tot ontploffing gebracht in de buurt van waar een lawine moet opgewekt worden. Het voordeel hiervan is dat je dus geen springstof nodig hebt wat op zichzelf natuurlijk best gevaarlijk is.

Veiligheid voorop

Het opwekken van lawines is niet helemaal zonder gevaar natuurlijk. Je blijft immers te maken hebben met moeder natuur. Toch wordt er zoveel als mogelijk aan gedaan om ’t veilig te houden. Zo wordt een gebied altijd ontruimd en wordt er geen actie ondernomen als men niet zeker is van de situatie ter plekke.

In mijn “ski-liftvraag: hoe werkt het lawinewaarschuwingssysteem” kun je precies lezen welke waarschuwingen afgegeven kunnen worden. Lees dit en laat je altijd, maar dan ook altijd, informeren door de locals, volg de lokale aanwijzingen op en ga nooit alleen. Zorg altijd voor een gids en de minimale basisuitrusting als een sonde, schep en lawinepieper.

Oorlog

Wist je dat het triggeren van een lawine ooit is ingezet als oorlogsmiddel? In de historie noemt men deze gebeurtenis “White Friday”. In 1916, tijdens de de eerste wereldoorlog, werden er lawines getriggerd waardoor in 48 uur tijd 10.000 soldaten langs de Oostenrijkse/Italiaanse grens om het leven kwamen.

Heb je zelf een ski-lift-vraag?

Stel ‘m aan ons (redactie@snowrepublic.nl). Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je -als we weer kunnen- in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen.


LEES HIER ALLE SKILIFT-VRAGEN ÉN DE ANTWOORDEN


Bron: 1Vandaag | Daisybell | Wikipedia Hoofdfoto: Unsplash

Anderen lazen ook:

(Visited 819 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer