European Sleeper


 

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf nu beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic jouw ski-liftvragen! Deze week beantwoorden we de vraag van Rutger. Hij vroeg zich af hoe een liftpaal nu eigenlijk in de grond verankerd zit. Goede vraag Rutger! Wij gingen op onderzoek uit.

Uhhh? Watte?

Vooropgesteld dat we meer van wintersporten weten dan van technische constructies die gebruikt worden was dit op het eerste gezicht best een lastige vraag. We hebben de vraag van Rutger een paar keer moeten lezen om ‘m compleet te begrijpen. Draadeinden? Anker? Uhh….Juist! Laten we deze vraag maar eens stellen aan de bekende skiliftenbouwer Leitner. Zij zijn ons al eerder te hulp geschoten bij Ski-lift vragen zoals bij de beantwoording van de vraag waarom sommige liftpalen schuin staan.

Het antwoord

Dus mailde ik de vriendelijke mensen van Leitner weer en trachtte zo goed mogelijk uit te leggen wat ik wilde weten. En toen begon het wachten op antwoord. Maar dat duurde niet lang! *Pling* zei mijn mailbox en warempel daar kwam een antwoord!

In most cases, our stations are anchored on concrete foundations. These are dimensioned in such a way that their own weight and geometric dimensions can safely absorb the forces arising from the station’s own weight, rope tensions, wind and snow loads. The embedment depth in the ground depends on the local frost depth, the soil structure and the load-bearing capacity of the soil and, last but not least, on the inclination of the terrain, which has a great influence. Usually the embedment depth on level ground is 1.5 to 3.0 m. In special conditions, such as solid rock or non-load-bearing subsoils, pile foundations or rock anchors are also used

Vrij vertaald komt het er op neer dat de meeste liftpalen verankerd worden op betonnen funderingen. Deze worden zo bevestigd dat ze niet alleen hun eigen kracht maar ook bepaalde geometrische krachten kunnen opvangen die ontstaan door het gewicht van de spanning die op de kabels komt te staan die aan de palen worden bevestigd, maar ook sneeuw- en windbelasting makkelijk kunnen opvangen. De inbeddingsdiepte in de grond hangt af van de plaatselijke omstandigheden zoals vorstdiepte, de bodemstructuur, het draagvermogen van de grond en niet in de laatste plaats van de helling van het terrein die een enorme invloed heeft. Deze invloed kan variëren van 1,5 meter tot 3 meter. In speciale omstandigheden, bijvoorbeeld massief gesteente of niet-dragende ondergronden worden paalfunderingen of rotsankers gebruikt.

Voorbeeld van de voorbereidingen van de plaatsing van liftpalen, genomen in Kitzbuhel. Foto: Leitner

Wist je dat?

Op de Hintertuxer gletscher pakken ze het anders aan. Dit komt omdat het gletsjerijs altijd in beweging is. Hierdoor is het niet mogelijk om vaste constructies of grote gebouwen op het ijs te bouwen. Dit is ook de reden dat er vaak voor sleepliften wordt gekozen op gletsjers. De palen van een sleeplift staan dan in de sneeuw en op het ijs. Op de Hintertuxer Gletscher staan 64 sleepliftpalen die drie keer per jaar weer op hun ‘plaats’ gezet moeten worden. De grote kabelbanen hebben in beton verankerde stations en masten om het gewicht te kunnen dragen. (bron: Snowplaza)

Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de ski-lift zit. Lees hier alle vragen én antwoorden.

Heb je zelf een ski-liftvraag?

Stel ‘m aan ons (redactie@snowrepublic.nl). Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je -als we weer kunnen- in de ski-lift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen.

Lees ook:

Hoofdfoto: Saskia Smulders

Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

 

Ski amade

Ski amadé – Oostenrijks grootste skiparadijs

Alleen in Ski amadé kunt u met één skipas genieten van maar liefst 760 kilometer aan pistes. Tot wel 270 moderne liften en 356 perfect geprepareerde pistes in adembenemende berglandschappen wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer